Po úspechu piesne Valčík s ilúziou predstavuje slovensko-česká skupina Instinct pieseň Na život a na smrť. Novinku vytvorila kapela v spolupráci so stálicou slovenskej hudobnej scény, textárom Ľubošom Zemanom.

Ľuboš Zeman, ktorý pre Elán a Vaša Patejdla napísal slová k hitom ako Kaskadér, Ulica, Tuláci v podchodoch, Nepriznaná alebo Kamarátka nádej a je tiež autorom textu V dolinách (resp. V slovenských dolinách) Karola Duchoňa, objavil kapelu Instinct na súťaži Košický zlatý poklad. Ihneď ho zaujala jej pieseň Valčík s ilúziou, ako aj charizmatický hlas speváka Lukáša Ciha. Kapele tým dodal veľkú motiváciu a po krátkom čase sa rozhodli, že vytvoria spoločnú pieseň. 

"V detstve som bol veľkým fanúšíkom kapely Elán. Nikdy by mi nenapadlo, že raz budem robiť hudbu na text jedného z jej textárov. Text ma okamžite zaujal a ďalej to už šlo samo. Bola to skvelá skúsenosť." hovorí gitarista a autor hudby Miro Maršík
Pieseň kapela dolaďovala na skúškach niekoľko mesiacov, kým sa rozhodla navštíviť prešovského producenta Randyho Gnepu, ktorý sa postaral o jej výsledný zvuk.

Režisérom videoklipu je Adam Ligocký, ktorý natáčal aj vizuál piesne Srdcebeat kapely Kryštof. "Natáčenie bolo pre nás ozajstný zážitok. Nebolo jednoduché sa tváriť prirodzene, keď sa ohne mihali 10 centimetrov od našich tvárí," povedal bubeník kapely Instinct Ondřej Simon.


Zdroj: Live Music