Už budúci štvrtok 27. novembra sa v košickom Dome umenia uskutoční večer zameraný na tvorbu Vladimíra Godára - jedného z najúspešnejších slovenských skladateľov, ktorý v súčasnosti patrí k našim najhranejším autorom v zahraničí.

Vladimír Godár je autorom vyše stovky skladieb pre sólové nástroje, komorné zoskupenia i orchestrálne telesá s rôznym obsadením. Známy je aj ako skladateľ filmovej hudby, z ktorej ukážka zaznie práve na koncerte v košickom Dome umenia. Ako všestranná osobnosť slovenskej hudobnej kultúry popri originálnej skladateľskej činnosti pôsobí ako klavirista, redaktor, vydavateľ, publicista, pedagóg, estetik a organizátor hudobných podujatí i projektov.

Hudba Vladimíra Godára vniesla do slovenskej hudobnej kultúry nový rozmer spočívajúci okrem iného aj v jeho postoji voči hudobnej minulosti. Skladateľov vzťah k historickým obdobiam sa rokmi ešte viac zintenzívnil. K hudbe minulosti sa však vždy stavia ako skladateľ 20. storočia a vnáša do nej napríklad aj novú podobu seriálneho myslenia. Osobitú pozornosť si zasluhuje aj spôsob, akým dokázala jeho hudba zarezonovať v slovenskom hranom filme, za čo získal viaceré prestížne ceny - napríklad dvoch Českých levov.

Emotívna hudba tohto mimoriadne úspešného skladateľa zaznie v podaní orchestra Štátnej filharmónie Košice a viacerých vynikajúcich slovenských sólistov - Petra Bieleho (husle), Milana Paľu (viola) a Jozefa Luptáka (violončelo). Koncert s názvom Godár symfonický i filmový teda nebude mať núdzu ani o zvučné mená slovenského interpretačného umenia. V rámci večera premiérovo zaznie aj skladba odchovanca košického konzervatória Petra Duchnického - Hudba pre orchester.


Informácie a vizuály pre Hudba.sk poskytla Mariana Lechmanová, PR manažérka koncertu.