Americká speváčka Katy Perry je známa surreálnymi, prehnane farebnými a veselými klipmi. V minulosti sa o nich dalo väčšinou povedať len toľko, že svojou bláznivou gýčovosťou posúvajú hranice predstavivosti, hľadať v nich nejaké hlbšie myšlienky by bolo márne. Pre jej novinku to však neplatí, tá je rôznymi podnetmi k zamysleniu priam nasiaknutá.

Chained to the Rhythm je po novinke Lany Del Rey ďalším retrofuturistickým videoklipom, ktorý berie fanúšikov na miesta mimo bežnej reality. Katy Perry na rozdiel od Lany zostáva na Zemi, no aj v jej prípade možno povedať, že je v novom singli rovnaká a predsa iná než bola doteraz. Videoklip sa totiž nesie presne v takom štýle, na aký sme u nej zvyknutí - pastelové farby, uletené kostýmy či množstvo šialených rekvizít a atrakcií - napriek tomu jeho obsah prekvapí množstvom odkazov na súčasnú politickú situáciu a marazmus.

videoklip Chained to the Rhythm Zdroj: Youtube

Dystopický zábavný park plný utrpenia

Dej klipu sa odohráva v lunaparku, kam speváčka spolu s množstvom ďalších návštevníkov prichádza plná nadšenia a očakávaní. Pozornému oku diváka však hneď na začiatku neunikne názov lunaparku Oblivia (z anglického slova oblivion - zabudnutie, či oblivious - nevšímavý/nehľadiaci). Vo všadeprítomnom logu je škrečok z lyric videa a nie je to jednorozmerné prepojenie. Na konci videa sa totiž ukáže, že najžiadanejšou atrakciou zábavného parku je škrečkovský "kolotoč", reprezentujúci smutnú realitu bežného života, v ktorom mnoho ľudí pracuje do vyčerpania a na zábavu ani nepomyslia.

V zábere na dlhočizný rad ľudí čakajúcich na túto "atrakciu atrakcií" si možno všimnúť počítadlo informujúce o zostávajúcom čase čakania. Ukazuje 1984 hodín, čo je jasná referencia na dystopický román Georgea Orwella. Podobných veľavravných odkazov na rôznych tabuľkách s nápismi je v klipe viacero. Napríklad jeden z kolotočov sa volá "The Great American Dream Drop" (v preklade Veľký pád amerického sna) a tvoria ho domčeky, ktoré visiac na lanách padajú z veľkej výšky, pričom zopár ľudí z nich vypadne. Podľa redaktora BBC, ktorý vo svojom článku ponúka podrobný rozbor videoklipu, ide o metaforu na hypotekárnu krízu spred desiatich rokov, po ktorej v USA mnoho ľudí zostalo bez domova.

Ďalšia z atrakcií s nápisom "No Place Like Home" vystreľuje ľudí ponad múr. Ide samozrejme o reakciu na politiku a predvolebné vyhlásenia Donalda Trumpa, čo fanúšikov nemôže prekvapiť, keďže speváčka patrila medzi najväčšie podporovateľky jeho protikandidátky Hillary Clinton. V klipe sa objavuje aj Skip Marley (vnuk Boba Marleyho), ktorý vystupuje v 3D kine. V tejto časti príbehu už je Katy Perry úplne jasné, že ten čarovný zábavný park, v ktorom sa predáva pestrofarebná cukrová vata v tvare nukleárneho výbuchu, je v skutočnosti desivým miestom, kde ľudia načisto zblbnú a stanú sa otrokmi v rukách systému, pričom mnohí z nich tam prídu o život.


Vizuál podčiarkuje "nenápadný" odkaz v texte

Videoklip režiséra Mathewa Cullena, ktorý pre speváčku nakrútil aj oficiálne videá k piesňam Dark Horse či California Gurls, sa nakrúcal v zábavnom parku Six Flags Magic Mountain v Kalifornii - samozrejme väčšina záberov je dotvorená počítačovými animáciami. Za necelý deň od zverejnenia má Chained to the Rhythm (v čase zverejnenia článku) už takmer sedem miliónov prehratí a je vysoko pravdepodobné, že sa stane jedným z najsledovanejších videoklipov roka.

Jeho úspech asi neprekvapí nikoho, prekvapením je skôr to, ako efektívne zdôrazňuje pôvodne nie príliš jednoznačnú myšlienku skladby. Tú mohli fanúšikovia v tanečnej, bezstarostne znejúcej piesni ľahko prehliadnuť, resp. príliš sa nad textom nezamýšľať. Singel tak po jeho zverejnení so spomínaným škrečkovským lyric videom len sotva niekto považoval za výrazne politicky ladený, a to aj napriek tomu, že Katy Perry hneď v úvodnej slohe spieva: "Sme šialení? Žijeme naše životy cez objektív, uväznení medzi našimi bielymi plotmi ako ornamenty, tak spokojní, žijeme v bubline, tak spokojní, že nevidíme ten problém."

Najviac skrytý je odkaz v samotnom refréne. Aj tu je však po zhliadnutí klipu jasné, že ten rytmus, ku ktorému sme priviazaní, cítiac sa slobodne, nemusí byť len rytmom samotnej hudby, ale aj rytmom doby, ktorú žijeme a musíme sa jej prispôsobiť, dôsledkom čoho sa mnohí "tackajú dookola ako zničený zombie". Naproti tomu v slohe hosťujúceho Skipa Marleyho bolo od začiatku jasné, že ide o protest v rámci popovej skladby. "Je mojou túžbou zbúrať múry, aby sme spájali, inšpirovali. A vy tam hore, klamári, hodiny odbíjajú tej ríši, pravda, ktorou kŕmia, je matná, tak ako mnohokrát predtým sa priživujú na ľuďoch, potkýnajú sa a sú nervózni, a my sa vzbúrime, zobudili sa v nás levy."

Singel je prvou ukážkou zo štvrtého albumu, ktorý Katy Perry vydá pravdepodobne už na jar. Presné detaily ani jeho názov zatiaľ nie sú známe, dá sa však očakávať, že podobných textov na ňom bude viac. Termín vydania albumu sa totiž speváčka rozhodla posunúť práve kvôli Trumpovmu víťazstvu v prezidentských voľbách, kvôli ktorému sa chce vo svojej tvorbe viac venovať politickým posolstvám. "Je zábavné, ako niekedy ľudia, ktorí so mnou nesúhlasia, hovoria 'drž hubu a spievaj'. Chlapče, budem to robiť, ale úplne inak," povedala v decembri. Teraz je už jasnejšie, čo tým myslela.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Katy Perry