Blížiaci sa koniec roka so sebou prináša skvelú správu pre fanúšikov kapely Hudba z Marsu. Jedna z najlepších slovenských koncertných skupín sa hneď v prvých dňoch nového roka po takmer štyroch rokoch vráti na koncertné pódiá. Veľké turné po slovenských kluboch odohrá spolu s ďalším projektom svojho frontmana, kapelou Dynamo Team.

Slovenská indie popová legenda Hudba z Marsu bola niekoľko rokov ticho, no symbolicky na 20. výročie svojho vzniku sa v roku 2016 na scénu vráti. Ako však pre Hudba.sk prezradil líder kapely Michal "Štofo" Štofej, prvotným impulzom nebolo okrúhle jubileum, ale svadba jedného zo spoločných priateľov členov skupiny. "V lete urobil náš kamarát a dlhoročný zvukár Palo Kužela figliarsky kúsok - vedel, že hibernujúcu Hudbu z Marsu by na svoju svadbu nedotiahol, tak zostavil z kamarátov hudobníkov wedding band, ktorý sa napokon svojím zložením veľmi podobal Hudbe z Marsu. Tak sme okrem zábavových odrhovačiek oprášili aj marťanské hity. Na jeseň sa situácia zopakovala na svadbe nášho basáka Filipa a comebackové kolieska sa začali roztáčať," približuje okolnosti návratu.

Ten sa uskutoční v podobe veľkého turné, ktoré potrvá od 8. januára do 23. apríla a zahŕňa 13 koncertov po celkom Slovensku a ďalšie v Česku, kde Hudba z Marsu naposledy na jednom zo svojich posledných koncertov roztancovala obrovské publikum na festivale Colours of Ostrava 2012. Kapela sa na turné predstaví v starej známej zostave a okrem hitov ako Šakalík, Disko, Výberové vibrácie alebo Tanečná zahrá fanúšikom aj nedávno zverejnený nový singel Partyzánska. Tvorba celého albumu však zatiaľ v pláne nie je. "Keď Boh dá, celý rok 2016 by sme chceli koncertovať, ďalej naše plány nesiahajú," dodal Štofo.

Vstupenky na comebackové turné sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Bude hlavnou hviezdou aj predskokanom

Spevák Hudby z Marsu sa počas nečinnosti skupiny naplno venoval projektu Dynamo Team, ktorý sa za necelých päť rokov svojej existencie stal jednou z najúspešnejších slovenských kapiel v zahraničí. Skladby OK Let's Go a Can't Stop Me boli použité v amerických reklamách a hit Roll The Dynamo zaradilo do svojich rotácií rakúske rádio FM4. Len pred niekoľkými dňami boli skladby z nového albumu 321 zaradené do kalifornského podcastu pre hudobných profesionálov Sound Design Live.

Dynamo Team vznikol ako elektronický projekt v zložení producent a speváčka, postupne sa však vyvinul do súčasnej podoby koncertnej kapely. "Najnovší album 321 je gitarovejší ako predošlé dva - zvukovo a náladou sa teda Dynamo Team priblížil k Hudbe z Marsu. Keď som v roku 2011 vystupoval ako DJ na Electronic Beats a potom som sa mal prepnúť do polohy Štofa z Marsu na tancovačke v dedinskom kulturáku, bol to priveľký kontrast. Teraz, keď je aj Dynamo Team tanečná rock'n'rollová kapela, sa tieto dva svety priblížili, takmer zjednotili, preto ideme na spoločné turné. Akurát som si na seba ušil bič, lebo si musím robiť predskokana," smeje sa Štofo. Nebude však v absolvovaní dvoch koncertov po sebe počas celého turné sám. "V Dynamo Teame sa k nám pripojí basák Ramon Esteves, ktorý na niektorých koncertoch zaskočí Filipa Hittricha aj v Hudbe z Marsu."


Hudobný priemysel sa za posledné roky zmenil, z lokálneho hľadiska je podľa speváka pre obe kapely veľkou stratou koniec televízie Musiq1, ktorá bola "dynamo aj mars friendly". Pauza však podľa neho nebola až taká dlhá, aby fanúšikovia na kapelu zabudli. "Neustále sa posilňuje pozícia internetu - budeme musieť aj my klásť väčší dôraz na internetové promo. Našťastie máme veľa piesní na Youtube a hráva nás Rádio_FM. Takže hoci sme na pár rokov fyzicky zmizli, starí fanúšikovia nám vďaka týmto kanálom zostali a noví stále pribúdajú. Teraz sa im za ich priazeň a výdrž ideme odvďačiť!"

Na začiatok sa im okrem ohlásenia turné odmenili aj tým, že celú svoju diskografiu zverejnili na Bandcampe.

Hudba z Marsu + Dynamo Team - Turné 2016:

8. 1. - Ružomberok - Relax
9. 1. - Trenčín - Piano
15. 1. - Prievidza - Piano
16. 1. - Žilina - Kolečko
22. 1. - Trnava - Music a Cafe (predaj lístkov iba na mieste)
23. 1. - Bratislava - KC Dunaj (predaj lístkov iba na mieste) 
29. 1. - Martin - Mestská scéna
5. 2. - Prešov - Wave
6. 2. - Košice - Kasárne 
8. 4. - Nitra - Valašský šenk 
9. 4. - Hruštín - kultúrny dom
16. 4. - Považská Bystrica - Pohoda Dreváreň 
23. 4. - Banská Bystrica - Záhrada - Centrum nezávislej kultúry

Vstupenky:  Predpredaj.sk 


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: HzM)
Foto: Hudba z Marsu

Súvisiaci interpreti: Dynamo Team, Hudba z Marsu