Špičkový český hudobník Dan Bárta a kapela Illustratosphere oslávia 15 rokov svojej spolupráce aj na Slovensku. Na turné s názvom Prvý fiftýn 2015 sa môžu fanúšikovia v deviatich mestách tešiť na unikátne spojenie charizmatického speváka a držiteľa množstva hudobných ocenení s kapelou, ktorá je zárukou nezabudnuteľného hudobného zážitku.

"Už je to tu, prvý fiftýn. Len štyri albumy, jeden live dvojalbum, len tisícka koncertov a len dobrá stovka vlastných aj nevlastných piesní v repertoári. Viac sme toho nestihli, lebo stále niekde hráme. A už 15 rokov spolu v  takmer nezmenenej zostave. Prvý nechytateľný úder, prvé malé víťazstvo, zatiaľ vedieme 15:0, nech si to niekto skúsi. Bude to taká takmer narodeninová oslava celej 15-ročnej práce. Hranie a hudba a hurá! Pozývam vás všetkých. Čím som starší, tým som srdečnejší. Jednoducho chcem, aby ste prišli, potrebujem to. Ďakujem," hovorí s úsmevom Dan Bárta.

Na zaznie prierez 15-ročnej tvorby, tešiť sa môžete aj na skladby zo zatiaľ posledného albumu Maratonika (2013). "Sme muzikanti a pochádzame z českej zeme. Takže budeme hrať, to vieme. Prierez tvorbou, čo iné. Staršie aj súčasné veci, niečo v nových úpravách, sem tam skladbu, ktorú sme už roky nehrali. Ako vždy, ale tiež tak, ako nikdy. V tom je výhoda i prekliatie pravého muzikantstva, že nie si otrokom nahrávok a čo koncert, to nový začiatok," vysvetlil spevák.

Rodák zo Sokolova má na konte 13 cien Akadémie populárnej hudby Anděl za tvorbu a prínos českej hudobnej scéne a 12 ocenení v kategórii Spevák roka v ankete Žebřík - Report Music Awards. Muzikantské cítenie Dana Bártu zo všetkých jeho hudobných projektov najvernejšie vystihuje práve spolupráca so skupinou Illustratosphere. Formácia, ktorú tvoria špičkoví hudobníci Filip Jelínek, Robert Balzar, Miroslav Chyška a Jirka Slavíče, pravidelne vypredáva koncerty v Českej aj Slovenskej republike.

"Môže sa zdať, že 15 rokov je veľa a že by to chcelo nejako osviežiť a podobne. Taktiež sa ale dá po 15 rokov myslieť na to, že si slobodné teleso konečne vybuduje nejakú tvár a tvar. Fungujúca kapela napriek drobným výkyvom je samočistiaci a samoobnovovací systém. Takže ja sa cez jemné obavy zo slepých ramien našich pováh na ďalšiu prácu teším. Presnejšie, pozerám do budúcna optimisticky," uzavrel Dan Bárta.

Prvý fiftýn tour 2015:

30. 9. - Bratislava, Ateliér Babylon
1. 10. - Poprad, Tatranská galéria
2. 10. - Prievidza, Art Point
3. 10. - Žilina, Dom odborov
4. 10. - Tvrdošín, Kino Javor
5. 10. - Prešov, Kino Scala
6. 10. - Košice, Historická radnica
7. 10. - Nitra, Klub Nájomná jednotka 102
8. 10. - Trnava, Music café

Vstupenky na vybrané koncerty turné sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Goran Tačevski

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta