Dnes štartuje prvý deň šiesteho ročníka Dobrého festivalu, ktorý otvára svoje brány v zrekonštruovanom prešovskom amfiteátri. K headlinerom obľúbeného podujatia patria IMT Smile s hosťami Katkou Knechtovou a Richardom Müllerom, ale aj medzinárodná formácia N.O.H.A. či drum&bassová legenda Goldie.

V areáli Dobrého festivalu 2012 vyrástli tri pódiá, nebude chýbať ani indická kuchyňa, detský kútik či stan s bojovníkmi. V zozname účinkujúcich je aj populárna česká skupina Čechomor, pesničkár Xindl X, skupina Para, kozmopolitná skupina N.O.H.A., saxofonista Mário Gapa Garbera a jeho formácia Groovin' Heads, spevák a tanečník Zašo, Get Explode či domáca skupina Chiki Liki Tu-a.

Brány festivalu sa dnes otvárajú o 15:00, v sobotu 23. júna o dve hodiny skôr. Pre návštevníkov sú pripravené tri druhy vstupeniek, sólové na každý deň aj cenovo zvýhodnené dvojdňové permanentky.

Jack Daniel's Experience prvýkrát na Slovensku

Program počas oboch dní otvoria mladé domáce kapely a talenty. Tie počas celého trvania festivalu dostanú priestor najmä na pódiu s názvom Dobrý začiatok, ktoré vyrástlo pri špeciálne upravenom Jack Daniel's kamióne. Projekt s názvom Jack Daniel's Experience, ktorý za päť rokov svojej existencie prešiel celú Európu, prišiel na Slovensko po prvýkrát. "Po festivaloch Sziget, Rock im Park alebo Pinkpop prinesie Jack Daniel's Truck kus Ameriky aj do Prešova na Dobrý Festival," potvrdil organizátor Miro Tásler.

Kamión bude počas Dobrého festivalu hostiť najväčší bar na kolesách, ktorý poskytne príjemné sedenie vo vnútri aj v okolí. Niekoľko metrov od kamiónu je samotné pódium, na ktorom počas dvoch dní odohrajú svoje koncerty desiatky slovenských mladých slovenských interpretov ako Jazz & More, Šárka, Cosmetica, Fallen Avenue, Alone, Jerguš Oravec či Rock Reunion.

Myšlienka priniesť svetoznámy bar na kolesách na Dobrý festival vznikla pred dvoma týždňami. Bežne pritom trvajú prípravy aj niekoľko mesiacov, kým sa Jack Daniel's Truck vydá na konkrétny festival. "Vždy bolo mojím snom priniesť tento kamión na Slovensko. Dali sme do toho veľa osobného prístupu a zvládli sme to za nereálnu dobu," upresňuje manažér projektu Dominik Matušinský. "Sme radi, že to môžeme realizovať aj na Slovensku a špeciálne v Prešove, ktorý je muzikantským mestom," dodal 25-ročný mladík, ktorý s truckom precestoval Európu.

Jack Daniel's Truck na Dobrom Festivale 2012
Jack Daniel's Truck na Dobrom festivale. Ďalšie fotografie nájdete v galérii

Silná tanečná scéna s Goldiem, B-complexom a Back2Love DJs

V novom areáli vyrástol aj moderný tanečný stan, ktorý je kapacitne dvakrát taký veľký ako pred rokom a má byť rovnako silnou alternatívou v rámci elektronickej hudby k hlavnému pódiu, ktoré je orientované na rockovú, popovú a alternatívnu muziku. Piatok bude bude na tanečnej scéne patriť housu a sobota drum&bassu.

Jednoznačným headlinerom tanečného stanu bude britský producent Goldie, ktorý je z najstaršej generácie producentov junglu a drum&bass a je právom považovaný za legendu svojho žánra. Široká verejnosť ho môže poznať aj ako hviezdu filmov Podfu(c)k (1999) alebo bondovky Jeden svet nestačí (2000), no znalci vedia, že jeho najvýznamnejším počinom je kultový album Timeless (1995), ktorého názvu (v preklade "nadčasový") dal čas za pravdu.

BBC Radio 4 tento rok Goldieho zaradilo medzi šesťdesiatich ľudí, ktorí mali veľký vplyv na Britániu. Stalo sa tak pri príležitosti diamantového jubilea kráľovnej Alžbety, ktorá je na tróne už šesťdesiat rokov. DJa a producenta, vlastným menom Clifford Joseph Price, na prelome 80. a 90. rokov ovplyvnila hip-hopová kultúra, no po prvých návštevách rave parties presedlal na elektronickú hudbu a už v prvej polovici deväťdesiatych rokov patril medzi lídrov drum&bassovej scény. Na festivale ho bude sprevádzať nemenej významné meno britskej tanečnej scény - vokalista MC GQ.

Goldie - Inner City Life (z albumu Timeless, 1995)

Sviežim kontrastom k legendám drum&bassu bude mladý Slovák Matúš Lenický alias B-Complex, ktorý však nie je žiadnym nováčikom v komponovaní elektronickej hudby. Venuje sa jej od svojich dvanástich rokov a za ten čas to skúšal v rôznych hudobných štýloch od rave a hardcore, cez trance a psychadelic trance, až nakoniec zakotvil pri drum&basse.

V roku 2008 ho pre svetovú scénu objavil Tony Colman, šéf prestížneho vydavateľstva Hospital Records a hudobník známy z projektu London Elektricity, ktorý predstavil na Dobrom festivale pred rokom. Po zaradení B-complexovej skladby Beautiful Lies na kompiláciu Sick Music sa z Matúša stal zrejme najúspešnejší slovenský hudobník v zahraničí. Hral vo väčšine európskych krajín vrátane "mekky drum&bassu", ktorou je Londýn, ale aj v Austrálii, na Novom Zélande a v USA.

B-Complex - Blissful Ignorance

Festivalové hranie ponúka každému účinkujúcemu príležitosť nájsť si nových fanúšikov. Na minuloročnom Dobrom festivale sa to podarilo trojici prešovských dídžejov Back2Love, čo príjemne prekvapilo aj samotného organizátora Mira Táslera. Overhaul, Gurry a Blazey aj tento rok predstavia v tanečnom stane svoj pohľad na house music. Už dnes večer sa návštevníci festivalu môžu tešiť na rôzne subžánre tohto tanečnéh štýlu ako jackin' house, funky house, nu disco, soulful house a v raných hodinách aj deep house.

"To, čo predviedli Back2Love pred rokom, sa mi páčilo a malo to svojich poslucháčov, ktorí sa na nich tešia aj tento rok," povedal organizátor Miro Tásler. Vrcholom dnešného večera na tanečnej scéne však bude vystúpenie Andyho McLoughlina z britskej formácie Kinky Movement, ktorého na festival pozvali práve Back2Love. "Kinky Movement je vážna vec. Sú traja rovnako ako my v Back2Love a tiež idú v americkom zvuku. Andy McLoughlin prezentuje nottinghamskú scénu a jej zvuk fúzuje s americkým jackin' housom, funky a discom," upresňuje Miro "Gurry" Kuropčák.

Ďalšie podrobnosti o Dobrom festivale a jeho programe nájdete na oficiálnej stránke Dobryfestival.sk.

Súvisiaci interpreti: Goldie