S príchodom jari sa očividne prebúdzajú aj metaloví interpreti. Takúto nádielku noviniek sme tu už nemali minimálne niekoľko mesiacov. Najviac roboty nám preto dalo vybrať len to najlepšie pre vaše ctené uši. Nech sa páči.

Magnety týždňa

Áno, je pravda, že Deftones zbožňujem, takže nie vždy ich hudbu hodnotím tak kriticky, ako od ostatných interpretov. Na druhej strane je druhá predstavená skladba z prichádzajúceho albumu Gore naozaj fantastická. Napokon, posúďte sami. Doomed User. (pm)


Názory fanúšikov metalu na kapelu Babymetal sa rôznia. No dobre, až tak sa nerôznia – väčšina ich nenávidí. Skúste sa ale započúvať do ich hudby a prípadne si odmyslite vokály a povedzte, že to nie je dobré. Aj skladba Karate je popretkávaná výbornými a technicky náročnými riffmi. (pm)


Priznám sa, že black metal ide dosť mimo mňa. Občas sa ale objavia skladby, ktoré ma dokážu nielen upútať, ale aj doslova strhnúť. Jednou z nich je aj novinka Winterbane od Abbath. Skladba je navyše doplnená celkom dobrým videom, ktoré dopĺňa celkovú atmosféru. (pm)


Šroty týždňa

Ak by som vám nepovedal, kto je autorom tejto skladby, zrejme by ste si mysleli, že je to Justin Bieber, alebo nejaká podobná blbosť. V podstate to až tak ďaleko od pravdy nie je. Skladba Follow You pochádza z dielne Bring Me the Horizon. Úplná nuda je doplnená prvoplánovo násilným videom, ktoré je miestami až úchylné. Chápem zámer vytvoriť kontrast medzi pokojnou skladbou a veľmi znepokojúcimi obrazmi, ale čo je veľa, to je moc. (pm)


Z rovnakej kategórie je bohužiaľ aj ďalšia novinka - video k songu You Against You od Slayer. Priemernosť hudby sa zrejme snažili zakryť prehnane násilným videom. V konečnom dôsledku to vyznieva tak trochu smutne. (pm)


Novinky

Na niečo nové od kapely Metallica si asi ešte chvíľu počkáme, aj keď už vraj zohnali producenta na nový album. To ale vôbec nevadí – vystačíme si aj so starinami. Konkrétne s dvoma live skladbami z roku 1985. Am I Evil? Motorbreath sú aj tak lepšie, ako čokoľvek, čo nás od týchto pánov čaká (ale môžem sa mýliť). (pm)



DevilDriver v obnovenej zostave vydajú v polovici mája nový album Trust No One. Ako naznačuje pesnička Daybreak, môžeme sa tešiť na tradičný groove s melodickými prvkami. (pm)


Hardrockoví Švédi Spiritual Beggars vydali v piatok album Sunrise to Sundown. Ak ich náhodou nepoznáte, vyskúšajte napríklad video k skladbe Dark Light Child. Ak máte aspoň trochu blízko k tomuto žánru, verím, že vás chytí. (pm)


Sklamaní určite nebudete ani zo žánrovo príbuznej, aj keď omnoho modernejšie poňatej, skladby Take Away od skupiny Gears. (pm)


Dave Lombardo sa do dôchodku rozhodne nechystá. Dôkazom je aj nový punkový projekt Dead Cross. Teda, punkový asi nie je dostatočne dobré pomenovanie. Ale meno sa tomu dáva naozaj dosť ťažko. Vypočujte si We’ll Sleep When They’re Dead a pochopíte. Alebo aj nie. (pm)



Uplynulý týždeň ma celkom zaujalo aj bostonské kvarteto Gozu. Ich hudba znie ako kombinácia Queens of the Stone Age, Mastodon a Crowbar so spevom od Chrisa Cornella. Áno, trochu zvláštne kombo. Ale skladba Nature Boy vás presvedčí, že sa to dá. (pm)


