Minulý týždeň si značnú dávku pozornosti uchmatol Slipknot. Prvé teasery naznačujú, že nový album je pripravený.

Magnet týždňa

Ak ste ale od Slipknotu čakali ukážky novej hudby, trochu vás sklamem. Corey Taylor a spol totiž zverejnili dve mierne znepokojujúce videá doplnené ambientnými zvukmi a náznakom škreku. To nám zatiaľ musí stačiť. Celý album by mal uzrieť svetlo sveta pred koncom tohto roka. (pm)



Šrot týždňa

Francúzski Betraying the Martyrs vynašli nový žáner. Nazval som ho disney-core. Pýtate sa prečo? Zoberme si to takto – Let It Go z disneyovky Frozen sa stala jednou z najpočúvanejších filmových skladieb všetkých čias. Soundtrack k filmu je najpredávananejším albumom roka (doteraz viac ako 3 milióny predaných kusov). Takže logickým vyústením je deathcoreová prerábka. Hnus. (pm)


Uplynulý týždeň vyšla veľmi dlhá správa, ktorá objasnila dôvod, prečo naši obľúbenci Tool nedokážu ani po ôsmich rokoch vydať nový album na ktorom pracujú už od roku 2010. V rozhovore pre magazín Rolling Stone gitarista Jones a bubeník Carrey objasnili, že album je ešte ďaleko od svojho dokončenia a pracuje sa na ňom.

Rozhovorili sa o súdnom spore, ktorý sa tiahne od roku 2007. Žalobcom je Jonesov priateľ, ktorý vytvoril pre kapelu artwork ktorý použila, avšak bez jeho kreditu. Súd sa skomplikoval, keď kapelu Tool zažalovala i poisťovňa, ktorá mala za úlohu kapelu ochrániť pred podobnými žalobami. Dôvodom sú technické drobnosti ohľadom prvej spomenutej žaloby. Následne sa kapela Tool začala právne brániť voči tvrdeniam poistovateľa. Celé to znie ako príliš komplikovaný a zlý vtip. Dôležité je, že súd sa bude konať v januári 2015 a že kapela na novinke pracuje. Jej vydanie je však v tejto chvíli skutočne v nedohľadne. Viac v článku Rolling Stone. (ak)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Týždeň v znamení tešenia sa na festivalový sviatok Brutal Assault – som naozaj spokojný, ako dopadla dvojhodinovka, v ktorej hosťovali návštevníčky a návštevníci tejto augustovej fiesty všetkých priaznivcov extrémnej gitarovej muziky. Veď posúďte sami.

Aj tento týždeň pokračujeme v oslavách – do štúdia prídu za organizátorov Brutal Assaultu Fred a Shindy, aby rovnako ako po minulé roky poodhalili organizátorské novinky a vychytávky. S veľkou pravdepodobnosťou bude aj súťaž o voľné vstupenky – laďte vaše Rádiá_FM od 22:00 a sledujte náš Facebook.

Týždeň v znamení švédskych mágov Opeth. Nový album sa mi naozaj pozdáva. Deje sa toho na ňom neuveriteľne veľa, opäť sa posunuli ďalej, stále sú to zároveň oni – je to progresívne, nápadité. Aj naživo im to stále hrá parádne. Ich dokonalý koncert na minuloročnom Brutal Assaulte veru nebol náhoda.


Koniec týždňa v znamení až prekvapujúcej obmedzenosti a strachu z neznámeho. Metalisti aj v roku 2014 vyvolávajú nevôľu. A čo je najhoršie, nielen u postarších spoluobčanov. Aféra Gothoom v Novej Bani naberá miestami až tragikomické rozmery. Zostáva zachovať pokoj a šíriť čo najviac informácií o našej obľúbenej hudbe, ktorá je taká pestrá a rozľahlá ako táto kultová interaktívna mapa.

Malý bonus z domácej scény – Poetry In Telegrams a ich parádny nový klip.


