Sound art ako jeden z významných umeleckých smerov 20. storočia si vďaka projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 našiel cestu aj do Košíc. V dňoch 18. do 21. septembra sa v Kunsthalle/Hale umenia, Kasárňach/Kulturparku a na Hlavnej ulici uskutoční 2. ročník medzinárodného festivalu zvukového umenia Sound City Days.

"Soundartové diela sa pohybujú na okraji nevedomých fonetických skúseností sveta, ktorý je ovládaný vizuálnym vnemom. Často sú nám adresované prekvapivým spôsobom, pretože nevyhnutne nie sú ani hudbou, ani hlukom, ani rečou alebo nejakým zvukom nájdeným v prírode. Veľakrát zahŕňajú, kombinujú a transformujú prvky všetkých z nich," uviedol dramaturg podujatia, hudobný skladateľ Peter Machajdík. Ako upresnil, sound art vytvára zvuk v priestore a čase, reaguje na prostredie, pretvára ho a mení naše predstavy o hudbe, hluku i časopriestore. Definovať však termín sound art nie je ľahká úloha, pretože v rôznych publikáciách sa ním označujú rôzne prejavy zvukovej tvorby.

Mnohé diela tohto žánru sú site-specifickými inštaláciami, rozoznievanými dianím na danom mieste (či už návštevníkmi alebo prírodnými živlami). Médium je tu vnímané ako výsledok zmyslového vnímania a počínania (zrak, sluch, hmat, čuch, myšlienka). Spoločným východiskovým bodom, v ktorom je umiestnené výsledné umelecké dielo, je priestor. Ten vypĺňa celá škála kombinácií umeleckých foriem: inštalácia, objekt, text, video, fotografie, projekcia, počítač, performance.

V tomto kontexte neprekvapuje, že sound art sa všade vo svete vyučuje na školách výtvarného zamerania. "Nie je to hudba, nie je to hudobná kompozícia, aj keď sa spája so zvukom. V sound arte ide predovšetkým o spojenie zvukového s výtvarným," zdôrazňuje Peter Machajdík. Ako formát existuje od polovice minulého storočia, pričom nadväzuje na tradície svetového umenia po roku 1945.

Festival ponúka pestrý program

Program Sound City Days 2014 sa začína vo štvrtok, 18. septembra o 18:00 v Kunsthalle/Hale umenia audiovizuálnou performance rakúskych hostí Sound:frame, po ktorej budú nasledovať koncerty a performance amerického umelca Benoita Maubreyho. Počas štyroch dní sa návštevníci festivalu môžu zoznámiť s tvorbou nemeckej umelkyne Denise Ritter, rakúskeho zoskupenia Alien Productions, anglického hudobníka Rogera Ena, českého umelca Pavla Korbičku a z domácej scény Fera Királya a Jakuba Pišeka.

Okrem inštalácií bude festival naplnený bohatým sprievodným programom, v rámci ktorého sa uskutočnia koncerty renomovanej talianskej harfistky Floraledy Sacchi, Rogera Ena, vynikajúceho akordeonistu Petra Katinu, ako aj verejné diskusie s umelcami i komentovaná prednáška Juraja Ďuriša z Elektroakustického štúdia Slovenského rozhlasu.

Informácie a foto pochádzajú z K13 - Košické ultúrne centrá.