Speváčka s exotickým menom aj výzorom, ktorá v roku 2014 po rokoch strávených na pódiách ako tanečníčka debutovala na slovenskej hudobnej scéne pod pseudonymom Layla, postupne prešla veľkým umeleckým prerodom. Ten viedol až k tomu, že sa vlani rozhodla začať odznova pod novým menom.

Kým predtým svoj zaujímavo sfarbený hlas, pre ktorý ju mnohí prirovnávajú k Tine, spájala najmä s elektronickou produkciou, teraz je jej tvorba postavená na živom zvuku nástrojov. Ako prvý singel Kristína Tran zverejnila v auguste minulého roka skladbu Náhodou. Teraz svoje nové smerovanie potvrdzuje ďalšou novinkou s názvom Nedotknuteľní, s ktorou pokračuje v príjemnej akusticko-minimalistickej hudobnej ceste.

Singel sa zrodil v zvukovej réžii pod taktovkou Igora Baara v produkcii Patrika Simeonova, ktorý je zároveň pod piesňou podpísaný ako autor hudby. Text skladby vytvorila samotná Kristína a jeho finálnu verziu dokončila v tandeme s Patrikom, ktorý je tiež jej dvorným gitaristom.

"Skladba Nedotknuteľní je plná melódie a harmónií, ktoré mne osobne dnes v hudbe chýbajú. Prikláňam sa k živým nástrojom, má to pre mňa dušu. Nájdem si svoje aj v elektronike, no momentálne ma nebaví do takej hudby tvoriť," prezrádza speváčka, ktorá pieseň predstavila spolu s videoklipom.


Inšpirovala ju nenaplnená osudová láska

Skladba podľa nej rozpráva príbeh "zakázanej" lásky medzi dvoma ľuďmi, ktorí nedokážu byť spolu, no ani bez seba. "Každý človek má svoj takzvaný dvojplameň, svoj osudový vzťah. Niektorí ľudia sa s ním nikdy nestretnú, iní ho stretnú, no nie každý s ním aj skončí a ostane. Isté však je, že keď ho stretnete, býva to veľmi silné a intenzívne," vysvetľuje námet skladby. "Prvá sloha spomína na príbeh takejto osudovej lásky a druhá hovorí o tom, ako ich trápi, že nemôžu byť spolu, napriek putu, ktoré medzi nimi pretrváva. Vedia, že k sebe nepatria a nemajú spolu byť, no puto medzi nimi ostáva navždy, či chcú alebo nechcú," dodáva.

Jedného "osudového muža" Kristína Tran momentálne po svojom boku má. Ide však o čisto hudobné spojenie - pracovný tandem so spomínaným gitaristom a producentom Patrikom Simeonovom. S ním speváčka v súčasnosti tvorí, nahráva i vystupuje a označuje ho za človeka, ktorý je aktuálne vo svete hudby vždy po jej boku. "Patrik Simeonov mi prišiel do života absolútne v správny čas a už dnes viem povedať, že ma prišiel hlavne uzemniť a ukázať mi hudbu z iného uhla. Nie sme iba hudobníci, ktorí si spolu zahrajú, tvoria, skúšajú, ale sme si navzájom aj takí 'terapeuti' a vďaka našim vzájomným postojom, dokážeme spolu fungovať a tvoriť bez tlakov alebo očakávaní. A čo je dôležité, tvoríme s radosťou a nie preto, lebo treba vyrábať hity," opisuje Kristína spoluprácu s Patrikom.

"Spolupráca s Kikou je pre mňa niečo ako dobrý tenisový zápas - ja nadhodím, ona prihrá späť, a tak dookola. Nehráme o pohár za peniaze ani o skóre a vôbec nie proti sebe. Je to hlavne priateľský zápas pre radosť z hry," dodáva Patrik. Na nahrávaní singla Nedotknuteľní spolupracovali po jeho boku tiež gitarista Milan Medek a basgitarista Tamás Belicza

Kristína Tran a Patrik Simeonov Zdroj: Lenka Filipeje

Videoklip je zase dielom A-Teamu, ktorého šéfom je momentálne najvyhľadávanejší slovenský režisér videoklipov Michal Nemtuda. "Od začiatku bol zámer vo videoklipe predstaviť kapelu a tomu sme prispôsobovali aj priestory na natáčanie. Život je ale nevyspytateľný a nie vždy všetko vyjde tak, ako sa spočiatku plánuje. Nakoniec sme vsadili na vizuálne veľmi zaujímavú galériu SODA, ktorá má okrem bielych stien a bielu podlahu. Vytvára to taký sterilný, umelý dojem a kontrast k tomu dokonale doplnili zábery s výhľadom na mesto, ktoré dýcha. Pre zjednotenie sa Michal Nemtuda rozhodol spraviť pár záberov s premietačkou a myslím, že to dodalo šťavu celkovému dojmu," hovorí o klipe Kristína Tran. 

O minulosti i budúcnosti

Speváčka si s odstupom času zaspomínala aj na svoj vstup na hudobnú scénu, pri ktorom sa podľa vlastných slov veľa naučila, no zistila, že to nebol ideálny smer, ktorým by sa chcela uberať. "Layla bola veľmi poučný projekt, ktorý fungoval v období, keď ešte Kristína Tran nepoznala samú seba. Viac by som to asi nepitvala. Môžem ale povedať, že môj otec sa tej zmene mena veľmi tešil," hovorí s úsmevom speváčka, ktorá je polovičnou Vietnamkou.

Po zverejnení dvoch singlov sa núka aj otázka ohľadne plánov na album, no Kristína, poučená aj debutom LST vydaným pod menom Layla, sa zatiaľ nechce nikam ponáhľať. "Život ma naučil vychutnávať si prítomný okamih. Asi preto mi aj oči zoslabli a ostala som krátkozraká. Srandujem, no pravda je taká, že sama neviem, čo bude zajtra. Páči sa mi robiť to, čo ma práve v tejto chvíli napĺňa. Momentálne som viac vo fáze počúvania a prijímania. Keď budem cítiť, že mám čo ľuďom odovzdať, príde aj album," dodáva na záver. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený redakciou. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach Kristíny Tran www.facebook.com/kristinatranofficial a www.instagram.com/kristinatran_music.     

Foto: Lenka Filipeje