Novinky

Festivalová sezóna pokračuje! Určite si nenechajte ujsť Terchovský Budzogáň, na ktorom tento rok už snáď naozaj vystúpia aj Biohazard. Na začiatku augusta si to preto nasmerujte do Terchovej (a predtým si pochopiteľne kúpte lístky). Ak sa vám ráči z trochu iného súdka, kuknite Rock pod kameňom, kde počas druhého augustového víkendu vystúpia napríklad aj Edguy Unisonic (lístky tu). (pm)

Rušný týždeň za sebou majú MastodonAvenged Sevenfold. Ich kontá na Twitteri hackla skupina Vv3, ktorá sa následne „vyšantila“ kopou vulgárností a rasizmov. Zaujímavé je, že v prípade Mastodonu trvalo až niekoľko hodín, kým si to niekto z kompetentných všimol a dal veci do poriadku. (pm)


Code Orange zverejnili ďalší song z pripravovaného albumu I Am King. My World je celkom v pohode, ale na nedávno zverejnený song I Am King sa nechytá. Celý album vyjde na začiatku septembra. Novinku My World počúvajte na stránke Altpress. (pm)

Švajčiarskí rockeri Kruger vydajú nový album. Na tomto odkaze nájdete titulnú skladbu, zvanú Adam & Steve. Piata štúdiovka post-rockerov kombinujúcich  to najlepšie z Entombed, Converge, Tool a Breach bola produkovaná samotnou kapelou a mixovaná perkusionistom Cult of Luna, Markusom Lindbergom. Na full album si však musíme počkať do polovice októbra. (ak)

Po desiatich rokoch sa fanúšikovia stoner rockovej legendy Sleep dočkali nového zvuku. Album Dopesmoker, ktorý vyšiel v roku 2003 však napísali pred dvomi desaťročiami, takže čakanie bolo pre niekoho ešte dlhšie. No nateraz sa končí. Na tomto odkaze totiž môžete počúvať nový singel The Clarity, ktorý vychádza práve dnes ako free download v rámci série Adult Swim Singles. Možno príde i celý nový album. (ak)

Allen/Lande je heavymetalový projekt vokalistov Russella Allena (Symphony X, Adrenaline Mob) a Jorna Landeho (ex-Masterplan, Jorn), ktorí vydávajú nový album zvaný The Great Divide. Nový opus vyjde 17. októbra a na Facebooku bolo zverejnené video s ukážkami skladieb. Album produkoval Timo Tolkki (Stratovarius). (ak)


Americká thrash undergroundová pecka Byzantine chce vydať nový album. Minulý rok na pulty obchodov po piatich rokoch mlčania vyvrhla absolútnu pecku v podobe rovnomennej dosky a teraz plánuje dosku novú. Album To Release Is To Resolve by mal doraziť vo februári 2015, ak všetko pôjde podľa plánu. Kapela fanúšikov vyzýva, aby v prípade záujmu pridali ruku k dielu a prispeli kapele na stránke Pledgemusic. Hudobníci majú ešte mesiac a pol na to, aby vyzbierali potrebné peniaze. Vypočujte si ich rovnomenný album z roku 2013 a zvážte svoj vklad. (ak)


Haluz týždňa

Chalani z kapely Metallica sa do dôchodku rozhodne nechystajú. Všetkym neprajníkom to ukázali aj na festivale Glastonbury. Čoskoro snáď vydajú aj nový album. A aby toho nebolo málo, zahrali si aj v reklame na americkú stanicu ESPN.


A ak by vám bolo málo, tu je ešte pár nepodarkov z nahrávania. (pm)


Pamätáte sa na spojenie Leonardo DiCaprio a Meshuggah? Nuž poctivý matematický metal ide dokopy aj s umývaním zúbkov. Neveríte? (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: AP Photo/POLFOTO, Thomas Borberg

Súvisiaci interpreti: Betraying The Martyrs, Slipknot