Uplynulo len pár týždňov a multižánrová skupina La3no Cubano má po debutovom albume aj premiérový videoklip. Natáčal sa v dedine Jeruzalem v kopaniciach pri Myjave. Je poriadne divoký, režisér Tomáš Zachar sa trochu inšpiroval bláznivými Kusturicovými filmami. Namiesto Balkánu je tu však slovenská dedina - opustená aj plná, ponurá aj veselá, triezva aj opitá hudbou.

Kapela pri nakrúcaní klipu Cigano Stylo nemala pevný scenár. Samotná pieseň je totiž inšpirovaná etnikom, ktoré je celý život na cestách so svojou energiou a spontánnosťou. "Keď sa dalo, pridržali sme sa najbližšej 'sceny' (stena po záhorácky, pozn. red.), dohodnutý sme mali catering - guláš, šošovicovú polievku a super šaláty. Sme flexibilní a tvoriví, hlavne keď sa takto vyvezieme niekam do prudko inšpirujúceho prostredia. Na JRD nás režírovala vedúca živočíšnej výroby," hovoria členovia kapely.

V klipe vystupujú aj miestni ľudia. "Je tam folklórny súbor Krajňanec a družstvo Myjava, pani riaditeľka základnej školy Jablonka a kopec iných ľudí," ozrejmuje huslista Jano. K videoklipu vznikol aj kratučký "dokument" o natáčaní.

La3no Cubano - Cigano Stylo

Rádio Rodina

La3no Cubano vydali začiatkom roka debutový album s názvom Rodina, ktorý pokrstili vo vypredanom KC Dunaj v Bratislave. Nahrávku vydali s jednou hlavnou myšlienkou: "rozšíriť svoju hudbu, aby si ju ľudia mohli vypočuť kedykoľvek, kdekoľvek a akokoľvek" a aby aj samotná kapela mohla fungovať v zmysle "pôjdeme tam, kde hudba hrá". Aj preto vytvorili imaginárne "rodinné rádio", ktorého playlist umožňuje počúvať zadarmo všetky skladby z tohto albumu. Nájdete ho na oficiálnej stránke www.la3nocubano.sk.

"Takto môžeme potešiť omnoho viac ľudí. CD si samozrejme ľudia môžu objednať na našej stránke, kúpiť na našom koncerte alebo si ho môžu napáliť od kamoša. Bolo dôležité to vydať, lebo je to naše prvé dieťa. Aj keď sa CD vo všeobecnosti zle predávajú, pre každú kapelu je album zhmotnením ich tvorby, ich radosti, starosti, pohľadu na svet," hovorí člen kapely Tono Gúth. "Album Rodina je vizitka našej kvality a našich schopností pracovať a tvoriť v štúdiu," dodal.

Folklór bez hraníc

Kapela La3no Cubano vznikla v roku 2005 a zakrátko prešla od skúšania k hraniu naživo. Okrem klubov či kulturákov koncertovali aj v netradičných priestoroch, na ulici či dokonca v rómskych osadách. V lete často vystupujú na festivaloch a žiadne pódium nie je pre nich primalé, priveľké, pritesné, či priširoké. "Je to pre nás láska, žúr, radosť, ľudia, dobrý pocit, že môžeme dávať ľuďom energiu, zážitok a pôžitok," hovoria o živom hraní.

Svojím pôsobením chcú na Slovensku zviditeľniť hudbu, ktorá vychádza z filozofie folklóru bez hraníc - tzv. world music: "World music scéna ma veľkú budúcnosť. Prepájanie sa, hľadanie súvislostí v odlišnostiach, to je budúcnosť. A o tom je aj world music. Sme radi, že môžeme byť jej súčasťou popri mnohých iných super kapelách."

Členovia mladej skupiny sa okrem hudby venujú aj ďalším aktivitám. V rámci združenia Zvuky cez ruky a bubnovej školy Rytmika robia workshopy, koncerty a projekty pre deti zo sociálne slabšieho prostredia alebo pre ľudí so zdravotným znevýhodneným. Robia tiež aktivity pre deti a dospelých z utečeneckých táborov a hrávajú pre deti z rómskych osád.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Daniel Hevier ml., PR manažér skupiny La3no Cubano.

Súvisiaci interpreti: La3no Cubano