Britská akadémia textárov, skladateľov a autorov (BASCA) dnes v Londýne vyhlásila víťazov 60. ročníka Ivor Novello Awards. Dve sošky si odniesli Clean Bandit a Jess Glynne za pieseň Rather Be, ktorí premenili nominácie v kategóriách Najlepšia súčasná skladba a Cena PRS za najhranejšie dielo. Skladateľom roka sa stal anglický spevák a textár Ed Sheeran.

Za Najlepšiu skladbu po textovej i hudobnej stránke BASCA vyhlásila nahrávku Take Me To Church írskeho hudobníka Hoziera. V kategórii Najlepší album triumfoval počin So Long, See You Tomorrow formácie Bombay Bicycle Club. Najlepším filmovým soundtrackom sa stala hudba filmu 71. V kategórii venovanej hudbe pre televíziu, zvíťazil soundtrack seriálu The Honourable Woman. Cenu za prínos britskej hudbe udelili spevákovi Boy Georgeovi.

Inspiration Award si odniesla formácia Manic Street Preachers. Speváčke Annie Lennox zasa udelili špeciálnu cenu BASCA Fellowship, Špeciálnu výročnú cenu získali hudobníci Bob Geldof a jeho škótsky kolega Midge Ure. Kapelu Black Sabbath si počas ceremoniálu uctili Cenou za celoživotný úspech. 

Cena Ivor Novello vznikla v roku 1955 ako pocta hercovi, skladateľovi a zabávačovi Ivorovi Novellovi z Walesu. Od tohto roku bolo odovzdaných vyše tisíc sošiek. Tie zobrazujú múzu poézie a odovzdávajú sa umelcom, ktorí sú oceňovaní hlavne pre ich skladateľské a textárske schopnosti. Jednou z výrazných postáv novodobej histórie Ivor Novello Awards bola Amy Winehouse. Stala sa totiž prvou skladateľkou a textárkou nominovanou v jednej kategórii až dvakrát v jednom ročníku. Medzi vlastníkov týchto sošiek patria aj Emeli Sandé, Tom Odell, Adele či Lily Allen. 

Clean Bandit - víťazov dvoch Ivor Novello Awards si budete môcť naživo pozrieť v rámci festivalu Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 16. do 19. júla. Tu by mali naživo predstaviť aj svoj nový singel Stronger. 


Prehľad víťazov 60. Ivor Novello Awards:
 
Najlepšia skladba po hudobnej i textovej stránke: 
Hozier - Take Me To Church 

Najlepšia súčasná skladba: 
Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be 

Cena PRS za najhranejšie dielo: 
Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be 

Najlepší album: 
Bombay Bicycle Club - So Long, See You Tomorrow 

Najlepší filmový soundtrack: 
'71 

Najlepší televízny soundtrack: 
The Honourable Woman 

Skladateľ roka: 
Ed Sheeran 

Cena za prínos britskej hudbe: 
Boy George 

Inspiration Award: 
Manic Street Preachers 

BASCA Fellowship: 
Annie Lennox 

Špeciálna výročná cena: 
Bob Geldof and Midge Ure 

Cena za celoživotný úspech: 
Black Sabbath

Prečítajte si aj:

Ed Sheeran ukázal svoj život v novom klipe. Toto je jeho cesta ku sláve!

Zoznámte sa s Jess Glynne - novým britským popovým fenoménom!

Znásilňovači klasiky Clean Bandit: Neberte nás vážne, je to len zábava

Zdroj: SITA (TheIvors.com)
Foto: Parlophone Music

Súvisiaci interpreti: Clean Bandit, Ed Sheeran