Anglická rocková kapela Radiohead vystúpi na festivale Glastonbury, ktorý sa bude konať od 21. do 25. júna v anglickej obci Pilton. Informáciu potvrdili na Twitteri organizátori podujatia, ktorí tiež zverejnili fotografiu s logom kapely namaľovaným na trávniku na mieste, kde zvykne stáť najväčšie pódium Pyramid stage.

Formácia, ktorá tento rok vydala skvelý album A Moon Shaped Pool sa okrem toho predstaví aj na poľskom festivale Open'er, kde zahrá hneď v úvodný deň, teda 28. júna. Podujatie, ktoré sa bude konať v meste Gdynia, potrvá do 1. júla.

Na Glastobury vystúpi kapela v piatok 23. júna ako prvý z veľkých headlinerov. Vstupenky na festival, ktoré sa predávali 9. októbra a bolo ich 135-tisíc, sa vypredali za 50 minút. Radiohead boli prvýkrát headlinerom najslávnejšieho britského festivalu v roku 1997, naposledy vystúpili na hlavnom pódiu festivalu v roku 2003 a odvtedy mali len niekoľko menších "secret shows".


"Vyrastala som s Radiohead a pre mňa sú stále tak dobrí, ako to len ide. Hrajú jednoducho svoju vlastnú ligu, nie? Niektoré z mojich najšťastnejších momentov na festivale sú spojené práve s ich vystúpeniami, od veľkého koncertu v daždi pred 20 rokmi (1997, pozn. red.), keď som bola ešte tínedžerka, až po prekvapujúce hranie v The Park a neskorý nočný DJ set v Shangri-La. Sme naozaj nadšení, že sa konečne vrátia na Pyramid stage, je pre nás všetkých úžasné a výnimočné," povedala spoluorganizátorka festivalu Emily Eavis pre BBC.

O vystúpení skupiny na Glastonbury 2017 sa pošepkávalo už dlhší čas. Nedávno na tieto, vtedy ešte nepotvrdené správy reagoval gitarista Radiohead Ed O'Brien: "Bol by som veľmi rád. Chodím na Glastonbury každý rok, je to môj karneval. Keby nás opäť pozvali, bolo by to magické. Považujem Glastonbury za náš spirituálny domov. Je to matka všetkých festivalov... žiadny iný taký nie je... bolo by skvelé si tam zahrať."


Kto budú ďalší headlineri?

Okrem Radiohead sa v súvislosti s 35. ročníkom Glastonbury hovorilo ako o možných headlineroch aj o skupinách Daft Punk a The Stone Roses. Emily Eavis však účasť týchto na festivale poprela. "Istý čas teraz nebudeme ohlasovať nové mená headlinerov, ale poviem vám, že tie ďalšie dve, o ktorých sa hovorí, nevystúpia," prezradila pre britský magazín NME. "V médiách koluje správa, ktorá hovorí o Daft Punk a Stone roses. Nie je to pravda. Ani neviem, odkiaľ také niečo prišlo."

Medzi ďalšími menami, ktoré sa objavujú v špekulatívnych článkoch sú Guns N' Roses, Kasabian či Ed Sheeran, ku ktorým sa dcéra zakladateľa festivalu Michaela Eavisa nevyjadrila. "Môžu prísť ďalšie klebety a je to v poriadku. V podstate všetky mená sa spomínajú každý rok. Je to skvelé, ale v našom tíme sme boli všetci nadšení, že môžeme pre ľudí potvrdiť Radiohead, pretože to je pre nás naozaj veľké," uviedla a dodala, že s umelcami majú už dohodnutých 90 percent lineupu vrátane headlinerov. Fanúšikovia si však na ich odtajnenie budú musieť ešte počkať.

Zdroj: SITA + Nme.com
Foto: AP Photo/Jason DeCrow

Súvisiaci interpreti: Radiohead