Český festival Colours of Ostrava si za 15 rokov svojej existencie stihol vybudovať slušné renomé. Z roka na rok ho totiž čoraz viac médií zaraďuje medzi povinné atrakcie leta. Naposledy tak spravil aj britský denník The Guardian. Na farebnej oslave hudby sa páči aj umelcom a každoročne vzrastá i počet spokojných návštevníkov.

Primavera Sound v Španielsku, Exit Festival v Srbsku, ale aj Colours of Ostrava sú v desiatke európskych festivalov, ktoré sa podľa Guardianu tento rok oplatí vidieť. Redaktori prestížneho mienkotvorného denníka si štvordňovú prehliadku rôznorodej svetovej hudby v prostredí ostravských Dolných Vítkovíc pochvaľujú nielen pre industriálny areál.

V silnej európskej konkurencii

"Lineup má široké zameranie, no sústreďuje sa hlavne na umelcov s vycibreným zvukom. Na zozname sú elektronickí rhythm-makeri z Konga Mbongwana Star, ale aj Mariachi el Bronx, bočný projekt losangeleskej punkovej kapely Bronx's Mexicana. Medzi jednotlivými vystúpeniami si v prostredí ťažkého strojového parku môžete vyskúšať aj lezeckú stenu, vypožičať bicykel, navštíviť bary a kaviarne," píše The Guardian. Denník z Veľkej Británie tiež oceňuje, že je v Ostrave naozaj o každého postarané, špeciálnu pochvalu venuje aj starostlivosti o hendikepovaných ľudí.

Colours of Ostrava 2015 Zdroj: Matyáš Theuer 
Ešte exkluzívnejšie znie festival u našich západných susedov, keď je v spoločnosti takých európskych velikánov ako Sziget alebo Glastonbury. V tejto konkurencii sa objavil na stránke Best European Destinations, ktorá ho zaradila medzi 15 najlepších letných festivalov. Okrem charakteristických znakov ako netradičné dejisko či multižánrová ponuka umelcov, si tvorcovia tohto webu pochvaľujú aj iné možnosti umeleckého vyžitia, ktoré Colours of Ostrava ponúka - divadlá, workshopy, diskusie, filmy a iné.

V súťaži so srbským Exitom a maďarským Szigetom sa ostravský festival ocitol aj v prestížnej ankete European Festival Awards, kde bol v roku 2014 nominovaný v kategórii Najlepší veľký európsky festival. Tento rok festival ocenil aj americký magazín Fest300.com, ktorý ho po skúsenosti s minulým ročníkom pridal na svoj zoznam najlepších festivalov z celého sveta.

SÚŤAŽ: Ak chcete získať dve permanentky na Colours of Ostrava 2016, zapojte sa do súťaže na našom Facebooku.
 
Rastúci záujem

Festival majú v obľube aj vystupujúci, reagujú naň pozitívne bez ohľadu na to, či sa ho zúčastnili prvýkrát ako napríklad austrálska inštrumentálna world music skupina The Crooked Fiddle Band, alebo sa po šiestich rokoch vrátili ako orientálny hudobník Mark Eliyahu z Izraela. Všetci boli unesení z atmosféry a množstva pozitívnej energie, ktorá sa šíri areálom počas celého trvania akcie.

Môže za to aj rastúci počet fanúšikov "coloursov". Hranicu 10-tisíc návštevníkov prekročili v roku 2004, keď boli headlinermi mená ako Bob Geldof & the Bobkatz, Natacha Atlas alebo domáci reprezentanti Monkey Business. Ďalším míľnikom bol dvojnásobný počet zvedavcov. To bolo, keď sa o tri roky neskôr ešte v starom areáli v centre Ostravy objavili Gypsy Kings, Mando Diao či CocoRosie.

Colours of Ostrava Zdroj: Jaroslav Holan - Colours.cz 
Tridsaťtisícovú návštevnosť festival pokoril počas svojho druhého roka v areáli bývalých uhoľných baní a železiarní. Bolo to v roku 2013, kedy sa ako hlavné hviezdy predstavili islandskí Sigur Rós, Jamie Cullum alebo The xx. Doposiaľ najväčšiu návštevnosť mali Colours minulý rok - na Björk, Kasabian, Miku či St. Vincent bolo zvedavých až 43-tisíc návštevníkov.

Otázkou 15. ročníka tak zostáva, či sa lineupu zloženého z mien ako Of Monsters and Men, Underworld, Thievery Corporation, M83, Anohni, Caro Emerald, Maria Peszek či Kiasmos podarí zdivhnúť latku ešte vyššie. Odpoveď bude známa po skončení festivalu, ktorý sa tento rok koná v termíne 14. až 17. júla.

Pozrite si videá, ktoré na Colours of Ostrava natočili niektorí z účinkujúcich:


Oficiálne aftermovie z ročníka 2015:


Text: Marek Majzon (v spolupráci s Colours of Ostrava)
Foto: Colours.cz