Česká hudobníčka Ida Kelarová odohrá 11. septembra s kapelou Jazz Famelija koncert, v rámci ktorého predstaví širokej verejnosti najväčšie objavy spomedzi rómskych detí, s ktorými pracuje. Na koncerte, ktorý sa uskutoční v Bratislave pri Štrkovci, tak okrem špičkových českých a slovenských profesionálov uvidíte aj úžasné mladé talenty.

Tvorba formácie Ida Kelarová & Jazz Famelija sa vyznačuje prepájaním rómskych harmónií a latinsko-amerických rytmov so zvukom jazzovej kapely. Okrem osvedčených skladieb z minulých albumov a rómskych ľudových piesní tvoria repertoár aj nové skladby, ktorých autorom je už tradične spevák, gitarista a kapelník Desiderius Dužda. Okrem neho kapelu tvoria aj Ondrej Krajňák (klavír), Tomáš Baroš (kontrabas), Marián Ševčík (bicie). Jednotliví muzikanti dostávajú v skupine veľa priestoru, a tak si diváci môžu ich hru, nabitú energiou a emóciami, vychutnať aj v niekoľkých sólach.

Hoci formáciu tvoria výrazné muzikantské osobnosti, speváčka a zbormajsterka Ida Kelarová vás ani na chvíľu nenechá na pochybách, kto je hlavou tejto formácie. Svojou intuíciou a citom vedie kapelu od pomalých a smutných piesní až k záverečným čardášom. Jej schopnosť otvoriť svoje srdce a vložiť všetky svoje emócie do hlasu je už povestná. Emócie a ich odkazy sú schopné osloviť aj toho, kto nerozumie textom v rómštine a podeliť sa s ním o pocity vlastné každému človeku.


Ida Kelarová
tiež prostredníctvom hudobno-vzdelávacích projektov už 16 rokov podporuje mladých talentovaných umelcov, ktorí, či už z finančných, sociálnych, rasových či iných dôvodov, nemajú šancu na rozvíjanie svojho umenia a realizáciu. Preto po úspešnom projekte, ktorý v lete priniesol do rómskych osád na východe Slovenska Českú filharmóniu, privedie pre zmenu na začiatku školského roka do Bratislavy niekoľko detských rómskych talentov, členov speváckeho zboru Čhavorenge, s ktorými pracuje.

Ide o deti, ktoré vyrastajú v málo podnetnom a často úplne nevhodnom prostredí. Ida Kelarová im pomáha rozvíjať sa, vzdelávať, získať skúsenosti a zručnosti, a tým im ukazuje zmysel budúceho života a umožňuje im, aby si sami stanovili ciele. "Je povinnosťou nás všetkých chrániť deti pred násilím, diskrimináciou, skrytým aj zjavným rasizmom. Otvárať im cestu k tomuto sebapoznaniu, odovzdávať im skúsenosti a mať s nimi tie najlepšie úmysly, mať pre nich nádej. Ukázať im, že existuje aj iný svet a privádzať k nim vzory, ktoré ich budú vierohodne motivovať," hovorí hudobníčka.

Ako sa jej darí znevýhodnené detí z okraja spoločnosti meniť na sebavedomé a motivované mladé osobnosti, sa môžete presvedčiť už 11. septembra v Amfiteátri areálu hier Radosť pri Štrkovci v bratislavskom Ružinove. Na svojom koncerte s kapelou Jazz Famelija predstaví talentované rómske speváčky Aničku Oláhovú, Vanesu Brandovú, Vanesu Balážovú a Míšu Cibuľovú.

Deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP majú vstup na koncert zdarma. Podujatie finančne podporil grant Mestskej časti Bratislava-Ružinov, Ministerstvo kultúry SR, SOZA, Ars Bratislavensis a BVS.

V prípade nepriaznivého počasia sa koncert presunie do DK Ružinov.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Unikátne podujatie sa uskutoční v rámci koncertného cyklu City Sounds, ktorý do konca roka prinesie do Bratislavy aj Andreas Varady Trio (11.10., Ateliér Babylon), Brandforda Marsalisa (17.11., Slovenský rozhlas) a Cassandru Wilson (11.12., Nová scéna)


Redakciu Hudba.sk informoval Matej Šálek, organizátor projektu City Sounds.