Björk, Manu Chao, spojenie kapiel Franz Ferdinand a Sparks (FFS), Die Antwoord, Einstürzende Neubauten alebo CocoRosie. To sú niektoré zo silných mien, kvôli ktorým organizátori multižánrového festivalu Bažant Pohoda považujú program jeho 19. ročníka za najsilnejší v histórii.

Povedal to zakladateľ a riaditeľ festivalu Michal Kaščák na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v stredu 20. mája v rámci akcie Bažant Pohoda Deň_FM v Slovenskom rozhlase. Novinkou aktuálneho ročníka Pohody je predĺženie večerných koncertných slotov z jednej na jeden a pol hodiny. Fanúšikovia Manu Chaa sa dokonca môžu tešiť až na dvojhodinovú šou. V súčasnosti sa dáva dohromady presný časový harmonogram koncertov na jednotlivých scénach, no rozdelenie hviezd hlavného pódia podľa jednotlivých dní už organizátori prezradili. 

Štvrtkové zahrievacie kolo sa začne na Red Bull Tour Buse na striedačku s "narodeninovou párty" na hlavnom pódiu. Oslavu 20 rokov na scéne tam odpáli Para a po nej vystúpia "tridsiatníci" Bez ladu a skladu. Vrcholom úvodného večera bude dvojhodinový koncert Manu Chao La Ventura. V piatok zahrajú na najväčšej scéne Bažant Stage Eagles of Death MetalFFS a juhoafrické hviezdy Die Antwoord. Na druhom najväčšom pódiu Orange Stage sa v druhý festivalový večer predstaví Tiken Jah Fakoly či industriálna legenda Einstürzende Neubauten.

Sobota ponúkne na hlavnom pódiu malú cestu okolo sveta. Zahrá tu izraelská skupina Lola Marsh, sýrsky umelec Omar Souleyman či Les Ambassadeurs z Mali (v tejto zostave môžete vidieť hviezdy world music ako Amadou & Mariam či Salif Keita). Približne o ôsmej večer sa začne azda najočakávanejšia udalosť nielen tohto ročníka - koncert Björk. Súčasťou jej vystúpenia bude aj veľká sláčiková sekcia či netradičný denný ohňostroj. Orange Stage ovládne jemnejšia hudba a silné melódie v podaní of Montreal, Korben Dallas Symphony a CocoRosie.


Oznámili 28 nových mien, príde aj Hudson Mohawke

Kaščák zároveň informoval o nových menách v programe. Na festivale napokon nevystúpi dídžej a producent Kaytranada, no namiesto neho do lineupu pribudol škótsky producent Hudson Mohawke, ktorý sa v piatok v noci spolu s menami ako Beardyman, A-Trak a RL Grime postará o veľkú nádielku súčasných tanečných beatov v najväčšom krytom stane Space Arény SLSP.

Reprezentant súčasnej beatovej scény má na konte spolupráce s hviezdami ako Kanye West, Chris Brown a Azealia Banks, no predovšetkým je jedným z najinovatívnejších producentov klubovej hudby. Už v pätnástich sa stal finalistom britskej DMC Mixing Championships. Dnes má 29 a britský denník The Guardian o ňom píše ako o jednom z najväčších producentov na svete a chlapíkovi, ktorý mení tvár popu.


Do programu v stredu pribudlo aj množstvo ďalších umelcov, medzi nimi sú Le Payaco, Slavo Solovic a Sendreiovci, Čercheňora, Malalata, Komara, Transmusic Comp., projekt Stručné dejiny vesmíru, Swingless Jazz Ensemble a Hevi Dubi Komiks Band. V rámci Rádioaktívnej zóny Rádia_FM vystúpia Martina Javor, Carpet Cabinet, Saténové ruky, Vogjektraik a Dalekko. Organizátori taktiež prezradili, že pre návštevníkov pripravujú pokračovanie Visegrad stageu. Na ňom vystúpia zástupcovia experimentálnej scény Jamka, We Will Fail, Triple Sun, Imre Kiss, Nina Pixel, Drakh, Project 2501, Turbosampler, RSS B0YS, HRTL, Synus0006, Makkatu, STX a už avizovaný ruský experimentátor Anton Maskeliade.

