Na svete sú tisícky takých speváčok. Majú peknú tvár, sexi postavu, nevtieravý hlas a repertoár pesničiek, s ktorým síce zažiaria, ale nanajvýš na pár mesiacov. To bol ešte donedávna aj prípad niekdajšej tínedžerskej hviezdičky JoJo. Teraz sa však vracia s novým albumom, aby všetkým dokázala, že svoje miesto v hudobnom biznise si zaslúži.

Pre niekoho možno až priveľký afekt, ktorý v kombinácii s lascívnymi pózami a okatou snahou získať si fanúšikov piesňami o zlomenom srdci vyznieva ako tisíckrát obohraté klišé. Aj takto na ľudí v časoch svojej "detskej" slávy na začiatku milénia pôsobila JoJo, vlastným menom Joanna Noëlle Blagden Levesque. V jej prípade sa ale potvrdilo, že dlhšia hudobná pauza nemusí nevyhnutne znamenať šoubiznisovú stopku. Práve naopak.

Manažéri jej zničili ranú dospelosť a takmer i kariéru 

Tento rok sa 25-ročná rodáčka z amerického Vermontu po dlhých desiatich rokoch dostáva do centra pozornosti opäť a v súvislosti s vydaním nového albumu Mad Love., ktorý vyšiel minulý piatok, avizuje, že je v lepšej forme, než kedykoľvek predtým. Pri počúvaní jej vyzretej novinky pritom ťažko uveriť, že v minulosti si ako interpretka vôbec neverila. Po úspechu prvých dvoch albumov, ktoré vydala vo veku 13 a 15 rokov, sa totiž prístup ľudí z jej vydavateľstva (Blackgroud Records/Universal) zmenil a keď dovŕšila dospelosť, začali ju porovnávať s inými ženskými popovými hviezdami. Nie však kvôli jej speváckym kvalitám, ale kvôli je výzoru a postave.

"Na začiatku svojej kariéry som sa cítila ako produkt. Keď som mala 19 rokov, ten pocit sa potvrdil. Povedali mi, že nevyzerám dosť dobre na to, aby som predávala svoju hudbu. Začali spomínať iné ženské interpretky a porovnávali s nimi môj výzor. Riaditeľ môjho bývalého vydavateľstva si ma zavolal na stretnutie a povedal mi, že musím schudnúť a že je to kvôli môjmu zdraviu. No obaja sme vedeli, že nie je. Mala som prirodzené krivky a žila som aktívny a vyrovnaný život," spomína speváčka, ktorá podpísala prvú nahrávaciu zmluvu ako dvanásťročná.

"Veľmi sa ma to dotklo, ale nechcela som, aby niečo stálo v ceste pri posúvaní mojej kariéry vpred. A tak namiesto toho, aby som sa tomu vzoprela a povedala 'Poj*bte sa', chcela som zo seba spraviť lepší produkt. Obmedzila som príjem kalórií a začala brať výživové doplnky namiesto prirodzenej stravy, dokonca som si pichala injekcie, aby som zhodila kilá, ktoré som vôbec nemusela zhadzovať. Bola to tá najmenej zdravá vec, akú som kedy robila," priznala speváčka v eseji s príznačným názvom "Ako som sa naučila milovať svoje telo", ktorý zverejnila deň pred vydaním nového albumu na stránke Motto magazínu Time.

Svoje správanie oľutovala, dnes sa cíti silnejšia

Čo by inú hviezdu v takom zraniteľnom veku psychicky odrovnalo, JoJo zocelilo a dodalo jej potrebnú guráž. Trvalo to však niekoľko rokov. "Nikdy nebudem mať medzeru medzi stehnami (thigh gap). Nikto sa nikdy nebál, že by vietor mohol zafúkať trochu silnejšie a zhodiť ma. V 25 rokoch som ako tehlový dom zocelený jazvami z bitiek, mám celulitídu, krivky a sebavedomie. Niektoré dni mám na bruchu tehličky, niekedy hmm... Neviem kam zmizli. A viete čo? Je to vždy dobré," píše hneď na začiatku motivačného textu.

Neskôr po úprimnej spovedi o trápeniach z minulosti rovnako sebavedomo tvrdí, že už sa nikdy nebude s nikým porovnávať: "Dnes tú hru na porovnávanie odmietam hrať. Snažiť sa dosiahnuť to, čo niekto iný považuje za 'dokonalé', neprinesie nič pozitívne pre moje mentálne a fyzické zdravie a neprispeje to ani k môjmu umeleckému rastu. Keď si spomeniem na všetok ten čas, ktorý som strávila cítiac sa nepohodlne vo svojej vlastnej koži, želajúc si, aby som celú zimu strávila v hibernácii a vrátila sa štíhla, uvedomujem si, že som všetku tú energiu a obsesiu mohla pretaviť do niečoho oveľa produktívnejšieho."

Celú esej, vychádzajúcu z jej vlastnej tŕnistej cesty k sebaakceptácii, si môžete prečítať TU.

Úprimnou spoveďou si vás získa 

Práve vďaka negatívnym skúsenostiam z obdobia dospievania je dnes JoJo sebavedomejšia, zrelšia a ako umelkyňa rešpektovanejšia. Dokazuje to novým albumom, ktorý vyšiel pod hlavičkou Atlantic Records (Warner Music) a ponúka jedenástku nových, emóciami nabitých piesní. Už koncom júla z nich JoJo ako prvý singel predstavila skladbu Fuck Apologies, v ktorej hosťuje raper Wiz Khalifa.

Ďalším singlom, ktorý speváčka pustila do sveta krátko pred vydaním tretej štúdiovky, je melancholická pesnička Music. Klavírna balada nás vpúšťa do sveta speváčkiných spomienok z detstva, ktoré podporila aj videoklipom plným záberov z jej súkromného archívu. V niekoľkých minútach tak máme možnosť vidieť jej spevácke triumfy v súťažiach, televíznych vystúpeniach či džemovanie v domácej obývačke.

Piesni Music, ktorá otvára nový album, dodáva ešte hlbšiu emotívnosť fakt, že sa nesie v duchu silnej spomienky na otca. Ten nečakane zomrel minulý rok a jeho strata JoJo veľmi zasiahla. A je to práve on, komu spieva: "Went on the road to make my daddy proud. But I lost him and so I sang to the crowd. My only hope is that he's looking down thinking 'Oh my God, my daughter's doing it now". (Vydala som sa na cestu, aby som svojho otca spravila hrdým. Ale stratila som ho, a tak som spievala davu. A už len dúfam, že sa pozerá a hovorí si 'Ó môj Bože, moja dcéra to dokázala

 
Vypočujte si celý album Mad Love. na Deezeri:



Autorka: Danka Šoporová (zdroj: Motto.time.com, Billboard.com)
Foto: Facebook.com/JoJo

Súvisiaci interpreti: JoJo