Na boybandy sa väčšina ľudí pozerá cez prsty, keďže v nich málokedy vyniknú individuálne kvality jednotlivých členov. Typické klišé viachlasových refrénov a sladkých úsmevov má obvykle za následok to, že spevákov dokážu rozlíšiť iba ich mladé fanatické fanúšičky. Napriek tomu história viackrát ukázala, že členov týchto "umelo vytvorených" kapiel netreba podceňovať.

Platí to aj pre skupinu One Direction, hoci tá nikdy nebola úplne typickým boybandom s klipmi postavenými na jednoduchých skupinových choreografiách a dokonale zladených outfitoch. Napriek tomu sa jednotlivci z tejto kapely naplno prejavujú až teraz, keď má skupina prestávku. A po uplynulom týždni je jasné, že okrem Zayna, ktorý skupinu opustil ako prvý a rozbehol zaujímavú a úspešnú sólovú kariéru, priniesla táto milovaná a nenávidená kapela svetu minimálne jedného ďalšieho speváka, ktorý má potenciál stať sa veľkou hviezdou sám za seba.

Je ním Harry Styles, ktorý svoj debutový sólový singel zverejnil viac než rok potom, ako skupina zverejnila svoj "rozlúčkový" videoklip History. Čakanie však stálo za to, pretože skladbou s názvom Sign of the Times prekonal všetky očakávania a potvrdil, že keď nespieva pre typickú cieľovku boybandov, tak to stojí za to. Ešte väčší ohlas by pesnička mala, keby ju predstavil rovno s videoklipom, no všetko to vynahradil minulý víkend svojím prvým sólovým televíznym vystúpením v populárnej americkej televíznej šou Saturday Night Live. Britský televízny debut si zase odkrútil včera v The Graham Norton Show. Uvádzame obe videá, pretože túto pieseň nestačí počuť len raz.

Talentovaný a charizmatický spevák v nej strieda presvedčivý rockový prejav s falzetom za doprovodu vokalistiek a výbornej kapely. Hudobne sa skladba nepodobá na nič zo súčasných hitparád, zahraničné médiá ju prirovnávajú k tvorbe rockových velikánov ako David Bowie či Queen. To je samozrejme značne prehnané, keďže Harry má k ich veľkosti ešte ďaleko - už len preto, že na skladbe spolupracoval s päticou ďalších skladateľov a producentov - no ako prvý singel je to naozaj pôsobivý začiatok sólovej kariéry.


Zaujímavé sú spevákove slová o inšpirácii, ktorá je za touto piesňou. "Skladba je napísaná z pohľadu matky pri pôrode, počas ktorého nastanú komplikácie. Povedia jej 'Dieťa je v poriadku, ale vy to neprežijete'. Matka má päť minút na to, aby povedala dieťaťu 'Choď svojou cestou a buď víťazom'," povedal Styles v rozhovore pre magazín Rolling Stone.

Znie dosť nepravdepodobne, že by sa 23-ročný mladík nad takouto situáciou vôbec zamýšľal a snažil sa vžiť do pocitov zomierajúcej rodičky. No ak by aj išlo iba o marketingový trik na zvýšenie pozornosti, nič to nemení na tom, že skladba je to výborná a pozornosť si zaslúži.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / NBC

Súvisiaci interpreti: One direction