Štyridsaťročnej austrálskej legende hrozil koniec. Prečítajte si, čo sa stalo a hlavne ako kapela situáciu vyriešila. Uplynulý týždeň bol okrem tejto mimoriadne priaznivý na mnoho kvalitných noviniek. Nové tóny predstavili Machine Head, Mastodon, a dokonca aj Deftones. Potešili aj legendárni Led Zeppelin.

Magnety týždňa

V sobotu pustil Machine Head do predaja singel na 10-palcovom vinyle s demo verziou nového songu Killers & Kings. Vypočuť si ho môžete nižšie. Ak ste fanúšikom kapely, určite sa vám bude páčiť. Ako povedal samotný frontman, Robb Flynn: „Znie to ako Machine Head!“ (pm)


V júni predstavia Mastodon už svoj šiesty štúdiový album s názvom Once More Round The Sun. Práve z neho pochádza zatiaľ jediný zverejnený song High Road. Ťažké gitarové riffy sú doplnené typickými vokálmi a takmer šúgejzovým refrénom a sólom. (pm)

 

Skôr, než bývalý basák Deftones Chi Cheng upadol do kómy, stihla kapela nahrať album Eros. Aj keď doposiaľ oficiálne nevyšiel, čoskoro sa to zrejme zmení. Dôkazom je prvá vec, ktorá sa dostala na internet. Smile svojím zvukom a atmosférou nadväzuje na Saturday Night Wrist, posledný vydaný album, na ktorom Cheng hral. (pm)


Magazín Rolling Stone zverejnil živú nahrávku pesničiek Good Times Bad TimesCommunication Breakdown od legendárnych Led Zeppelin, ktoré sú súčasťou nového vydania prvého albumu kapely. Bohužiaľ v našom regióne dostupné nie sú, ale zrejme sa bude jednať o toto. (pm)


A ešte jedna vec na odľahčenie. Nevedel som, že sa medzi metlákmi nájdu aj amatérski astronómovia. Členovia kapely Allegaeon zrejme dodnes nerozdýchali, že Pluto už nie je planétou a na jeho počesť spravili miniskladbu The Ballad Ov Pluto. (pm)


Šroty týždňa

Uplynulý week asi najviac rezonovali nepriaznivé správy ohľadom AC/DC. Ich gitarista Malcolm Young (starší a menej slávnejší z bratov) mal pred časom infarkt. Jeho stav je stabilizovaný, no už nemá sily pokračovať v kariére a tak médiá špekulovali, či skončí aj celá kapela, ktorú tento gitarista v pozadí spoluzakladal a takpovediac viedol. Vyhlásenie na Facebooku ale všetko uviedlo na pravú mieru. AC/DC pokračujú bez Malcolma Younga. Na otázku prečo sa tak nakoniec rozhodli Vám odpovie pesnička. (ak)


A nepoteší ani odchod bubeníka Katatonie. Daniel Liljekvist po štrnástich rokoch v kapele končí, pretože sa chce naplno venovať svojej rodine a regulérnej práci, ktorá zaplatí účty. Veď to poznáte. Čo sa týka hudby, posledné „unplugged“ počiny kapely boli všetkým, len nie Katatoniou a tak niet divu, že sa zvnútra rozpadá. Teleso teraz tvoria dvaja veteráni - spevák Jonas Renkse a gitarista Blakkheim; a nový basák Niklas Sandin. Na to, čo si kapela počne ďalej sme však zvedaví stále menej a menej. (ak)


Bohužiaľ, nie všetky novinky môžeme zaradiť medzi magnety týždňa. Príkladom je aj nové video od Hellyeah. Sangre Por Sangre (Blood For Blood) má síce celkom dobrý zvuk, pri jeho počúvaní sa ale neubránite dojmu, že ste ho už počuli na predošlých albumoch kapely. A to hneď niekoľkokrát. Celý počin je doplnený videom, po ktorého zhliadnutí vám príde členov kapely trochu ľúto. (pm)



Novinky

Vedľajší projekt gitaristu Paradise Lost – Gregora Mackintosha – Vallenfyre som spomínal aj pred týždňom. Extrémny metal v podaní týchto pánov ma mimoriadne baví, najmä kvôli výdatnému zvuku a temnej atmosfére, ktorá však nie je zbytočne ťaživá. Druhý song z pripravovaného druhého albumu stojí za to. Počúvajte Odious Bliss. (pm)


