Spoločné americké turné legendárnych hudobníkov Stinga a Paula Simona sa začne 8. februára v meste Houston. Na koncertnej šnúre, ktorá sa zastaví v 18 amerických mestách, každý z nich sólovo predstaví to najlepšie z vlastnej tvorby, pričom vybrané piesne zahrajú spoločne.

S nápadom vyraziť spolu na turné vraj prišiel Simon a hneď oslovil Stinga, ktorý je v New Yorku jeho susedom. "Je to majster," povedal o Simonovi Sting. "Keby som sa niekedy chcel vyrovnať schopnému autorovi piesni, bol by to Paul Simon," dodal známy spevák.

Hudobníci v súčasnosti pripravujú zoznam piesni, ktoré na turné odohrajú. Z repertoára Paula Simona vraj vybrali skladby Bridge Over Troubled Water a America, ktoré nahral s dlhoročným spolupracovníkom Artom Garfunkelom. Od Stinga by mali zaznieť piesne Fields of Gold či Fragile.

"Mohla by z toho byť veľká zábava, niečo ako súboj skupín," uviedol Sting. "Keď postavíte na jedno pódium hudobníkov takéhoto kalibru, budú sa snažiť predviesť v čo najlepšom svetle a nebude chýbať troška súťaživosti, no zároveň to prinesie veľa porozumenia a citu. Myslím, že to bude fantastické," dodal na záver.

TIP: Pán charizma: Robert Downey Jr. zaspieval Stinga lepšie ako Sting!

Sting sa ako sólista na scéne pohybuje 30 rokov a dosiaľ vydal jedenásť štúdiových albumov, z ktorých najnovší vyšiel v septembri 2013. Predtým pôsobil v skupine The Police. Vo svojej zbierke má celkovo 16 cien Grammy, päť Brit Awards, dve Ivor Novello Awards, jednu cenu Emmy, Zlatý glóbus a tri nominácie na Oscara. Na celom svete predal viac ako 100 miliónov nahrávok. Je členom Skladateľskej siene slávy, Rock'n'rollovej siene slávy a má i svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.


O desať rokov starší Paul Simon sa preslávil ako člen dua Simon & Garfunkel s Artom Garfunkelom. Dvojica, ktorá najprv vystupovala pod názvom Tom & Jerry, má na konte päť štúdioviek - Wednesday Morning, 3 A.M. (1964), Sounds of Silence (1966), Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966), Bookends (1968) a Bridge Over Troubled Water (1970).

Formácia s prestávkami fungovala do roku 2010, kedy museli pre Garfunkelove zdravotné problémy zrušiť plánované turné. Na konte majú niekoľko cien Grammy, pričom jednu získali aj za celoživotný prínos. V roku 1990 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 72-ročný Art Garfunkel sa aktuálne vracia na scénu, a to spoločne so speváčkou Christine McVie, ktorá sa preslávila ako členka legendárnej skupiny Fleetwood Mac.


Zdroj: SITA
Foto: Peter Reefe Kováč

Súvisiaci interpreti: Paul Simon, Sting