Noisey boli takí láskaví, že cez týždeň odpremiérovali úžasnú novú skladbu od dua Mantar. Schwanenstein pochádza z trefne nazvaného albumu Ode to the Flame. Ak by ste totiž chceli zničiť celý svet, a potrebovali by ste k tomu soundtrack, toto by sa určite dostalo minimálne na shortlist. (pm)


Dlhšie sme tu nemali nič z krabičky technický death metal, tak by sme to aj mohli napraviť. Prvým odpustkom je lyric video k songu The Infinite Nothing od Entheos. Ak sa vám to zapáči (verím, že áno), tak vedzte, že toto je titulná skladba k novému albumu, ktorý tu bude už čo nevidieť - prvého apríla. Snáď bez žartov. (pm)


Druhou vecou je niečo z trochu medlodickejšieho spektra tohto subžánru. Klendathu od Vale of Pnath je však rovnako dobrý nárez. (pm)


Trailer, ktorý prezentuje informácie o novom albume Katatonie, prináša minútu a deväť sekúnd sladkých tónov jednej z dvanástich nových skladieb kolekcie. Doska The Fall of Hearts prichádza štyri roky po tej predošlej a kapela sa prvýkrát prezentuje s novým bubeníkom Danielom Moilanenom (Mnemonic, Runemagick, The Project Hate MCMXCIX) a gitaristom Rogerom Öjerssonom (Tiamat, Kamchatka). Album príde 20. mája a v infoškách pod videom si o ňom môžete prečítať omnoho omnoho viac. (ak)


Anglickí Leprous. To je asociácia, ktorá pekne sedí na mladú progresívnu kapelku Haken. V skladbe Initiate je ich zvuk na prvý posluch na nerozoznanie od nórskych kolegov. Ich štvrtá štúdiovka Affinity sa bude rozliehať na ploche 62 minút a londýnskej šestici ju do chutného koktejlu mixoval Jens Bogren, ktorý spolupracoval snáď so všetkými veľkými menami progresívneho žánru. (ak)


Líder legendárnych Emperor, majster fúzie blacku a progresivity vydáva šiestu štúdiovku. Ihsahnov album Arktis bude jeho najdlhším počinom, na ktorom sa pokusil skladby s tradičnou pesničkovou štruktúrou odlíšiť silnými poznávacími prvkami, aby každý jeden song bol zapamätateľným zážitkom. Hosťovali na ňom členovia Leprous, Shining či Trivium. Vypočujte si strhujúcu a atmosférickú Pressure. 8. apríl bude silný metalový deň. (ak)


Fallujah nie je len mesto v irackej provincii Al Anbar, ale i americká kapela, ktorá vo svojej tvorbe kríži atmosféru djentového žánru a brutalitu toho deathového. Ich jedinečný prístup k tvrdému metalu si môžete overiť v novinke Scar Queen z nahrávky Dreamless, ktorá príde koncom apríla. Kapela zverejnila audio skladby, ako i gitarové playthrough video. (ak)

 

Vypočujte si aj nahrávku týždňa. Dvojalbum Slow Forever od Coloradských Cobalt. Dvojica ukrytá za týmto menom stvorila 84-minútový kolos plný lahodných riffov s ozvenami crustu, punku a blacku. Po tom, čo multiinštrumentalista Erik Wunder vyhodil svojho speváka Phila McSorleyho kvôli nenávistným komentárom na adresu iných hudobníkov, našiel si nového - Charlieho Fella z Lord Mantis. Ich skvelý počin si môžete vypočuť na webe Pitchforku. (ak)

Haluze týždňa

Cristina Ramos, účastníčka Španielsko má talent, má talent. A nielen na operný, ale aj rockový spev. A vie spraviť aj výbornú šou. Len si musíte počkať niečo cez minútu. (pm)


Aj druhá haluz pochádza z talentovej súťaže - avšak z opačného konca sveta. 10-ročný Callum McPhie ohúril publikum svojím coverom skladby od Dragonforce. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.deftones.com

Súvisiaci interpreti: Deftones