Dvadsaťročná speváčka Eniesa je zatiaľ na slovenskej populárnej scéne menej známou tvárou. Jej album 333 to Nusein je však predzvesťou toho, že ide o speváčku, ktorá má v rámci domácej hudobnej scény čo povedať. Svedčí o tom aj aktuálny singel Vhodení s čarovným videoklipom.

Eniesa, vlastným menom Sandra Urbančíková, pochádza z Košíc a spevu sa venuje od detstva. Prvý výrazný komerčný úspech zaznamenala, keď sa v roku 2008 zúčastnila súťaže Slovensko má talent, kde sa spolu s vtedajšou kapelou SunTraband prebojovala až do semifinále. O rok neskôr vystupovala ako vokalistka v kapele sprevádzajúcej divadelné predstavenie Katky Raševovej Ja a ja, ktoré bolo multimediálnym prepojením vzdušného tanca, divadla, hudby a fotografie.

Od scénickej hudby k jazzu a naspäť

Spojenie obrazu a hudby jej učarovalo, a tak nasledovala spolupráca s režisérom Michalom Holečkom - multimediálny koncert Dream. Na spojení živého koncertu a videoprojekcie sa podieľali muzikanti ako Adrián Harvan, Tomi Okres a Jozef Zima. V roku 2009 sa Sandra Urbančíková venovala jazzu. S kapelou Groovin' Heads, ktorej lídrom je známy saxofonista Mário "Gapa" Garbera, vystúpila na Bratislavských jazzových dňoch 2009, o rok neskôr na Open jazz feste na Zelenej vode, Orava jazz feste v Námestove či Gemer jazz feste v Rožnave.

Jej hudobné smerovanie výrazne ovplyvnilo stretnutie s hudobníkom Martinom "Maokom" Tesárom, známym najmä tvorbou meditatívnych improvizácií a filmovou hudbou pre režisérov ako Pavol Barabáš (Tatry, Bhután) alebo Juraj Jakubisko (Báthory). Ich spolupráca vyvrcholila v rámci premiéry tanečno–akrobatického predstavenia skupiny Argolla 5. element a na Maokovom najnovšom albume s názvom Eniesa.

Eniesa Zdroj: Mária Martiniaková

"Hudbu tvorím najradšej v tichu a sama," hovorí talentovaná umelkyňa. "Stretnutie s Maokom ma veľmi inšpirovalo, a preto sa objavil aj v mojom novom videoklipe. Text skladby Vhodení je o znovustretnutí dvoch spriaznených duší. Mám radosť, že sa tento príbeh režisérom klipu podarilo naplno vystihnúť," dopĺňa Eniesa.

Poetický videoklip vznikol ako prvý spoločný autorský projekt dokumentaristky Márie Martiniakovej a režiséra tanečných projektov Richarda Choma. "Chceli sme priniesť videoklip, ktorý nebude iba strihom pekných lokácií, ale príbehom vyrozprávaným v obrazoch," hovorí režisérka Mária Martiniaková. "Eniesa má na svojom albume veľa inšpiratívnych skladieb a už teraz sa tešíme na ďalšie nakrúcanie, ktoré máme naplánované na jar/leto 2014 s hlavnou lokáciou vo Fínsku," dodáva.

Videoklip ku skladbe Vhodení sa nakrúcal v Bratislave a blízkom okolí. Rozprávkový vizuál dotvorili šaty z dielne módnej návrhárky Hany Převrátilovej a špeciálne čelenky. Jedna priamo od Hany, druhá od Slávky Toscherovej. Videoklip má 21. decembra premiéru aj na hudobnej stanici musiq1.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Mária Martiniaková a Sandra Urbančíková.