Dve najväčšie slovenské komerčné televízie od začiatku roka uviedli do svojho vysielania úplne nové seriály. Divoké kone televízie JOJ ani Horná Dolná konkurenčnej Markízy síce latku domácej seriálovej tvorby nepozdvihnú, no ich titulné piesne majú veľký hitový potenciál.

Pieseň Kto vie zo seriálu Divoké kone ho už jednoznačne potvrdila. Videoklip so zábermi zo seriálu má len za prvý mesiac od zverejnenia na Youtube (23.12.) viac než 550-tisíc pozretí. Autorom nového seriálového hitu je Tomi Popovič, nejde však o úplnú novinku. Tú istú skladbu s iným textom už v roku 2012 pod názvom Snáď naspievala Patrícia Vitteková.

Možno aj preto povedomá melódia u divákov a poslucháčov okamžite zafungovala. Veľký podiel na úspechu piesne však majú aj interpreti nanovo otextovanej verzie (text: Ivana Syrová). Speváčka Mária Čírová a víťaz X Factoru Peter Bažík sa postarali o duet, aký v slovenskom mainstreame už dávno nebol, v štúdiovej verzii spolu ladia dokonale. Škoda len, že pri minulotýždňovej rozhlasovej premiére naživo to už také vyrovnané nebolo...


Z úplne iného súdka ako rodinná dráma o chovateľoch koní je komediálny seriál Horná Dolná inšpirovaný filmovou trilógiou Slunce, seno... českého režiséra Zdenka Trošku. Rovnomennú titulnú pieseň naspieval Peter Hrivňák alias Kuko z kapely Horkýže Slíže, s autorstvom hudby mu pomohol hudobník a producent Marcel Buntaj.

Skladba sa na Kukovom Youtube kanáli objavila len včera, takže na porovnanie jej internetového úspechu s vyššie uvedeným duetom je ešte priskoro. Samotný seriál sa však zatiaľ napriek (alebo vďaka?) prízemnému humoru teší obrovskej sledovanosti, takže veselá pieseň s vtipným textom obsahujúcim aj odkazy na známe slovenské hity ("Tu ľudia nie sú zlí a mesiac na strome", "Žiadne rande s mestom, žiadne len tak chodím") si nepochybne aj na Youtube nájde množstvo fanúšikov. Napomôcť by k tomu môže aj videoklip, ktorý bude mať premiéru už dnes večer.


Aktualizácia (24.1.): Nový pôvodný seriál z vlastnej produkcie tento rok uviedla aj verejnoprávna RTVS. Tajné životy približujú osudy žien žijúcich v azylovom dome, ústrednou témou je domáce násilie. Tvorcovia v tomto prípade siahli po staršej skladbe - seriál sprevádza pieseň Simy Martausovej Dobrý deň, to som ja z jej rovnomenného albumu z roku 2013.


Bonus: Pripomeňte si aj ďalšie seriálové skladby z posledných rokov. Viaceré z nich už pri spojení so seriálmi rádiovými hitmi boli, iné sa stali u fanúšikov populárnymi práve vďaka tomu, že ich mohli diváci pravidelne počuť v rámci úvodných zvučiek, záverečných titulkov či reklamných upútaviek. Skvelým príkladom je minuloročná pieseň Víno českej kapely Chinaski, ktorá vďaka spojeniu s populárnym seriálom Vinaři ovládla český rozhlasový éter a videoklip má na Youtube od augusta už viac ako 2,5 milióna pozretí.

Nela Pocisková - Neviem sa nájsť (seriál: Búrlivé víno)


Peter Cmorik - Životné cesty (seriál: Kolonáda)


Jana Kirschner - Voda divoká (seriál: Pod povrchom)


Team - Nemám čo stratiť (seriál: Horúca krv)


Desmod - Lavíny (seriál: Panelák)


IMT Smile - Viac (seriál: Druhý dych)


Chinaski - Víno (seriál: Vinaři)


Text: Hudba.sk
Foto: TV JOJ / TV Markíza

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže, Mária Čírová