Legendárny americký spevák a skladateľ Prince zomrel dnes vo svojom dome na predmestí Minneapolisu vo veku 57 rokov. Príčina úmrtia člena Rock'n'rollovej siene slávy zatiaľ nie je známa. Pred umelcovým domom sa schádzajú fanúšikovia, aby svojmu idolu vzdali česť. Reakcie od umelcov z rôznych žánrov zaplavili internet.

Podľa Yvette Noelovej-Schurerovej našli umelca mŕtveho v jeho dome v meste Chanhassen, juhozápadne od Minneapolisu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorkyňu.

"Ešte sa za mňa nemodlite" 

Muzikanta museli minulý týždeň hospitalizovať v meste Moline v Illinois po tom, ako jeho lietadlo núdzovo pristálo na miestnom letisku, pretože sa cítil zle. Spevák predtým už niekoľko týždňov bojoval s chrípkou, pričom po vystúpení v Atlante sa jeho zdravotný stav zhoršil. Interpret strávil v nemocnici tri hodiny. Po prepustení pokračoval v ceste domov. Umelcova hovorkyňa vtedy pre televíznu stanicu CNN povedala, že Prince "je doma a má sa dobre". 

Spomínané vystúpenia boli zároveň jeho poslednými koncertmi. Prince však ešte 16. apríla usporiadal vo svojom minneapoliskom dome v Paisley Parku tanečnú párty a vstupenky na ňu predával len za 10 dolárov. Ako uviedol portál Star Tribune, na chvíľu - menej ako päť minút - sa na nej aj objavil, zahral na purpurovom klavíri značky Yamaha a ukázal svoju novú gitaru s purpurovou metalízou, ospravedlnil sa však, že na ňu nemôže zahrať. V reakcii na svoj pobyt v nemocnici účastníkom povedal: "Ešte pár dní počkajte, kým sa za mňa začnete modliť." Žiaľ, jeho slová boli nechtiac prorocké.

Tvorivý velikán či definícia hudby... Prečítajte si, ako hviezdy spomínajú na Princa

Jeho Veličenstvo Skazenosť 

Prince si vďaka záľube v skladbách s okázalým sexuálnym nábojom vyslúžil prezývku His Royal Badness (Veličenstvo Skazenosť). Vytvoril zvuk, jedinečný a ohromujúci, ako bol on sám. Štýl jeho tvorby označovaný ako "Minneapoliský zvuk" je zmesou funku, synthpopu a new wave. Kontroverzie ho sprevádzali na každom kroku a aj to sčasti prispelo k adorácii fanúšikmi. Skladba Darling Nikki, v ktorej detailne opísal sex na jednu noc, viedla k vzniku Parents Music Resource Center, akéhosi rodičovského združenia na kontrolu obsahu populárnej hudby. Združenie pod vedením vtedajšej manželky Ala Gorea Tipper vyzvalo hudobné vydavateľstvá, aby na albumy umiestňovali nálepky s upozornením na obsah nevhodný pre mládež. 

Prince ovplyvnil mnohé aspekty popkultúry, od filmov cez šport či politiku. Keď sa rugbyové mužstvo Minnesota Vikings v rámci Národnej futbalovej ligy v roku 2010 pripravovalo na zápas s tímom New Orleans Saints, hudobník pre nich napísal skladbu s názvom Purple and Gold, aby svoj domáci tím podporil a inšpiroval k víťazstvu. "Vikingovia" však prehrali. V roku 2007 vystúpil v polčase Super Bowlu. Vlani sa skladbou Baltimore vyjadril k nepokojom v dôsledku smrti Freddieho Graya v policajnej cele v Baltimore. Naživo ju odpremiéroval na charitatívnom koncerte v meste a časť z výťažku venoval miestnym mládežníckym organizáciám. 

Prečítajte si aj: Prince je fenomén, ktorý treba zažiť. Vo Viedni hral v životnej forme

Svet smúti 

Gitarista kapely Chic Nile Rogers v reakcii na smutnú správu povedal, že členovia formácie si "v autobuse poplakali a s láskou si naňho spomenuli". "Svet stratil veľa zo svojho čara," napísala popová hviezda Katy Perry. Režisér Spike Lee uviedol: "Môj brat mi bude chýbať. Prince bol zábavný 'týpek' so skvelým zmyslom pre humor." Kanadský spevák a producent The Weeknd zverejnil fotografiu, na ktorej si podáva s Princom ruku, a napísal: "Prisahám, že toto bola najlepšia chvíľa môjho života. Kiež by som ju mohol opäť prežiť každý deň."


Na jeho úmrtie reagoval aj Barack Obama. "Svet dnes prišiel o kreatívnu ikonu. Michelle a ja sa pridávame k miliónom fanúšikov z celého sveta, ktorí trúchlia nad náhlou smrťou Princa. Len málo umelcov ovplyvnilo zvuk a trajektóriu populárnej hudby zretelnejšie ako on, a len málo umelcov sa svojím talentom dotklo toľkých ľudí. Ako jeden z najnadanejších a najplodnejších hudobníkov našej doby, Prince to všetko dokázal. Funk. R&B. Rock'n'roll. Bol virtuóznym inštrumentalistom, brilantným lídrom kapely a elektrizujúcim performerom," uviedol prezident USA, ktorý je známy ako veľký a rozhľadený fanúšik hudby.

Svoje vyhlásenie zakončil s použitím citátu samotného umelca: "Silný charakter presahuje pravidlá - povedal raz Prince a nikoho charakter nebol silnejší, odvážnejší a kreatívnejší. Naše myšlienky a modlitby patria jeho rodine, kapele a všetkým, ktorí ho milovali."

Novátor, ikona a hviezda prvej kategórie
   
Prince, celým menom Prince Rogers Nelson, sa narodil 7. júna 1958 v Minneapolise v Minnesote do muzikantskej rodiny. Jeho otec John Lewis Nelson bol jazzový klavirista a matka Mattie zas speváčka. Ako sedemročný sa začal učiť hrať na klavír, v 13 rokoch nasledovala gitara a o rok neskôr bicie. Na strednej škole pôsobil v kapele Grand Central, ktorá si neskôr zmenila názov na Champagne. Prerazil v 70-tych rokoch a veľkú popularitu sa mu podarilo zachovať aj v nasledujúcich desaťročiach. Podobne ako v januári zosnulý David Bowie je považovaný za jedného z najinovatívnejších hudobníkov svojej generácie, ktorého vplyv sa nesie naprieč niekoľkými dekádami. Vo svojej tvorbe kombinoval množstvo žánrov ako funk, soul, disco, rock, pop, jazz alebo R&B, inšpiroval sa pritom rozličnými vplyvmi od Jamesa Browna cez The Beatles až po Jimiho Hendrixa. 

Debutoval v roku 1978 albumom For You. Mal vtedy 19 rokov a celý si ho nahral sám. Odvtedy ponúkal nové nahrávky takmer každý rok, pričom dohromady vydal 39 radových štúdioviek. S nahrávkami Purple Rain (1984), Around the World in a Day (1985), 3121 (2006) a so soundtrackom filmu Batman Tima Burtona (1989) sa dostal na vrchol amerického rebríčka Billboard 200. M
nohé skladby skomponoval aj pre iných interpretov. Medzi jeho najväčšie hity patria When Doves CryPurple Rain, Let's Go CrazyLittle Red Corvette, Raspberry Beret, Sign O' the Times, Get Off, Cream, The Most Beautiful Girl In The World či Diamonds and Pearls. Je tiež autorom skladby Nothing Compares 2 U, ktorú preslávila coververzia speváčky Sinéad O'Connor. 

Svoj posledný album HITnRUN Phase Two vydal vlani v decembri, pričom v septembri mu predchádzala nahrávka HITnRUN Phase One (2015). Na celom svete predal viac ako 100 miliónov kópií nahrávok, na konte má sedem cien Grammy, štyri MTV Video Music Awards a množstvo ďalších ocenení či nominácií. V roku 2007 dostal Zlatý glóbus za skladbu The Song of the Heart z filmu Happy Feet (2006). Na túto cenu ho nominovali aj v roku 1985 vďaka spomínanému hitu When Doves Cry z filmu Purpurový dážď (1984), pričom za soundtrack tejto snímky dostal Prince v roku 1985 svojho jediného Oscara. V roku 2004 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a podľa amerického magazínu Rolling Stone je 27. najlepším interpretom všetkých čias. Ako herec sa predstavil aj vo filmoch Pod višňovým mesiacom (1986) alebo Graffiti Bridge (1990), pričom oba tituly aj režíroval a je tiež autorom scenára druhej menovanej snímky. 

Kontroverzný umelec si v roku 1993 zmenil meno na kreslený symbol, ktorý vznikol spojením symbolov muža a ženy. Keďže sa tento symbol nedal vysloviť, v médiách ho často označovali ako The artist formerly known as Prince, teda Umelec v minulosti známy ako Prince, skratkou TAFKAP, alebo jednoducho The Artist, čiže Umelec. Neskôr sa vrátil k umeleckému menu Prince. Bol dva razy ženatý. S prvou manželkou, speváčkou a tanečnicou Mayte Garcia mal syna menom Boy Gregory, ktorý však krátko po narodení zomrel. V rokoch 2001 až 2006 bol ženatý s Manuelou Testolini. 

Prečítajte si: Popový chameleón Prince píše memoáre, prečítate si ich najskôr o rok


Zdroj: TASR, SITA + Hudba.sk (CNN.com, BBC.com, Theguardian.com, Twitter)
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Prince