Britské duo Orbital, ktoré sa v roku 2012 predstavilo ako jeden z headlinerov elektronickej scény na trenčianskej Pohode, ohlásilo ukončenie činnosti. Bratia Hartnollovci sa budú hudbe venovať aj naďalej, Paul chystá nový sólový projekt a Phill bude ďalej vystupovať ako dídžej.

"Zažili sme vzostupy aj pády a nie vždy to bolo jednoduché. Bolo úžasné, že sme mohli predstaviť našu hudbu na toľkých miestach, od lokálnych klubov až po Glastonbury, či na obrovských koncertoch po Amerike, Austrálii alebo Japonsku. Bolo to fantastické," uviedol Paul Hartnoll, ktorý tiež vyhlásil, že "je čas pohnúť sa ďalej".

46-ročný hudobník taktiež prezradil, že sa bude venovať sólovej kariére pod pseudonymom 8:58. Muzikant plánuje 16. februára budúceho roka vydať nahrávku s rovnakým názvom. Album 8:58 bude obsahovať aj rovnomennú skladbu, ku ktorej dnes hudobník zverejnil čiernobiely videoklip. "Vždy som sa zaujímal o čas, ktorý má podľa mňa veľkú moc. Pre mňa 8:58 znamená moment rozhodnutia. Je to takmer 9:00. Pôjdete do školy? Pôjdete do práce, ktorú nenávidíte? Každý čelí tomuto rozhodnutiu zas a znova. 8:58 je čas, keď sa musíte rozhodnúť," vysvetlil Paul Hartnoll.

Orbital založili spomínaní bratia v roku 1989, o dva roky neskôr vydali svoj prvý, eponymný album. Po ňom nasledovali nahrávky Orbital 2 (1993), Snivilisation (1994), In Sides (1996), The Middle of Nowhere (1999), The Altogether (2001), Blue Album (2004) a Wonky (2012). V roku 2004 dvojica prvýkrát ukončila činnosť, po štyroch rokoch sa však na scénu vrátila. Medzi najznámejšie skladby dua patria Chime, The Box, Satan Live, The Saint alebo Style. Hartnollovci spolupracovali aj na soundtrackoch filmov Event Horizon (1997), Octane (2003) a Pusher (2012). 


Zdroj: SITA (Nme.com, Orbitalofficial.com)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Orbital