Miroslav Žbirka, ktorý patrí medzi najpopulárnejších spevákov v histórii slovenskej hudby, dnes oslavuje okrúhle 60. narodeniny. Pri príležitosti životného jubilea absolvuje dva koncerty s príznačným názvom Happy Birthday.

Prvý narodeninový koncert bude na programe 8. novembra v pražskej O2 aréne. V hlavnom meste Slovenska, konkrétne v Slovnaft aréne, sa následne ukáže v stredu 5. decembra. Spoločnosť mu na vystúpeniach bude robiť 55-členná Moravská filharmónia, s ktorou už účinkoval napríklad na festivale Petra Dvorského. Špeciálnym hosťom bude revivalová kapela Backwards. Koncert v O2 aréne bude nakrúcať Česká televízia.

Profil

Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave. Jeho otec Šimon Žbirka z Trnavej Hory bol počas druhej svetovej vojny vojakom v Anglicku, kde vraj omylom vypil v londýnskom pube Angličanke Ruth Gale jej nápoj. Najprv z toho bola trápna situácia, no neskôr láska. Mekyho k hudbe priviedli dvaja starší bratia Jason a Toni. S kariérou začal na Račianskom mýte v Bratislave, kde hrával piesne legendárnych kapiel The Beatles, The Rolling Stones či kráľa rock 'n' rollu Elvisa Presleyho. Anglické texty sa naučil aj vďaka mame, ktorá mu ich prepisovala z nahrávok. Žbirka stál pri zrode kultovej skupiny Modus, v ktorej na konci 60. rokov ako tínedžer odštartoval kariéru profesionálneho hudobníka.

V tom čase jeho rodinu postihla tragédia, keď vo veku 25 rokov spáchal samovraždu starší brat Jason. V dvadsiatich rokoch sa Meky prvýkrát oženil. Manželka Helga mu priviedla na svet dcéru Denisu, ktorá má v súčasnosti 39 rokov. Tá má s manželom Petrom Vrbickým trojročnú dcérku Zaru, ktorá je spevákovou zatiaľ jedinou vnučkou. Žbirka sa s Helgou rozviedol, keď mala Denisa 13 rokov. Prvé manželstvo sa mu nevydarilo najmä pre časovo náročnú kariéru.

Modus - Dievčatá (live)

Éra Modusu

Po angažmáne v Moduse Žbirka pôsobil v orchestroch Vlada Hronca a Gustáva Offermana, kde spieval väčšinou prevzaté skladby. V roku 1976 sa vrátil do formácie Modus, v ktorej začal pôsobiť aj nový objav Janka Lehotského - Marika Gombitová. Ku skupine sa v tom čase pripojili i basgitarista Laco Lučenič a bubeník Dušan Hájek. O rok neskôr vyhrala s hitom Úsmev zlatú Bratislavskú lýru. V roku 1978 sa skupina zúčastnila v tej istej súťaži s piesňou Dievčatá, v roku 1979 so skladbou Malý veľký vlak a v roku 1980 získala bronz s pesničkou Tajomstvo hier. V tom čase patrila medzi najpopulárnejšie hudobné formácie v Československu.

Kapela Modus sa vo vtedajšej československej ankete Zlatý slávik umiestnila na 6. (1979), 4. (1980) a 5. (1981) mieste, pričom Miro Žbirka a Marika Gombitová boli v tejto ankete taktiež na popredných miestach. Skupina pritom vystupovala nielen v Československu, v rámci turné zavítala aj do vtedajších krajín východného bloku (Bulharsko, Juhoslávia, Maďarsko, ZSSR, Poľsko), ako aj do spriatelených ázijských štátov (Laos, Vietnam). Predstavila sa však i v Nemeckej spolkovej republike. V novembri 1980 sa ale kapela v jej najslávnejšom zložení rozpadla, keď z nej odišiel nielen Žbirka, ale aj Dušan Hájek a Laco Lučenič, aby založili novú formáciu Limit. Gombitová mala 30. novembra 1980 vážnu automobilovú nehodu, pri ktorej ochrnula od siedmeho stavca nadol.

