Britská formácia The Libertines, ktorá oficiálne ukončila činnosť pred 10 rokmi, začiatkom leta pravdepodobne odohrá veľký koncert, ktorý poteší nielen fanúšikov, ale aj speváka a gitaristu Petea Dohertyho. Ten totiž dostal ponuku, ktorú vzhľadom na svoju nelichotivú finančnú situáciu nemohol odmietnuť.

"Neviem, či to môžem povedať, ale ponúkli nám koncert, ktorý by sa mal konať tento rok v júli v Hyde Parku. Včera mi volali a povedal som áno," prezradil Doherty v rozhovore pre izraelské noviny Ynet.

"Keď na to teraz myslím, je zvláštne, že som takto odpovedal, pretože keby ste sa ma na to isté spýtali inokedy, vo väčšine prípadov by som povedal nie. Povedali mi, koľko nám zaplatia, a pravdupovediac, nemohol som to odrieknuť, najmä v stave, v akom sa teraz nachádzam," dodal hudobník.

Pete Doherty v Bratislave, 2013 Zdroj: SITA/Jozef JakubčoPete Doherty vlani vystúpil v Bratislave

Musí platiť alimenty

"Nedávno som musel ísť na súd. Jedno dievča, ktoré som poznal, mi povedalo, že som otcom jej dieťaťa. Mám dcéru, ktorá má rok a pol, musím platiť veľké alimenty, mám dlhy. Je pre mňa veľmi zložité povedať nie, pretože mám finančné problémy," vysvetlil Doherty, ktorý je známy aj ako líder skupiny Babyshambles.

S ňou vlani vydal tretí album Sequel to the Prequel (recenzia), ktorý však napriek dobrým ohlasom hudobnej kritiky nedosiahol taký komerčný úspech ako predchádzajúce nahrávky Dohertyho kapiel. Ešte predtým hudobník absolvoval sólové turné, v rámci ktorého odohral aj dva koncerty v KC Dunaj.

Prečítajte si: Rebel Doherty v Bratislave: Hodiny čakania vynahradil intímne a podmanivo

O návrate prehovoril aj Carl Barât

Správy o obnovení činnosti The Libertines potvrdil aj druhý frontman kapely Carl Barât. "Je to veľmi pravdepodobné. Na 5. júla si nič neplánujte," uviedol stručne pre portál Gigslutz.co.uk. Kapela od svojho rozpadu v roku 2004 už absolvovala jeden koncertný comeback. V roku 2010 bola jedným z headlinerov britských megafestivalov Leeds a Reading.

Pozrite si dokument a záznam z koncertu v Readingu:


Najznámejšiu zostavu The Libertines s Dohertym a Barâtom (gitara, spev) tvorili John Hassall (basgitara) a Gary Powell (bicie). Debutový album Up the Bracket vydali v októbri 2002. Po ňom nasledovala eponymná štúdiovka, s ktorou dobyli britský albumový rebríček. Z nahrávky pochádzajú aj single Can't Stand Me Now a What Became of the Likely Lads. Na konte majú tiež výberovku Time for Heroes - The Best of The Libertines (2007) či štyri EP nahrávky.

Zdroj: SITA (Gigwise.com, Gigslutz.co.uk) + archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis (titulná fotka), SITA/Jozef Jakubčo (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Libertines