Prvé výročie úmrtia režiséra Jozefa Bednárika si jeho najbližší pripomenuli krstom publikácie Jozef Bednárik Andrey Coddington. Kniha reflektuje životnú cestu zosnulého režiséra, jeho lásku k umeniu, operám, knihám, šansónom, herečkám i jedlu. Slovenský maestro muzikálov zostal v srdciach mnohých prominentov.

„Jožko Bednárik je pre mňa niečo ako stopa v živote, prežila som s ním niektoré momenty, ktoré sa mi ukladajú do vedomia a určite si ich premietnem ako film na konci života,“ povedala herečka Zdena Studenková, ktorá sa zhostila úlohy hlavnej moderátorky večera.

V rámci tvorby svojho diela urobila Coddington vyše 76 rozhovorov s členmi rodiny, kamarátmi a hviezdami českého a slovenského divadla, s ktorými Jozef Bednárik osobne spolupracoval. "Nikdy som si neuvedomovala jeho lásku k umeniu, lásku k ženám a k jeho herečkám tak, ako to bolo vyjadrené v tejto knihe," priznala režisérova dlhoročná priateľka Gabriela Belopotocká.

Biografiu Jozefa Bednárika pokrstili jeho kolegovia z divadla v zostave Eva Pavlíková, Emília Vášáryová, Marián Slovák, Eva Matejková a Viktor Horján. "Mal rád ľudí, ktorí si vedeli zo seba vystreliť," povedala herečka Eva Pavlíková, na ktorej slová spomienkami nadviazala Emília Vášáryová. "Poznala som ho ešte ako chlapca, chlapca s tenkou veľmi sa chvejúcou dušičkou, chlapca, s ktorým som sa veľmi často rozprávala osamote o samote a o všetkom, s ktorým som sa vedela smiať, ktorý skoro patril do našej rodiny. Chlapec s úžasným srdcom, s úžasnou dušou, ktorý miloval ľudí a vedel každému pomôcť," prezradila.

Slovami chvály nešetril ani herec Marián Slovák. "Bol to môj rodinný priateľ, umelec, prirodzená osobnosť.. kunsthistorik, muzikant, režisér, všetko, čo mal vedieť, to vedel a vedel to úžasne. Som vďačný, že som mal to šťastie s ním dlhé roky byť, učiť sa od neho a počúvať ho. Len jedno mu zazlievam.. že nebol športovec," dodal. Zmysel svojho hereckého života pri Bednárikovi našla aj herečka Eva Matejková a slovami "Beďo ma stvoril, urobil zo mňa to, čo zo mňa v súčasnosti je, postavil ma na javisko a naučil ma na ňom stáť," ukončil krst knihy herec Viktor Horján.

Druhá prezentácia knihy už túto nedeľu v Zelenči 

S Andreou Coddington sa Jozef Bednárik stretol len dva razy. Napriek tomu však dokázala napísať, ako sama hovorí, dielo o človeku, ktorý celý život rozdával ľudské a umelecké krásno. "V tejto knihe je všetko, čo mal Beďo rád: dojemnosť, nadávky, umenie, cestovanie, varenie, vzťahy, trinásta komnata," napísala Coddington na obal knihy.

Andrea Coddington je autorkou viacerých bestsellerov, pričom jej doménou sú biografické romány. Vyšli jej knihy Mal to byť pekný život (2009, 2. vydanie 2014), Židovka (2010), Cudzia krv (2011), Predohra (2012), Milovanie (2013). Druhá prezentácia knihy Jozef Bednárik sa uskutoční v nedeľu 24. augusta v jeho rodnom Zelenči.

TIP: Kniha Jozef Bednárik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk

Jozef Bednárik sa narodil 17. septembra 1947. Začínal ako herec, neskôr pôsobil ako režisér v Divadle Andreja Bagara v Nitre. V 70. rokoch založil a viedol ochotnícky súbor Z-divadlo v Zelenči, ktorý pod jeho vedením dosiahol špičkovú úroveň. V činohernom súbore SND režíroval napríklad Krvavú svadbu, v Komornej opere Maniere teatrali, Číňanky, Bábky majstra Pedra, v Štátnom bábkovom divadle inscenáciu Luskáčik. Významný bol jeho vstup do oblasti opernej réžie v SND: Faust a Margaréta, Hoffmannove poviedky, Don Quichotte, Majstrovská lekcia Marie Callas (Dosky - Cena za najlepšiu réžiu sezóny 2002), Don Giovanni, Turandot.

Na Novej scéne inscenoval Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Pokrvných bratov, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Donaha!, vo Východoslovenskom štátnom divadle muzikály Sweet Charity a Oliver!, v Divadle Andreja Bagara v Nitre Fidlikant na streche, Grék Zorba, Kabaret a Divotvorný hrniec. Ako operný a muzikálový režisér sa uplatnil aj v Prahe. Zomrel 22. augusta 2013 vo veku 65 rokov.  

Zdroj: SITA
Foto: Patrik Ratajský - Legendypopu.stv.sk