Cestovateľský festival Cestou necestou 2014 predstaví počas novembra viac ako 70 scestovaných dobrodruhov. Štvrtá séria festivalu bude mať jeden z dosiaľ najsilnejších programov, keďže okrem známych cestovateľov zo Slovenska prídu aj českí, poľskí a maďarskí prezentujúci. Chýbať nebudú ani známi hudobníci.

Konkrétne sa predstaví Dorota Nvotová so svojou prezentáciou o Nepále a Pišta Vandal so zážitkami z koncertovania v Brazílii. Dorota ponúkne prednášku pod názvom Upper Dolpo: Zabudnutá zem a buddhistický Woodstock, Pišta zas prezentáciu s titulom V páchnucich vetroch Brazílie. Súčasťou podujatia bude aj predstavenie mongolského alikvótneho a hrdelného spevu.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na Zoliho Pála, ktorý porozpráva o pokuse o rýchlostný rekord výstupu na všetky sedemtisícovky v Pamíre a Ťan-Šane. V programe sa však objavia aj Matej Fabšík a Marián Grofčík s ich populárnou expedíciou Lada svetom, Matej Kubičár, ktorý porozpráva o šamanoch, či mená ako Oliver Filan, Alexandra Kováčová a Tomáš Gríger.

Cestovateľské turné festivalu Cestou necestou 2014 odštartuje 5. novembra v Bratislave, kde festival potrvá do soboty 8. novembra. V nasledujúcich dňoch sa presunie do ďalších slovenských miest - 9. novembra do Piešťan, 14.-15. novembra do Banskej Bystrice, 22.-23. novembra do Žiliny a svoje putovanie ukončí 29. novembra v Pezinku. Súčasťou festivalu v Bratislave bude aj odborná konferencia na tému Aktuálne dianie v cestovnom ruchu a partnerskej spolupráci v regióne V4.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Festival ponúkne skutočné cestovateľské lahôdky nielen od slovenských dobrodruhov. Stolové hory vo Venezuele, Moravský kras, najdlhšia jaskyňa sveta v Iráne a indický Ladakh - to sú témy štyroch 3D cestovateľských prezentácií. Predstavia ich českí cestovatelia Matej Boháč a Marek Audy, ktorí svoje zážitky dokumentujú stereografiou. Prezentovať príde aj najscestovanejší Maďar dnešnej doby, Gábor Csonka, žijúci posledných 10 rokov na cestách. Ola Dzik z Poľska, držitelka snežného leoparda, ktorá už zdolala všetky 7000 metrové hory v Pamíre a Ťan-Šane, porozpráva o Tatrách. Film o krymských Tatároch predstavia Krystyna Krauze a Tomáš Brabenec.

"Môj osobný tip je prezentácia Romana Burdu z Českej republiky, ktorú som videl pred dvoma rokmi v Prahe i v Brne. Som šťastný, že si naši návštevníci budú môcť pozrieť prezentáciu človeka, ktorý sa už desaťročie stále vracia do Etiópie zdokumentovať zvyky a rituály kmeňov, o ktorých existencii už ani netušíme," uviedol Michal Knitl, organizátor festivalu.     

Okrem prezentácii je pre účastníkov pripravená aj možnosť zapojiť sa do cestovateľského kvízu a tomboly, v ktorých sa bude súťažiť o hodnotné ceny. Program bratislavského festivalu navyše oživia exotické hudobné a tanečné vystúpenia. Cez prestávky si tu návštevníci budú môcť pozrieť výstavu fotografií či zakúpiť rôznorodé výrobky od cestovateľských kníh, cez hudobné nástroje až po ethno šatky. Nebude chýbať ani exotické jedlo či kvalitná káva a čaj.     

Cestou necestou 2014 Zdroj: PR

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Michal Knitl, predseda OZ Cestou necestou.