Hip-hopové duo z vydavateľstva ajlavmjuzik prináša po dvoch rokoch od albumu Úrad aktuálny materiál ako výpoveď lyrickej a hudobnej akrobacie. Napriek faktu, že sú obaja interpreti absolútne sebestační, prizvali si pár hostí. Menovite sú to Vec, Tono Suchota, českí MC Gey a Idea a jeden dobre známy "utajený" hlas, ktorý celú platňu uzatvára.

EP je skratka pre nahrávku dlhšiu ako singel, no kratšiu ako dlhohrajúci album (LP). Zároveň ide aj o prvé písmená dvojice Emil a Prezident Lourajder, ktorých novinka nazvaná EP má síce počtom skladieb bližšie k albumu, no minutáž do 30 minút sedí práve na čoraz populárnejší EP formát.

Nahrávka plná zaujímavých samplov a nekonvenčného rapu zaujme už ústrednou fotografiou coveru, ktorý vytvorila počas dovolenky dizajnérka Cina Marcinková, zakladateľka slovenskej odevnej značky Drevená Helena. Samotný artwork, ktorý zmenšenou fotkou obklopenou bielou "ničotou" trefne reprezentuje kratší formát nahrávky, vymyslel beatmaker a vizuálny umelec Emil. Albumu predchádzali dva videoklipy. Boom Shaka Laka s hosťujúcim Tonom S. od Štefana Kurillu a aktuálny Piatok večer od Lousyho Aubera a kolektívu. O skvelý a plný zvuk sa postaral Tom Karasek alias Gaex (Garge & Expel).


EP vyšlo minulý týždeň v limitovanom počte aj ako vinyl. Dostupný je vo viacerých online či kamenných predajniach v Bratislave a Prahe. Digitálny free release sa nachádza na stránke ajlavmjuzik.com. Nájdete ho aj na platformách a streamingových službách ako Bandcamp, iTunes, Spotify, Deezer, Google Play či Amazon.

Súčasťou nahrávky sa je aj skladba s názvom Sobota ráno, ktorá bola predstavená už na kompilácii Ostrov hudby. Predstavitelia vydavateľstva ajlavmjuzik na jej vzniku s radosťou a hrdosťou spolupracovali s ďalšími slovenskými nezávislými vydavateľstvami. Predstavitelia projektu spájajúceho slovenskú alternatívnu scénu, na čele s autorom myšlienky Richardom Čermákom zo spriateleného vydavateľstva Gergaz, dostal na nedávnom odovzdávaní Radio_Head Awards špeciálnu Cenu za prínos do hudby.


Vypočujte si celú nahrávku EP:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Miro Gajdoš z vydavateľstva ajlavmjuzik. Článok sme upravili a doplnili.

Foto: Lousy Auber