Organizátori festivalu Sziget dnes ohlásili pravdepodobne najväčšie, a s určitosťou najvzácnejšie meno 25. ročníka. Hneď prvý deň podujatia (9.8.) totiž vyvrcholí koncertom americkej speváčky Pink, ktorá sa naposledy v Európe predstavila počas svojho turné na jar 2013. Kvôli materským povinnostiam toto leto odohrá len niekoľko koncertov.

Popová diva Pink svoje posledné veľké turné odohrala po vydaní albumu The Truth About Love (2012). Medzitým predstavila alternatívnejšie, resp. viac akusticky pesničkovo ladený projekt You+Me s hudobníkom Dallasom Greenom, s ktorým v roku 2014 vydala album Rose Ave.

K "veľkému popu" sa vrátila až minulý rok s piesňou Just Like Fire, ktorú naspievala pre film Alica v krajine za zrkadlom. Tento rok sa zatiaľ pripomenula zaujímavou spoluprácou s producentským duom Stargate, v ktorom spieva spolu so Siou.

Prečítajte si: Sia a Pink sa stretli v spoločnej skladbe. Pozrite si videoklip Waterfall


Festivaly ju ohlásili len pár mesiacov po pôrode

Ohlásenie jej koncertu na Szigete je po dlhšom období bez veľkých koncertov a turné o to väčším prekvapením, že speváčka 26. decembra minulého roka priviedla na svet svojho druhého potomka. Letných festivalových koncertov v Európe tak zrejme naozaj nebude veľa. Prvým ohláseným bolo pred mesiacom vystúpenie na V festivale, ktorý sa uskutoční 19. a 20. augusta v Anglicku (Chelmsford a Staffordshire). V júli zase vystúpi na kanadskom Ottawa Bluesfeste. A to je vlastne všetko, čo sa dá o letných plánoch speváčky na jej oficiálnej stránke zatiaľ dozvedieť.

V Európe pravdepodobne ešte zopár festivalov do jej kalendára pribudne, no zatiaľ okrem spomínaného V festivalu jej meno oficiálne potvrdil iba Sziget. Organizátori najväčšieho festivalu v Strednej Európe zároveň v tlačovej správe uvádzajú, že Sziget bude toto leto patriť medzi jeden z mála festivalov, na ktorých sa Pink predstaví. Vzhľadom na jej aktuálny rodinný stav nie je dôvod považovať toto vyhlásenie iba za marketingový ťah na prilákanie ľudí z celej Európy. Napokon, tí na Sziget chodia tak či tak už len kvôli samotnej skvelej atmosfére tohto podujatia.


Isté je, že koncert v Budapešti 9. augusta bude mimoriadne vzácnou príležitosťou vidieť šou jednej z najrešpektovanejších a najlepších popových speváčok mimo klasického albumového cyklu. O jej novej štúdiovke sa síce začalo hovoriť už na jar minulého roka, no popri mamičkovských povinnostiach sa speváčka s jeho vydaním určite ponáhľať nebude. Pre fanúšikov jej staršej tvorby je to však dobrá správa, pretože je jasné, že koncert Pink na hlavnom pódiu Ostrova slobody bude postavený na jej najväčších hitoch. A tých má počas svojej vyše 20-ročnej kariéry na konte neúrekom. Dosť ich bolo už v roku 2004, kedy si svojím prvým a doposiaľ jediným koncertom v Bratislave získala nezabudnuteľnou šou na svoju stranu aj skeptickejších fanúšikov.

Sympatická Američanka doteraz vydala sedem albumov a celosvetovo predala viac ako 60 miliónov albumov a 130 miliónov singlov. Hity ako So What, Try, Just Give Me A Reason, či Stupid Girls sú notoricky známe a len na Youtube má každý z nich stovky miliónov prehratí. S jej ostatným albumom The Truth Abour Love, ktorý vyšiel v roku 2012, odohrala v nasledujúcich dvoch rokoch 142 koncertov v 13 európskych krajinách, v Severnej Amerike, ale aj v Austrálii. Odvtedy viackrát vystúpila na odovzdávaní cien (Grammy, Oscary, či naposledy Billboard Music Awards) a koncertovala aj so spomínaným projektom You+Me, no s veľkou popovou šou sa na scénu tento rok vracia prvýkrát od roku 2014.


Spolu s americkou hviezdou ohlásili organizátori festivalu aj niekoľko ďalších mien. Do lineupu hlavného pódia dnes pribudol americký raper Wiz Khalifa a britská speváčka Rita Ora. V megastane A38, ktorý nesie názov svetovo známeho hudobného klubu v Budapešti, budú koncertovať aj Alex Clare, Dimension, HER, The Courteeners a The Vaccines. V gigantickom stane sa na Szigete 2017 predstavia aj Paul Van Dyk a Bassjackers.

Medzi skôr ohlásenými menami sú napríklad KasabianInterpolMajor LazerPJ Harveyalt-JJamie CullumFlumeBad ReligionBilly TalentRudimentalGusGusMando Diao alebo DJ Shadow. Na najväčšej multižánrovej akcii široko-ďaleko (približne 50 programových miest, okolo 200 vystúpení denne a takmer pol milióna návštevníkov v priebehu siedmich dní) sa fanúšikovia okrem koncertov môžu tešiť aj na množstvo zábavy a umenia od cirkusu až po divadlá a výstavy.

V predaji sú jednodňové vstupenky a sedem- či päťdňové permanentky, ich aktuálne ceny platia do 31. mája, potom sa budú zvyšovať.

Pozrite si aftermovie z ročníka 2016:

 
Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Silvia Turnerová - Sziget PR)
Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri

Súvisiaci interpreti: Pink