Čo budete robiť, ak sa dožijete rovnej stovky? Sfúknete sviečky na torte so svojimi prapravnúčatami? Zahráte si domino na priedomí? Alebo vám bude stačiť, ak sa dokážete postaviť z postele?

Britská speváčka Vera Lynn v tom má jasno a svoje sté narodeniny oslávila naozaj epicky. V piatok 17. marca vydala nový album. Jeho názov je Vera Lynn 100, hoci pravdou je, že vek s dvoma nulami dosiahla až o tri dni neskôr. Na to sa však história nepýta, hlavné je, že sa včerajších narodenín dožila a je teda už naozaj oficiálne prvou interpretkou, ktorá vydala album vo veku 100 rokov.

Držiteľka Radu britského impéria DBE a ďalších významných ocenení tak prekonala svoj vlastný rekord a stala sa najstaršou speváčkou s novinkou na hudobnom trhu. A nielen to, stále je najstaršou interpretkou v histórii, ktorá sa dostala do Top 20 UK Chartu - mala vtedy "len" 97 rokov. Ak jej špeciálny výročný album podporí dostatok fanúšikov, už o pár dní môže zlomiť aj tento rekord.

Album Vera Lynn 100 vyšiel vo vydavateľstve Decca Records, ktoré pre speváčku nakrútilo aj pôsobivý narodeninový "videotelegram". Ten zachytáva projekciu na bielych útesoch v juhovýchodnom Anglicku neďaleko mesta Dover, o ktorých spievala v jednej zo svojich skladieb. Súčasťou kampane je aj možnosť poslať jej vlastný "telegram" s blahoželaním na adrese celebrateveralynn100.com. Samotná speváčka sa fanúšikom prihovorila cez víkend prostredníctvom vysielania BBC Radia 2.


Kto, do pekla, je Vera Lynn?

Najprv malý brief do minulosti. Slávna Britka, narodená 20. marca 1917, začala spievať keď mala len sedem rokov. Už v jedenástich odišla zo školy, aby mohla koncertovať. Preslávila sa vďaka rozhlasovému programu, v ktorom s orchestrom spievala skladby venované britským vojakom. Počas vojny robila osobné rozhovory s čerstvými mamičkami, ktoré prostredníctvom jej relácie posielali svojim manželom na front emotívne odkazy. Z Very Lynn sa vďaka tomu stal miláčik britských vojakov.

Forces' Sweetheart bývala v prvej polovici 20. storočia všeobecná prezývka pre ženy - speváčky či herečky, ktoré svojím umením počas oboch svetových vojen zlepšovali náladu vojakom aj ich rodinám. V prípade Very Lynn toto označenie zostalo jej prezývkou aj dávno po skončení II. svetovej vojny a jej popularita v nasledujúcich desaťročiach ďaleko presiahla Veľkú Britániu. Keď zorganizovala tri turné v Egypte, Indii či Mjanmarsku, dávno mala v týchto krajinách tisícky verných fanúšikov.

Väčšinu jej najikonickejších a najdojemnejších skladieb ako We'll Meet Again, A Nightingale Sang in Berkeley Square či Auf Wiederseh'n Sweetheart, nájdete aj na jej najnovšom albume. Prekvapením albumu je coververzia hitu Roda Stewarta - Sailing. To, že ho naspievala aj Vera Lynn, sa doteraz nevedelo.


K vyššie zmienenému rekordu treba dodať, že Vera Lynn je najstaršou speváčkou, ktorá album vydala, nie nahrala. Na albume totiž nebudete počuť jej aktuálny hlas - hoci spev stále patrí k jej životu, chcela, aby si ju jej fanúšikovia zapamätali tak, ako znela za mlada. Výsledkom je tucet nádherne znejúcich skladieb so starými vokálmi, avšak v úplne nových verziách - s nanovo nahratou hudbou v podaní rôznych inštrumentalistov (napr. husľové duo The Ayoub Sisters), orchestra a zboru, a aj s niekoľkými prekvapeniami a hosťami.

Piesne prekrásne zachytávajú punc doby, v ktorej dodávali odvahu vojakom bojujúcim proti Hitlerovmu Nemecku. Jedným z najkrajších kúskov platne je nepochybne skladba When You Wish Upon a Star, ktorá bola pôvodne zložená pre disneyovskú rozprávku Pinocchio z roku 1940. Na novom albume ju spieva talentovaná britská muzikálová speváčka Cynthia Erivo, no nová nahrávka s hlasom tejto 30-ročnej držiteľky niekoľkých cien Tony Award a Grammy sa prekrýva so starou verziou, ktorú kedysi naspievala práve Vera Lynn. Vďaka spojeniu nahrávok speváčok z rôznych dôb podmanivá pieseň pôsobí, ako keby sa v nej prekrývali spomienky a realita, minulosť so súčasnosťou. Túto dualitu možno označiť za lajtmotív celého albumu. Byť sentimentálny predsa nie je hriech. Obzvlášť, ak sa dožívate stovky.

Vera Lynn ale nie je "dievča pre každého". Ak uprednostňujete moderné hudobné žánre a digitálny zvuk, album Vera Lynn 100 vás ťažko ohúri. Ak však váš staromilský vkus zaznáva aj vaša vlastná babička a čierno-biele filmy sú vrcholom vašich víkendov, potom možno vďaka tejto storočnej speváčke objavíte nový rozmer romantiky. Takej, ktorá si žiada okázalé gestá a vrúcne bozky na rozlúčku, lebo vojna si práve také pýta. A Vera Lynn je v tomto ohľade stále jednotkou.

Krátke ukážky skladieb nájdete na Youtube, celý album môžete počúvať na Deezeri:



Autorka: Kristína Jurčišinová
Foto: Decca Records

Súvisiaci interpreti: Vera Lynn