Previesť kultové skladby éry new wave a post-punku do rytmov brazílskej bossa novy znelo v roku 2004 ako veľmi šialený nápad. Odvážnym však šťastie praje a vízia francúzskych hudobníkov Marca Collina a Oliviera Libauxa, ktorí na pláži v Rio de Janeiro počuli spievať dievčatá s gitarou Love Will Tear Us Apart od Joy Division, došla k senzačnému naplneniu.

"Nouvelle Vague vymenili pogovanie za uhladené parížske kolísanie, ľahký kabaretný swing a stopy Karibiku," napísali o kapele, ktorá už viac ako dekádu s veľkým úspechom koncertuje po celom svete. Obavy zo svätokrádeže, pretože na drahokamy od kapiel ako Dead Kennedys, The Cure, The Clash, Killing Joke, Joy Division, Sisters of Mercy, New Order alebo Depeche Mode a ešte v tak radikálne odlišných verziách, sa predsa nesiaha, rozptýlili ich samotní tvorcovia, ktorí ocenili originálny prístup Nouvelle Vague. Terry Hall (The Specials), Ian McCulloch (Echo & the Bunnymen) alebo Martin Gore (Depeche Mode) si dokonca s Francúzmi na ich albumoch zaspievali.

Hudba formácie Nouvelle Vague (v preklade "nová vlna", rovnako ako new wave a bossa nova) sa spája s prekvapením a hlavne so zmyselnosťou, pretože jej symbolom sú od začiatku speváčky, ktoré nakladajú s temnými pôvodnými skladbami s elegantnou aj vyzývavou francúzskou koketnosťou. O zmyselnosti produkcie skupiny sa mali možnosť presvedčiť aj slovenskí diváci. Vystupovala u nás viackrát, prvýkrát v roku 2007 na festivale Wilsonic a naposledy len nedávno - v máji tohto roka v Starej tržnici (fotoreport).  

Prečítajte si: Nouvelle Vague v Bratislave: dekadencia a provokácia v štýle Moulin Rouge

Od špecifických coverov k nadžánrovému zvuku i vlastnej tvorbe

"Bossa novu sme zvolili ako základný koncept a keď sme ho rozvinuli, obrátili sme pozornosť aj na ďalšie štýly - jazz, soundtracky alebo reggae. Od bossa novy sme sa nakoniec často dostali veľmi ďaleko," vysvetlil Marc Collin postupné štýlové spestrovanie repertoáru Nouvelle Vague. K tomu, že kapela nestojí na jednom mieste, prispievajú aj zmeny na postoch speváčok, ktorých sa už v skupine vystriedalo viacero. Sú medzi nimi napríklad Mélanie PainSophie DelilaCamille, Liset Alea, Phoebe Killdeer alebo Nadéah Miranda. Niektoré dokonca vďaka pôsobeniu v Nouvelle Vague rozbehli aj úspešné sólové kariéry.

Pod hlavičkou Nouvelle Vague vyšli tri veľmi úspešné albumy, skladby v ich prevedení boli použité v reklamách aj vo filmoch, vypredávali najväčšie koncertné haly, aj napriek tomu, že sa v roku 2011 odmlčali. Collin s Libauxom sa potom venovali spolupráci s módnym návrhárom Jeanom-Charlesom de Castelbajacom a so skupinou Queen of the Stone Age.  

Návrat s novým albumom I Could Be Happy im vyšiel. Obsahuje covery hudobných ikon ako sú The Cure, Cocteau Twins, Ramones alebo Brian Eno, ale zo všetkého najviac - a to prvýkrát v kariére - prekvapujú Nouvelle Vague vlastnými skladbami. "Natočili sme predtým štyri albumy plné coverov. Takže sme vlastne ohľadom prerábok povedali v podstate všetko. Teraz sme mali dve možnosti: buď prestaneme hrať, čo sme na nejakú dobu urobili, alebo sa nejakým spôsobom obrodiť, pokračovať novým, odlišným spôsobom. Zistili sme, že veľa ľudí má rado náš zvuk, naše hlasy, tak prečo neurobiť vlastné skladby,” vysvetlil Collin nečakaný, ale ako sa ukazuje, dobrý ťah pre budúcnosť Nouvelle Vague.    

Skupina vystúpi na festivale Colours of Ostrava 2017 a bude súčasťou už teraz zaujímavými menami nabitého programu. Festival prebehne od 19. do 22. júla opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic s doteraz oznámenými hviezdami ako Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula a Benjamin Clementine.




Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Zdenko Hanout.  

Foto: Rob Maurice

Súvisiaci interpreti: Nouvelle Vague