Na slovenskej hudobnej scéne prišlo k ojedinelému úkazu. Najvýraznejšie nezávislé vydavateľstvá sa spojili a vytvorili unikátnu kompiláciu, na ktorej sa ocitli známe mená hudobnej scény. Fanúšikovia slovenskej hudby tak nájdu bok po boku obľúbené kapely ako Fallgrapp, Longital, Nvmeri, Korben Dallas, Prezident Lourajder či Bulp.

S nápadom prišiel pred trištvrte rokom zakladateľ vydavateľstva Gergaz Richard Čermák. Myslel pri tom na Juraja Kušnierika, s ktorým sa poznal osobne z viacerých stretnutí a koncertov.

"Myšlienka zrodu kompilácie mi napadla celkom spontánne. Už dlhšiu dobu som mimo akýchkoľvek aktivít Gergazu a to mi dovolilo rozmýšľať nad hudbou v širšej perspektíve. Naša scéna je malá, no napriek tomu sa mnoho ľudí medzi sebou nepozná. Veľa ľudí z našich stretnutí som videl vôbec prvýkrát, napriek tomu, že sa vnímame minimálne vo virtuálnom svete. Nezávislé vydavateľstvá nie sú o biznise a nemali by byť ani o konkurencii. Sme príliš malá krajina a našim cieľom by malo byť neustále vytváranie priestoru a podpory hudobnej komunite. Uvedomil som si, že najlepšie urobíme, keď budeme pokračovať v odkaze Juraja Kušnierika a jeho snahe spojiť slovenskú scénu pre jeden cieľ."

Juraj Kušnierik bol neúnavný návštevník koncertov domácich kapiel, autor veľkého počtu recenzií, rozhovorov a reportáží, ktoré naštartovali alebo minimálne povzbudili mnohých začínajúcich aj skúsených hudobníkov. Slovenskej scéne Juraj veľmi chýba, ale jeho odkaz žije ďalej. Uvedomujú si to aj tvorcovia kompilácie a samotní interpreti. Príprava kompilácie trvala skoro celý rok a na jej tvorbe sa podieľali zástupcovia vydavateľstiev Gergaz, Deadred, Slnko Records a Ajlavmjuzik. Neskôr počas roka sa pridala aj agentúra Real Something.

"Juraj nás všetkých nenápadne spájal, aj keď sme o tom ani nevedeli. Svojím záujmom, podporovaním. Tým, ako dokázal naširoko otvoriť svoju náruč, nám ukázal, po svojom odchode, že ďalšia cesta pre nás je v spájaní, vzájomnej podpore, spolupráci krížom-krážom naprieč scénou, žánrami," hovorí Shina zo Slnko Records.
 
Kompilácia vyjde na "neutrálnej pôde"

"Dlho sme premýšľali, akým spôsobom kompiláciu pustíme do sveta. Rozhodujúce sa ukázalo jedno zo stretnutí, keď Shina upozornila na novovznikajúcu iniciatívu LALA Slovak Music Export," hovorí Richard Čermák. Cieľom iniciatívy je vytvoriť koncepciu dlhodobej podpory a prezentácie slovenskej hudobnej scény v zahraničí. "Kompiláciu sme sa preto rozhodli vydať na neutrálnej pôde, na platforme LALA. Celá koncepcia tejto iniciatívy ide ruka v ruke s odkazom Juraja Kušnierika," dodáva zakladateľ Gergazu.  

LALA Slovak Music Export funguje ako občianske združenie, ktoré založili Monika Satková (Festival Pohoda), Michal Berezňák (produkčný manažér na festivaloch Grape, Uprising, Pohoda, Bratislavské jazzové dni) a Alexander Čerevka (Slnko Records). Ich víziou je pomôcť slovenskej hudbe zahraničnými skúsenosťami, kontaktmi, pravidelným vzdelávaním a prepájaním kľúčových organizácii v rámci našej scény.

Ostrov hudby podporí export slovenskej hudby

Samotná kompilácia nesie názov Ostrov hudby, čo je parafráza na knihu Juraja Kušnierika - Hudba Ostrova. "Aj týmto sme chceli vzdať úctu k práci a odkazu Juraja Kušnierika," hovoria zástupcovia labelov. Kompilácia obsahuje 23 skladieb a vyjde v digitálnej podobe. Veľká časť piesní je úplne nových alebo doteraz nevydaných. Niektoré z nich, napríklad spolupráca kapely Fallgrapp so spevákom Jurajom Benetinom (Korben Dallas), sa však už medzičasom objavili na webe ako single. O grafickú stránku kompilácie sa postaral dizajnér Michal Rafaj. 

V histórii slovenskej hudobnej scény sa ešte nestalo, aby sa vydavateľstvá takto spojili pre spoločný cieľ. Tým je podľa vydavateľov vzájomná pomoc a propagácia slovenskej hudby doma aj v zahraničí. "Na kompilácii sa nachádza množstvo interpretov, ktorých hudbu stojí za to ukázať v zahraničí. Práve o to sa má postarať iniciatíva LALA Slovak Music Export, ktorá už má prvé výsledky svojej práce. Úzko spolupracuje napríklad s kapelou The Ills, ktorá po nedávnom vystúpení na Iceland Airwaves zahrá aj na najväčšom európskom showcase festivale Eurosonic v Holandsku," vysvetľuje Richard Čermák ďalšie ciele kompilácie.

Zástupcovia občianskeho združenia LALA Slovak Music Export majú v najbližších mesiacoch naplánované cesty do Maďarska, Poľska, Macedónska, Holandska aj Slovinska, takže priestor na zahraničnú prezentáciu kompilácia určite dostane. Sympatické na celom projekte je, že všetci hudobníci sa ho zúčastňujú bez nároku na honorár a výťažok z online predaja pôjde na činnosť LALA Slovak Music Export, aby sme v budúcnosti dostávali viac takých pozitívnych správ, aké nám v posledných týždňoch prinášajú The Ills.  

Ostrov hudby je dostupný na stiahnutie na webe musicexport.sk, kde nájdete aj kompletný zoznam interpretov a skladieb. Fanúšikovia slovenskej hudby si môžu sami zvoliť ľubovoľnú cenovú hladinu so spodným limitom 5 eur a podporiť tak priamo slovenskú scénu. 

Redakciu Hudba.sk informoval Alexander Čerevka z iniciatívy LALA Slovak Music Export.