Americký spevák a multiinštrumentalista Prince oznámil, že píše memoáre. Publikácia s názvom The Beautiful Ones by sa mala dostať do predaja na jeseň budúceho roku, pričom 57-ročný interpret v nej plánuje zachytiť obdobie od svojej prvej spomienky z detstva, až po vystúpenie v polčasovej prestávke Super Bowlu v roku 2007.

Názov autobiografie je inšpirovaný rovnomennou piesňou z albumu Purple Rain (1984). Memoár je "nekonvenčným a poetickým putovaním (umelcovým) životom a tvorbou – počnúc rodinou, ktorá ho formovala, a ľuďmi, miestami a myšlienkami, ktoré podnecovali jeho predstavivosť a kreativitu, až po príbehy, ako vznikala hudba, ktorá zmenila svet," uvádza sa v tlačovom vyhlásení.

"Prince je výnimočnou postavou svetovej kultúry a jeho hudba tvorila soundtrack k životom nespočetných ľudí – vrátane mňa – po viac ako jednu generáciu; jeho úžasná tvorivosť nás formovala. O Princovi už boli napísané milióny slov – knihy a články, eseje a kritiky – ale sme nadšení, že môžeme vydať jeho úvahy o vlastnom živote, interpretované jeho nezameniteľným, živým, vtipným a poetickým spôsobom," povedal výkonný riaditeľ vydavateľstva Spiegel & Grau Chris Jackson.

Prince
, celým menom Prince Rogers Nelson, debutoval v roku 1978 už albumom For You. Odvtedy ponúkal nové nahrávky takmer každý rok. Medzi jeho úspešné single patria napríklad 1999, When Doves Cry, Let's Go Crazy, Purple Rain, Raspberry Beret, Kiss, Sign O' the Times, Batdance, Gett Off, Cream či The Most Beautiful Girl In The World.

Na konte má sedem cien Grammy, štyri MTV Video Music Awards, Zlatý glóbus i Oscara. V roku 2004 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a podľa amerického magazínu Rolling Stone je 27. najlepším interpretom všetkých čias. Jeho ostatným počinom je album Hit N Run: Phase Two, ktorý neočakávane vydal koncom minulého roka.

Text: SITA (Pitchfork.com, archív) + Hudba.sk (NME.com) 
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Prince