Bratislavská premiéra nového projektu s názvom Shaped Songs, ktorého autormi sú umelecká dvojica stálych členov známeho súboru súčasnej hudby Cluster Ensemble – Ivan Šiller (klavír) a Fero Király (elektornika) - spoločne so sopranistkou Evou Šuškovou a barytonistom Petrom Mazalánom sa uskutoční 29. marca v Koncertnej sále Dvorana na VŠMU.

Sprievodným podujatím ku koncertu bude diskusia o nemeckej hudobnej tvorbe, ktorá sa bude konať 22. marca v Goetheho inštitúte. Hosťami moderátora Michala Hvoreckého budú Ivan Šiller z Cluster Ensemble, sopranistka Eva Šušková a barytonista Peter Mazalán.  
Shaped Songs je názov pre intermediálny koncert, na ktorom budú predstavené posledné piesňové cykly Roberta Schumanna Huga Wolfa. Obaja skladatelia sa na sklonku života dostali do neľahkých duševných stavov, ktorých posledné štádiá im ho predčasne zobrali. U Schumanna bola príčinou mánio-depresia, u Huga Wolfa kolaps spôsobený vtedy neliečiteľným syfilisom.  

Neodmysliteľnou súčasťou konceptu je „shapeovanie“, teda tvarovanie spomínaných vokálnych skladieb rekompozíciou a elektronicky pomocou počítača. Oba spôsoby pracujú výlučne s hudobným a zvukovým materiálom piesní, bez iného vstupu.   Schumanov vokálny cyklus Básne Marie Stuartovej je nemeckým prekladom francúzskeho originálu písaného Máriou Stuartovou. Jej životný príbeh sa v histórii umenia chápal ako spracovanie  mučeníckeho osudu; témami hrdosti, útrap, pokory a bolesti. Nie je vylúčené, že skladateľ týmito – v porovaní s predchádzajúcimi opusmi – hudobne striedmymi piesňami, písanými v optike svojej postupujúcej choroby, pripodobnil svoj osud tragickému osudu panovníčky.  

Tri piesne na básne Michelangela je Wolfovým cyklom pôvodne štyroch piesní poézie renesančného umelca Michelangela Buonarrotiho, z ktorého poslednú skomponovanú pieseň skladateľ po dokončení sám zničil. Témami sú básne precítené Hugom Wolfom pravdepodobne tiež cez jeho osobný náhľad krátko pred kritickým štádiom ochorenia, kde aj motívmi pominuteľnosti a rezignácie naznačuje svoje životné pocity.  

Cieľom projektu Shaped Songs nie je uviesť piesne iba ako estetický zážitok náhodnou dramaturgiou preferovaných diel. Interpreti sa snažia o hudobno-psychologickú sondu životných osudov dvoch ľudí – skladateľov, cez diagnózy, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou posunuli v istom období ich života chápanie ich vlastného diela, sveta, aj ich samotných.  

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Ivana Macaríková.  

Foto: PR