Festival tento rok ponúkne aj viac vizuálneho umenia. Organizátori spestria priestor festivalového areálu víťaznými návrhmi súťaže Public Art Festival Contest. Nebude chýbať ani kreatívna zóna, výstavy fotografií, sôch a ďalšie expozície. Vďaka spolupráci s Bielou nocou si budú môcť návštevníci Bažant Pohody pozrieť aj niektoré diela z tohto festivalu vizuálneho umenia. Ako prezradil Kaščák, so svojim tímom sa viac snaží hrať s priestorom. V dôsledku toho nastanú mierne zmeny aj v usporiadaní areálu.

Na Pohode 2015 nebudú chýbať gastronomické prevádzky, karavanový park, špeciálna vlaková doprava, splachovacie WC, sprchy, nabíjačky na mobilné telefóny, WIFI pokrytie, dva bankomaty, úschovňa, Silent Disco, Roller Disco, detský park či stánok strát a nálezov. Okrem piva a radleru budú podávať aj cider. Novinkou je aj Bažant Pohoda Warm Up Tour, v rámci ktorého pojazdné pódium Red Bull Tour Bus tesne pred festivalom zavíta aj do Košíc (7.7.) a Žiliny (8.7.). Vystúpia na ňom japonská kapela Tricot a slovenská formácia Para, ktoré potom svoju púť so špeciálne upraveným autobusom Karosa z roku 1977 zakončia na letisku v Trenčíne, kde bude tour bus od 9. do 11. júla súčasťou festivalu.
 
Permanentky na festival si zakúpilo už vyše 10-tisíc ľudí a v súčasnosti sa predávajú po 89 eur. Táto cena bude platiť do 8. júna. Následne sa zvýši o desať eur. V prípade, že sa festival v predstihu nevypredá, budú vstupenky v predaji na mieste za 119 eur. Okrem klasických permanentiek sú v predpredaji aj lístky na parkovanie, parkovanie karavanov i zľavnené vstupenky pre držiteľov preukazu ZŤP/ZŤP-S či dvojlístok pre držiteľa preukazu ZŤP-S a jeho sprievodcu. Kapacita festivalu je znova 30-tisíc ľudí.


Všetci aktuálne potvrdení účinkujúci:
Björk, Manu Chao La Ventura, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, A-Trak, Roni Size Reprazent, Hudson Mohawke, Young Fathers, CocoRosie, of Montreal, Eagles of Death Metal, Ibeyi, Beardyman, Irie Révoltés, Tom Vek, RL Grime, Tiken Jah Fakoly, Kate Tempest, Les Ambassadeurs, Bilderbuch, Omar Souleyman, Turbowolf, Kiasmos, Hybrid Minds, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Bez ladu a skladu, Para, Midi Lidi, Puding pani Elvisovej, Korben Dallas Symphony, Chiki liki tu-a, Billy Barman, SĽUK, Sendreiovci Le Orchestroha, Le Payaco, Charlotte OC, Acollective, Fat White Family, Damian Lazarus & The Ancient Moons, Dÿse, Elektro Guzzi, Too Many Zooz, Lola Marsh, Tricot, Seward, Darkstar, Dakh Daughters, PINS, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Koven, Repetitor, Fallgrapp, Vec & Škrupo and Band, Medial Banana, Anton Maskeliade, Kippi Kaninus, DJ Click, Click Here, Mourn, Pearls Negras, Ghostigital, Kurkus, B-Complex, Genius Locci, Jimmy Pé, Zlokot, Purist, Gonsofus, Elections In The Deaftown, Čercheňora, Malalata, Komara, Transmusic Comp., Stručné dejiny vesmíru, Swingless Jazz Ensemble, Hevi Dubi Komiks Band, Martina Javor, Carpet Cabinet, Saténové ruky, Vogjektraik, Dalekko, Jamka, We Will Fail, Triple Sun, Imre Kiss, Nina Pixel, Drakh, Project 2501, Turbosampler, Anton Maskeliade, RSS B0YS, HRTL, Synus0006, Makkatu, STX

Zdroj: SITA, PR, Hudba.sk
Foto: Facebook.com/bjork