Česká hudobná scéna má nový objav. Je ním Jakub Ondra, sympatický pesničkár, ktorému sa podaril naozaj husársky kúsok - svojím debutovým singlom dokázal zaujať nielen doma, ale zároveň vzbudil pozornosť aj na susednej nemeckej scéne.

Charizmatický 21-ročný hudobník si piesne tvorí výlučne sám a po prvom roku na scéne sa už môže hrdiť exkluzívnou zmluvou s veľkým zahraničným vydavateľstvom. Na ceste je dokonca už i jeho prvý album s názvom On The Menu. Rovnako sa volá aj jeho úspešný debutový singel. "Pieseň On The Menu vznikla na policajnej stanici vo Viedni," spomína Jakub Ondra s úsmevom na jeden zo svojich typických výletov, počas ktorého sa zrodil jeho singlový debut. "Napísal som ju na pokutový lístok. Keďže som hral na zakázanom mieste, tak ma jednoducho a bez varovania vzali na záchytku zaplatiť 40-eurovú pokutu. Aby som si skrátil čas, využil som nakopnutú múzu a vznikol tento song."

Hneď s touto prvou vydanou skladbou sa mu podarilo presadiť v českých rádiách a zapáčila sa aj v Nemecku. Niektoré z tamojších médií ho dokonca prirovnávajú k legendárnemu Karlovi Gottovi či megaúspešnému anglickému spevákovi Edovi Sheeranovi. Spája ich podobná hudobná cesta. "Je pravda, že Ed Sheeran je môj vzor, ale nesnažím sa ho kopírovať. Idem si svojou cestou a robím to, čo ma robí šťastným. Spievať kdekoľvek a kedykoľvek chcem! To je základ života pre každého, nielen pre umelca - robiť to, čo nás robí šťastnými. Svoj prvý zárobok, dvesto českých korún, som si zarobil v pražskom metre a minul som ho hneď v kine, ale neľutujem, lebo som spravil radosť a nielen sebe, ale hlavne svojej priateľke," hovorí talentovaný spevák a skladateľ.


Nový talent v stajni Sony Music Nemecko

So svojou gitarou precestoval Jakub už veľa krajín, no až Hamburg sa stal pre jeho hudobnú kariéru osudovým. Podobne ako v Prahe, kde ho oslovil na "staromáku" hľadač talentov z vydavateľstva SinglTon, mu na námestí v Hamburgu ponúkol spoluprácu nemecký talent-skaut. Vtedy ešte len násťročný spevák prikývol na nahrávanie a vydanie pesničky On The Menu. Skladba okamžite zaujala najpočúvanejšie nemecké rádio FRITZ.

"Bolo to ako splnený sen! Keď som sa dozvedel, že jedno z najpočúvanejších rádií chce nasadiť moju pesničku, bol to neuveriteľný pocit," opisuje prvé emócie z úspechu. Vtedy sa zdvihla vlna záujmu o neznámeho speváka a nemecké nahrávacie spoločnosti ho začali bombardovať s ponukami a zmluvami. "Mal som veľkú radosť, že On The Menu má taký úspech. Najprv som bol úplne zmätený v ponukách, ale bol som nesmierne šťastný, že moja pesnička vyvolala taký záujem. Nakoniec som uzavrel spoluprácu s nahrávacou spoločnosťou Sony Music a začali sme ihneď nahrávať album v Berlíne," opisuje svoj rozprávkový hudobný príbeh.

Zaujal aj Lenny, bude ju sprevádzať na turné

Vďaka netradičnému, zahranične znejúcemu speváckemu prejavu si Jakuba vybrala na svoje turné ako predskokana speváčka s unikátnym "chrapľákom" Lenny. Dcéra českej speváckej legendy Lenky Filipovej a držiteľka ceny ANDĚL v kategórii Objav roka takisto žne úspechy nielen v Čechách, ale aj v zahraničí. "S Lenny máme veľa spoločného. Obaja sme pesničkári a obaja sa doprevádzame nástrojom. Ja nedám dopustiť na svoju gitaru a Lenny zasa na svoj klavír. Veľmi sa teším, že si zaspievam na pódiu, aj keď metro mi bude chýbať," hovorí s úsmevom Jakub.

Spoločné turné s Lenny odštartuje už v septembri. Na koncertoch predstaví Jakub nové skladby z pripravovaného debutového albumu. "V štúdiu v Berlíne sme práve donáhravali songy na album, už len drobné úpravy a na jeseň uzrie svetlo sveta. Ešte som sa presne nerozhodol, no možno ho rovno pokrstím na turné s Lenny. Neviem sa už dočkať, kedy ho všetkým predstavím," dodáva Jakub. 

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Jana Trellová zo Soul For Show. Správa bola upravená redakciou.