Priaznivcom priamočiareho hevíku iste ulahodí stream celého nového albumu od nemcov Edguy. Nahrávka Space Police: Defenders of the Crown vyšla 18. apríla. Desiaty album kapely znie presne tak ako deväť albumov pred ním, ale to myslím pri tomto žánri nikomu kto ho počúva nevadí. Ostatní čítajte ďalej. (ak)

Ku fanúšikom black metalu rozhodne nepatrím, ale od našich severných susedov Vader prišlo nové lyric video. A ako som počul, vraj je to dobrá vec. Where Angels Weep si môžete vypočuť nižšie. (pm)


Nórski stredovekí blackmetaloví spasitelia 1349 majú prvé ohlášky po štyroch rokoch. Šiestu platňu, ktorú pripravili pre uši chudákov poslucháčov promujú singlom Slaves, ktorý podľa slov vokalistu Ravna „odzrkadľuje povahu celej nahrávky“. Zatiaľ bezmenný album vyjde túto jeseň, no Otrokov môžete počuť už teraz. (ak)


A od blacku prejdeme k deathu. Za posledný týždeň sa toho aj v tomto žánri urodilo viac ako dosť. Začneme Švédmi Skineater, ktorí predstavili svoje poetické video Made of Godsick, v ktorom je spevák kapely ťahaný za dodávkou po prašnej ceste. Šoférujú ostatní členovia kapely. (pm)


Aborted ste už zrejme počuli, takže sa nebudem veľmi rozkecávať. Majú nové lyric video Coffin Upon Coffin, takže okrem počúvania môžete svojim blízkym spríjemniť veľkonočné sviatky aj spevom. (pm)


Lyric video predstavili aj deťáci modernejšieho razenia Whitechapel. Our Endless War je taký ten deathcore, ale celkom dobrý. Škoda, že novinka má veľmi slabý text, a že spevák kapely nevyužil svoj vokál naplno. (pm)


Kapelu Candiria by som tiež rád dal do nejakej škatuľky s pomenovaním žánru. Vyzeralo by to ale asi nejak takto: jazz-cross-elektro-core. Ozaj a vedeli ste, že sú opäť spolu a tvoria? Už na konci apríla zverejnia celé EP. Z neho pochádza aj cover Invaders od Iron Maiden. Ale keby som to sem nenapísal, tak by ste to asi ani nezistili. (pm)



Hard-coreových nadšencov určite poteší novinka od Sworn Enemy. Do Or Die je klasický vypalovák, na ktorý sa bude výborne mošovať na koncertoch. (pm)

 

Zaujímavú skladbu predstavila kapela Krokodil poskladaná z (ex-)členov kapiel SikTh, Gallows, Hexes a Cry For Silence. Shatter je zmesou grooveu, technického deathu a hardcoreu s miestami dosť temnou, priam až doomovou atmosférou. Posúďte sami. (pm)


Moji dlhodobo obľúbení talianski melancholici The Foreshadowing sa chcú zviditeľniť prerábkou známej skladby. Teda pokiaľ pozeráte seriál Game of Thrones a veru veľa ľudí, čo ho nepozerá, nepoznám. Skladba The Rains of Castamere sa v podaní kapely nakláňa na ich stranu otlačená typickým trademarkom: organ a hlboký vokál. Doommetalisti aktuálne nahrávajú albumovú štvorku, ktorá vyjde na konci kalendárneho roka. Chcem Vás však milí priatelia predovšetkým upozorniť na ich prvé dva mimoriadne počiny Days of Nothing a Oionos. Vypočujte si! (ak)


Ak v tieto upršané dni nemáte dostatok blata, oceníte druhý albumový stream tohto týždňa. Kapela Floor pochádza z Miami a po desiatich rokoch prestávky vydáva tretiu fošňu. Ich líder Steve Brooks cez prestávku založil kapelu Torche a album jeho domovskej lásky iste vychádza zo skúseností z oboch telies. Oblation, ako sa doska nazýva, vychádza 25. apríla u Season of Mist. (ak)

Haluze týždňa

Chceli by ste študovať hudbu, ale čo keď počúvate len tie metaly? Odpoveď prináša gitarista Within Temptation Ruud Jolie, ktorý v Holandsku učí v Metal Factory. Áno, presne tak – v metalovej škole! Viac info prináša Metal Injection. (pm)

Ak ste cez týždeň nezachytili toto video, určite si ho pozrite. Decká v ňom zisťujú, na čo môže slúžiť taká čierna plastová krabička (walkman). Varovanie: po jeho zhliadnutí si budete pripadať starý. (Možno je to tým, že starý naozaj ste!) (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: prog-spere.com

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Deftones