Skupina Hex má za sebou úspešný rok a vypredané akustické turné. Jej frontmanovi Ďuďovi sa však momentálne darí aj mimo kapely. Spoluautor a producent najhranejšej minuloročnej slovenskej piesne Keď sme sami totiž výraznou mierou prispel aj k aktuálnemu domácemu hitu č. 1 - Neľutujem speváka Adama Ďuricu.

"Za posledný rok sa teším hlavne z úspechu singla Keď sme sami, kde som spoluautorom, ale mal som na starosti aj hudobnú produkciu. Na výberovke Všetko najlepšie, ktorá vyšla minulý rok na jeseň, mám ešte jednu moju autorskú vec Tak sa mi zdá. A produkoval som aj singel Adama Ďuricu Neľutujem, z ktorého sa stal hit, takže misia je splnená," s úsmevom konštatuje Peter "Ďuďo" Dudák, spevák, gitarista a klávesák Hexu.

Ako autor a producent sa pri tvorbe skladieb riadi svojou intuíciou, no vždy ho zaujíma aj názor okolia a ostatných členov kapely Hex. Jej skladby pritom často vznikajú aj s prispením ďalších vynikajúcich hudobníkov ako sú Ivan Minárik, Laco Lučenič, Oskar Rózsa či Tomáš Sloboda z kapely Le Payaco.

"Tvorba a produkcia v kapele je tímová práca. Občas produkujem veci aj pre iných, napríklad pre Polemic, Vetroplach, Hogo Pogo a naposledy pre Adama Ďuricu. Komponovanie vlastných skladieb je o niečo ťažšie, pretože autor je v tvorivom procese niekedy až príliš osobne zaangažovaný a stráca odstup. Vtedy sú potrebné a niekedy aj smerodajné reakcie okolia, či už kolegov z Hexu, alebo ľudí z rodiny či brandže," približuje Ďuďo svoj prístup.

Ďuďo z Hexu, Bratislava, 20.11.2013 Zdroj: Marko Erd

Na nových skladbách začal s Hexom pracovať už počas leta. Pre fanúšikov pripravuje bratislavská kapela nový singel, ktorý predstaví už na jeseň. "Leto je náročné, okrem klasického víkendového hrania, nahrávame v štúdiu nový jesenný singel. Máme pripravené tri, štyri piesne, musíme dobre vybrať a ešte lepšie ich zaranžovať a nahrať. Takže mám plnú hlavu refrénov, slôh a nástrojov, skrátka hudby," smeje sa hudobník.

Skupina Hex je na hudobnej scéne od roku 1990 a hrá v zostave Peter "Ďuďo" Dudák (spev, gitara, klávesové nástroje), Tomáš "Yxo" Dohňanský (basová gitara, vokály), Martin "Fefe" Žuži (gitara), Tibor "Tÿbÿke" Szabados (bicie nástroje). Okrem nového singla chystá kapela na jeseň aj pokračovanie akustického turné.

Vypočujte si aktuálny retrospektívny singel Tak sa mi zdá:


Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Všetko o skupine, novinkách a koncertoch sa dozviete na oficiálnej stránke www.hex.sk alebo na Facebooku.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Hex