Skupina Hex pripravila pre fanúšikov ďalší singel, ktorý má potenciál stať sa rádiovým hitom. Novinka s názvom Beh vznikla pôvodne ako hymna pre Bratislavský maratón, ktorý hudobníci nedávno absolvovali. Zaujímavosťou je, že dychové nástroje v piesni nahrali členovia spriatelenej skupiny Polemic.

Energickú jarnú pieseň Beh napísal a zložil gitarista, skladateľ a textár Fefe spoločne s frontmanom Ďuďom, ktorý dotvoril refrén a novinku zaranžoval. "Pesnička samotná má skoro štyri roky. Keď nás chalani z Bratislavského maratónu oslovili, mali predstavu, že pesnička by mohla byť v modernom country štýle. Spomenul som si, že táto staršia vec by sa mohla hodiť. Po návrate z Thajska sme sa s Ďuďom pustili do nahrávania," prezradil Martin "Fefe" Žúži.

"Idea bežeckej hymny sa nám páčila, pretože viacerí sa behu aktívne venujeme. Ja som dotvoril refrén a dal dokopy aranžmán. Už počas nahrávania som si hovoril, že je to chytľavá , rytmická a 'hecovacia' skladba, takže by z toho mohol byť aj jarný singel Hexu," Vysvetlil spevák a gitarista Peter "Ďuďo" Dudák.

Pri nahrávaní novej skladby bratislavskej kapele pomohli kamaráti zo skupiny Polemic. Navyše fanúšikovia si budú môcť novinku čoskoro nielen vypočuť, ale aj pozrieť. Hexáci totiž plánujú k singlu Beh nakrútiť aj videoklip. "Pieseň aj klip bude o behu životom a zdolávaní výziev, ktoré prináša. Dychovú sekciu nahrávali Petko, Pepe a Ľubo z Polemicu, za čo im pekne ďakujeme. Klip plánujeme nakrúcať už čoskoro a chopí sa ho opäť Jožko Koháry, ktorý režíroval aj náš posledný klip k piesni Keď sme sami," prezradil basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Prečítajte si rozhovor:

Hex: Keď sa chce človek na Slovensku živiť hudbou, tak sa dostane k popu


Maratón aj majáles

Všetci traja spomenutí členovia skupiny sa venujú behu rekreačne, "čiernou ovcou" je v tomto smere bubeník Tibor "Tÿbÿke" Szabados. "Ja osobne som behával na základnej vojenskej službe, aj to z donútenia. Potom už len zopár krát na MHD," priznáva. Prichádza tak aj o zábavné zážitky, ktoré si jeho spoluhráči priniesli aj zo štafetového behu na Bratislavskom maratóne.

"Som bežec asi päť rokov. Behávam zásadne ráno a niekedy mám obdobia, že aj štyrikrát do týždňa. Na maratóne som preberal štafetu od jedného z najlepších maratóncov na Slovensku, Borisa Csibu. Okamžite mi zmizol v diaľke a desiatky ďalších ozajstných bežcov ma predbiehali. Po mne išiel Yxo, ktorý nenašiel Ďuďa. Prebehol další jeden a pol kilometra a musel sa vrátiť na odovzdávku," smeje sa Fefe. "Umiestnili sme sa v prvej polovičke pretekárskeho poľa. Celý pretek bol pre nás v zmysle upraveného olympijského hesla 'Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa... a prekonať sa'," dodáva Yxo.

Hex zahrá nový singel Beh po prvýkrát naživo v sobotu 2. mája na Bratislavskom majálese (30.4. - 2.5.). Kapelu potom čaká festivalové leto, vystúpi na Topfeste či na festvale Žakovic Open, ktorý tento rok oslavuje 15. výročie.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Všetky novinky a zaujímavosti o kapele Hex nájdete na stránkach www.hex.sk a www.facebook.com/HEXOFFICIAL.

Foto: Peter Spurný

Súvisiaci interpreti: Hex