Držiteľka štyroch cien Grammy a jedna z najzaujímavejších mladých hudobníčok na poli súčasného jazzu, R&B a soulu vystúpi v októbri prvýkrát na Slovensku. Koncert speváckej divy Esperanzy Spalding, ktorá je zároveň špičkovou basgitaristkou a violončelistkou, sa uskutoční v októbri v rámci pridaného dňa 41. ročníka džezákov.

K tradičnému trojdňovému dátumu konania (od piatka do nedele 23. - 25. októbra) sa organizátori rozhodli doplniť nasledujúci utorok (27.10.), kedy mala Esperanza Spalding voľný termín v rámci svojho európskeho turné. V Starej tržnici sa predstaví so svojím novým projektom Emily's D+Evolution. Repertoár vznikol vďaka spomienkam z detsva - v predvečer svojich narodenín si Esperanza intenzívne spomenula na svoj záujem o tanec, poéziu, a divadelnosť.

Nové inšpirácie sa vynorili z minulosti, no pomohli k vzniku čerstvej prezentácie jej hudby. Koncert sľubuje nielen spojenie rôznych hudobných štýlov a nové pesničky, ale aj špeciálnu show. Zmenu umeleckej identity pre tento projekt zdôrazňuje výrazne zmeneným imidžom aj použitím svojho druhého krstného mena Emily. Viac o jej novom projekte prezradí video.


Talentovaná americká hudobníčka má vo svojich 30 rokoch na konte štyri sólové albumy a rovnaký počet prestížnych cien Grammy. Prvú získala V roku 2011 v kategórii Nováčik roka (Best New Artist). O dva roky neskôr získala Grammy za album Radio Music Society (2012) a spolu s Tharom Memorym za inštrumentálny aranžmán jej skladby City Of Roses. Počas svojej kariéry koncertovala a nahrávala s hviezdami ako Bruno Mars, Stanley Clarke, Patti Austin, Mike Stern či Nicholas Payton.

Počas tradičných festivalových dní, ktoré sa uskutočnia v bratislavskej Inchebe, sa fanúšikovia jazzu a príbuzných žánrov môžu tešiť na skôr oznámené svetové hviezdy - Gregory Porter, Snarky Puppy Fourplay. Mená ďalších hostí festivalu budú zverejnené čoskoro. 


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Všetky podrobnosti a aktualizované informácie nájdete na oficiálnych stránkach festivalu www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.sk.

Súvisiaci interpreti: Esperanza Spalding