Skupina The Ills včera vydala svoj štvrtý štúdiový album Ornamental or Mental. Dnes však majú talentovaní post-rockeri spolu s fanúšikmi ešte o jeden dôvod na radosť viac, pretože organizátori Iceland Airwaves potvrdili ich účasť na tomto prestížnom festivale. Budú tak prvým slovenským interpretom, ktorý vystúpi na najvýznamnejšom podujatí v islandskom Reykjavíku.

"Nesmierne sa tešíme z oboch noviniek," vyjadrili sa členovia kapely. Čerstvo vydaný album Ornamental or Mental obsahuje sedem skladieb, ktoré si môžu fanúšikovia už tradične vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe. Album sa nahrával v Bratislave a The Ills si ho vydávajú sami. "Ako starší a pomalší chlapci vydávame veselší a rýchlejší album. Sme naň naozaj hrdí a úprimne sa tešíme aj na reakcie ľudí. Nielen na nahrávku, ale hlavne na skutočné tváre v kluboch a na festivaloch," hovorí za kapelu jej nepísaný frontman Martin "Iso" Krajčír a dodáva aj osobnejšie slová:

"Tento album je pre mňa najvyrovnanejší, najkrajší a najčistejší. Po takmer ôsmich rokoch fungovania kapely sa na tom podpísalo vo veľkej miere najmä perfektné fungovanie súčasnej (a preto dúfam, že poslednej) zostavy, takže by som sa chcel touto cestou poďakovať nielen ľuďom, ktorí nás dlhé roky podporujú, našej manažérke Táni, ktorá nám verí, ale aj chlapcom z kapely, s ktorými to môžem celé ťahať aj cez Ornamental aj cez Mental."

Okrem albumu sa Iso teší aj na leto a festivaly, predovšetkým však na ten jesenný na Islande. "Verím, že to bude neopakovateľný zážitok, pozvánka na Iceland Airwaves je pre našu kapelu obrovská vec!" The Ills sa predstavia v Reykjavíku 3. novembra ako vôbec prvá kapela zo Slovenska. Okrem nich sú v programe ročníka 2016 aj mená ako Warpaint, Julia Holter, PJ Harvey, Kronos Quartet a samozrejme celý zástup skvelých islandských hudobníkov.

Vypočujte si novinku The Ills, znie naozaj ornamentálne, mentálne a svetovo:


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner z agentúry Real Something. Článok bol doplnený redakciou. Ďalšie info o kapele nájdete na oficiálnych stránkach theills.net a www.facebook.com/theills

Foto: Michal Babinčák

Súvisiaci interpreti: The Ills