Miro Žbirka - Balada o poľných vtákoch (live)

Prvý slovenský Zlatý slávik

Po odchode z Modusu Žbirka ihneď vydal prvý sólový album Doktor sen (1980), ktorý vznikal ešte ako jeho bočný projekt popri pôsobení v skupine. Na debutovom albume sa nachádzajú legendárne piesne V slepých uličkách a Balada o poľných vtákoch, ale aj ďalšie známe skladby ako Mám čierny deň či Ako obrázok.

Po boku Mariky Gombitovej sa Žbirka objavil v televíznom muzikáli Neberte nám princeznú (1981). V roku 1982 uviedol na trh druhý sólový album Sezónne lásky. Hity ako Biely kvet, Cesta zakázanou rýchlosťou či Atlantída priniesli Žbirkovi ešte väčšiu popularitu. Do histórie slovenskej hudby sa Meky v roku 1982 zapísal ako prvý slovenský Zlatý slávik. V tom istom roku získal striebornú Bratislavskú lýru za pieseň Atlantída s textom Kamila Peteraja. Nasledovala ďalšia zlatá Bratislavská lýra za pieseň Nechodí a ponuka nemeckých producentov na spoluprácu s firmou RCA. V tejto gramofirme nakoniec vyšli dve LP a celý rad singlov.

Množstvo hitov priniesla aj jeho ďalšia sólovka Nemoderný chalan (1984) so skladbami ako 22 dní, Poraď si sám, Do člna alebo Mesto spí. Žbirka sa na nej predstavil ako skladateľ, pričom si dokázal vytvoriť kvalitné skladby i texty. Nasledujúci album Chlapec z ulice (1986) však už nedosiahol taký úspech ako predošlé. V roku 1986 spevák po prvý raz bilancoval, keď vydal kompiláciu s názvom 20 naj... V tom čase už tvoril pár s Katkou, s ktorou sa zosobášil v roku 1988. Má s ňou syna Davida a dcéru Lindu. Celá rodina žije od konca 90. rokov v Prahe.

Miro Žbirka - 22 dní

Spolupráca s Davidom Kollerom

Pred revolúciou Žbirka ešte stihol vydať Zlomky poznania (1988) s piesňami ako Len s ňou, Prvá, Možno sa ti zdá či Jesenná láska. Jeho prvým porevolučným albumom bola nahrávka K.O. (1990). V roku 1993 vydal album Songs For Children, ktorý obsahoval anglické piesne Old MacDonald, My Pretty Maid, My Bonnie, Pat A Cake, Jack And Jill a iné, a po nej štúdiovku Samozrejmý svet (1994).

Kým mnohé hviezdy spred novembra 1989 postupne vyhasínali, Žbirkova popularita neklesala. To, že je stále schopným autorom piesní a spevákom, dokázal aj ďalšou nahrávkou s názvom Meky (1997), ktorá ako prvá vznikla bez spolupráce s Lacom Lučeničom. Produkoval ju český hudobník David Koller. Na albume spolupracoval aj s Lenkou Dusilovou, Bradleym Strattonom, Ivanom Kralom a Radimom Hladíkom.

Nahrávka obsahuje napríklad piesne Letím tmou (za tebou), Rok 3000 alebo Ty a ja. Posledná menovaná je duetom so speváčkou Barbarou Haščákovou. Dopyt po Žbirkových hitoch a bohatá diskografia stáli za zrodom ďalšej výberovky The Best of 2, ktorá sa dostala na trh v roku 1999. V rovnakom roku vydal anglicky spievaný album Songs For Boys & Girls (1999), ktorý obsahuje aj dueto s Janou Kirshner Oh Me Oh My.

