Legendárna Metallica vydala v piatok po ôsmich rokoch svoju jubilejnú desiatu štúdiovku a metalový svet sa na chvíľu zbláznil, lebo o ničom inom sa takmer nepísalo.

Magnet týždňa

Hardwired... to Self-Destruct
bol rozhodne jedným z najočakávanejších albumov tejto dekády. Aj po troch desaťročiach patrí Metallica medzi najvýznamnejšie kapely našej generácie. Ich posledné dva pokusy, St. Anger a Death Magnetic, sa však stretli skôr s odporom, ako priaznivými ohlasmi, a tak nechceli nechať nič na náhodu. A podarilo sa. Nie je to síce ani Kill 'Em All, ani Justice, ale ani nemusí byť. Hardwired... to Self-Destruct je skvelý album plný nadupaných riffov, ktoré rozprúdia krv nejedného metalového fanúšika. Celý album si môžete aj s doprovodnými videami vypočuť na YouTube, Deezeri a ďalších streamingových službách. A ak by sa vám cnelo za ich staršími nahrávkami, pustite si novú verziu Enter Sandman, ktorú zahrali v šou Jimmyho Fallona s The Roots na detských nástrojoch. (pm)


Šrot týždňa

Spevák Eyehategod Mike Williams bol dlhšiu dobu zdravotne indisponovaný a za mikrofónom ho tento rok vystriedali Randy BlythePhil Anselmo. Kapela zrušila aj predom avizované vystúpenie na tohtoročnom Brutal Assaulte. Ukázalo sa, že stav vokalistu je vážny a potrebuje transplantáciu pečene. Potvrdila to jeho rodina, ktorá spustila crowdfundingovú kampaň na pokrytie zdravotných výdajov. (ak)

Novinky

Festival Gothoom pokračuje v zverejňovaní budúcoročného lineupu. Tentokrát sa zamerali čisto na domáce kapely, medzi ktorými nechýba ani obľúbený svätojurský Čad, či Bratislavčania Catastrofy so svojim zbojníckym thrash metalom. Zahopsať si budeme môcť do tónov žilinského projektu Minor, ktorý pôvodne začínal ako štúdiovka, ale postupne prerástol do plnohodnotných rozmerov. Chýbať nebude ani doom-deathová Samsara, ktorá nás bude unášať na vlnách melanchólie. (pm)


Podobne ako Metallica, aj Lamb of God sa pri ich novinke Culling inšpirovali ich staršími nahrávkami. Po jej vypočutí sa prenesiete minimálne 10 rokov naspäť. A na koncerte to bude určite jedna z najobľúbenejších vecí, takže už teraz sa môžeme tešiť. Snáď opäť zavítajú aj do našich končín. (pm)


Ak patríte k ľuďom, ktorí sú presvedčení, že tento svet speje do záhuby rýchlejšie, ako by mal, zamierte na stránky A. V. Club a vychutnajte si novinku od Iron Reagan s názvom A Dying World. Skladba pochádza z albumu Crossover Ministry, ktorá bohužiaľ vyjde až vo februári. Ale tak snáď to dovtedy prežijeme. (pm)

Superjoint, dávnejšie známy ako Superjoint Ritual, konečne vydal očakávaný album Caught Up in the Gears of Application. Po 13 rokoch nám ho Phil Anselmo bez milosti hodili na hlavu, v ktorej zostane ešte pekných pár týždňov. Klikajte na Bandcamp kde si album môžete vypočuť v plnej dĺžke. (pm)

Zo živého DVD, ktoré Leprous prinesú na pulty obchodov už o pár dní bol zverejnený druhý videoklip. Materiál pre Live at the Rockefeller Music Hall bol zaobstaraný začiatkom júna a predstauje mladých Nórov vo fantastickej forme. Ak chcete tú smršť technického riffovania a emócií zažiť naživo, na Valentína budúci rok sa kapela predstaví vo Viedni vo vysokej spoločnosti zoskupení Between the Buried and MeDevin Townsend Project. (ak)


Nemeckí Bethlehem sa v novej zostave a hlavne s novým vokalistom novou vokalistkou menom Onielar posunuli od miernych gothic metalových nálad z predošlej dosky k bezútešnému blacku a lá Urfaust. Šialené, vykričané a vytrpené vokály skladbe Kalt' Ritt in leicht faltiger Leere dodávajú na naliehavosti a to najmä v temnejších klavírom podliatych pasážach. Druhý track Die Dunkelheit darbt ponúkne zase o niečo hutnejšie riffy a napovedá, že ôsma eponymná štúdiovka nemeckých dark metalistov bude výrazným želiezkom v ohni koncoročných rebríčkov. (ak)


Druhá zverejnená skladba shoegazeových Talianov Klimt 1918 pochádza z druhej polovice albumu Sentimentale Jugend, ktorá by mala obsahovať pesničkovejšie a „údernejšie“ skladby (samozrejme na pomery kapely) a bude protikladom s prvému CD s pokojnejším tónom (skladba Comandante). Treba povedať, že Nostalghia je čistý shoegaze s ukážkovo ťahavými gitarami no rytmická sekcia jej dodáva správne rockový drive. (ak)


Nový singel od Pain of Salvation je ďalšou projekciou Gildenlöwho nenasýteného ega, ktorá sa začala už obalom novej dosky In the Passing Light of Day. Spevák a líder švédskych progresívnych inovátorov sa rozhodol zhudobniť svoje útrapy, ktoré mu v roku 2014 spôsobila ťažká choroba. V nie veľmi príjemnom videoklipe k skladbe Meaningless prežíva svoj vlastný pohreb. Vizuálna dominanta lídra Daniela je však zvukovo ozvlášnená doplňujúcimi vokálmi nového gitaristu Ragnara Zolberga. (ak)


Mariusz Duda z Riverside má nový projekt s gitaristom Maciekom Mellerom a bubeníkom Maciekom Golyzniakom. Hard rockové trio jednoducho pomenované Meller Golyzniak Duda vydáva debutové CD zvané Breaking Habits a zverejňuje dve skladby. Hravú Feet on the Desk  a groovy skladbu Shapeshifter. Fanúšikovia takých The Winery Dogs alebo King's X si prídu na svoje. (ak)


Londýnski avantgardisti <code> vydajú u Agonia Records Epčko Lost Signal. Šesťskladbový minialbum bude komprimátom prerobených verzií známych skladieb. Trojica songov z posledného pokojného albumu Mut (menovite On Blinding Larks, Cocoon and Affliction) kapela predvedie v metalovejších verziách a naopak tvrdšie kúsky The Rattle of Black Teeth, The Lazarus Cord a Brass Dogs dostanú subtílnejší a introvertnejší šat. Pozrite si trailer. (ak)


Haluz týždňa

Vedeli ste, že ikonická skladba Iron Man od Black Sabbath mala pôvodne iný text? Ani my. Ale pri príležitosti vydania deluxe edície albumu Paranoid sa dostalo do sveta demo tohto songu, ktoré zachytáva príbeh železného muža, ktorý cestuje v čase a vráti sa späť, aby varoval ľudstvo pred zlým smerovaním. Nikto ho však neberie vážne. Demo si môžete vypočuť na stránkach Metal Injection, ale aj na reedícii albumu Paranoid. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Universal Music

Súvisiaci interpreti: Lamb of God, Metallica