Miro Žbirka feat. Martha - Co bolí to přebolí

Niekoľkonásobný Zlatý slávik, OTO aj Aurel

Po dvoch rokoch mal v zásobe opäť množstvo piesní, ktoré zaradil na Modrý album (2001). Okrem skladieb ako Jediná, Mayday, Bezchybná či Mám rád je na ňom aj dueto s Marthou Co bolí to přebolí a ďalšie dueto Nespáľme to krásne v nás, ktoré nahral s Marikou Gombitovou. Tá s ním naspievala aj ďalšie dueto Tajnosľubná, ktoré vyšlo na jeho nasledujúcom albume Dúhy (2005). Spevák v tom čase štyrikrát po sebe získal ocenenie Zlatý slávik (2002, 2003, 2004, 2005) a päťkrát ocenenie OTO (2001, 2002, 2003, 2004, 2005). V roku 2004 vydal svoj prvý živý album s názvom Live (2004) a v tom istom roku mu udelili Aurela za najlepší mužský spevácky výkon. V roku 2006 ho Akadémia populárnej hudby zaradila do Siene slávy.

Ďalší retrospektívny album 22x2 The Best Of vyšiel 22. októbra 2007, deň po jeho okrúhlych 55. narodeninách. Zatiaľ poslednou štúdiovkou Mira Žbirku je album Empatia (2009). Okrem úplných noviniek na ňom nechýbajú staršie skladby, ku ktorým sa po rokoch vrátil. "Snažil som sa, aby to bolo čo najbohatšie, dokonca som to rozšíril aj o Lehotského piesne - nahral som Stratený sen, Záhadnú... Aj z tých mojich som sa obzrel ďaleko do minulosti a nahral som Mám svoj vek. Občas vám z minulosti ostanú skladby, s ktorými ešte chcete pracovať, chcete ich nahrať, ale vždy sa to odkladá," prezradil vtedy Žbirka v rozhovore pre agentúru SITA.

Miro Žbirka - In The Sun

Symfonické turné a nahrávanie v Abbey Road Studios

V ostatných rokoch má Žbirka symfonické obdobie. Vlani vydal Symphonic album (2011), ktorý nahral s orchestrom mesta Bratislavy Cappella Istropolitana pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Spevák uviedol, že táto nahrávka je nezamýšľaným dôsledkom aktivít, ktoré sa rozbehli po tom, čo absolvoval 11. mája 2009 vystúpenie s orchestrom v Obecnom dome v Prahe.

Po tomto vystúpení nasledovalo kompletné slovenské turné, ktoré odštartoval 6. októbra 2010 v Trnave, kde ho okrem jeho kapely sprevádzal aj 40-členný orchester. Na Žbirkovom symfonickom albume je 12 skladieb, okrem iných aj hity Balada o poľných vtákoch, Atlantída či Zažni. Nahrávka obsahuje aj niekoľko prekvapení, napríklad málo známu skladbu Z tej vône ťa vyzliekam s textom Jozefa Urbana. Aranžmány k desiatim z dvanástich skladieb spravil Martin Hybler, o ďalšie dve sa postaral Vladislav Šarišský.

Tento rok Žbirka stihol nahrávať v legendárnom londýnskom Studio 2 v Abbey Road Studios, kde nahral skladby In The Sun a Love Shines. Toto nahrávanie bolo darčekom od jeho manželky Katky k jeho šesťdesiatke. Fanúšikovia nájdu tieto nové piesne na singli Made in Abbey Road. Ten je súčasťou špeciálneho box setu, ktorý vyšiel 15. októbra pri príležitosti jeho narodenín. Complete box obsahuje celú Mekyho diskografiu, ktorá mapuje jeho kariéru od začiatku až po súčasnosť. Je v ňom dovedna 15 CD v špeciálnych vintage obaloch - dvanásť štúdiových albumov, nahrávka Symphonic album so siedmimi novými inštrumentálnymi verziami skladieb, bonusové CD s raritami a spomenutý singel Made in Abbey Road.

Zdroj: SITA
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka