Sochu zosnulej britskej speváčky Amy Winehouse v londýnskej štvrti Camden Town nakoniec postavia na trhovisku. Pôvodne ju pritom plánovali umiestniť do haly Roundhouse, ktorá sa nachádza neďaleko. Dôvodom zmeny umiestnenia je snaha, aby bolo dielo prístupnejšie verejnosti.

Bronzovú sochu v životnej veľkosti, ktorej autorom je Scott Eaton, odhalia 14. septembra, v deň speváčkiných nedožitých 31. narodenín. Spomínané trhovisko sa nachádza neďaleko domu, kde Winehouse v roku 2011 zomrela.

"Stretol som sa s predstaviteľmi Camdenu a tí mi povedali, že normálne udeľujú povolenie na umiestnenie sôch až dvadsať rokov od úmrtia dotyčnej osoby. V prípade Amy však spravili výnimku. Je to veľká pocta, že jej socha bude stáť na Camden Stables Market. Amy bola a stále je neoddeliteľnou súčasťou Camdenu, takže jej socha by ani nemohla byť niekde inde," uviedol speváčkin otec Mitch Winehouse.

Digitálny návrh sochy Amy Winehouse:

digitálny návrh sochy Amy Winehouse Zdroj: Scott Eaton

Amy Winehouse vydala debutový album s názvom Frank v októbri 2003. Nahrávka si vyslúžila pozitívne reakcie a Winehouse vďaka nej získala dve nominácie na Brit Awards. O tri roky neskôr vyšla jej druhá štúdiovka Back To Black, ktorá sa stala najpredávanejším albumom roka 2007 vo Veľkej Británii. Vzišli z nej hity ako Rehab či You Know I'm No Good a nasledovalo šesť nominácií na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom päť z nich premenila na sošky. V roku 2009 sa tak dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako britská interpretka s najväčším počtom cien Grammy.

Po týchto úspechoch však nasledoval prudký pád - Winehouse niekoľkokrát nedokázala dokončiť svoje vystúpenia, zabúdala texty piesní i mená členov kapely a často bola viditeľne pod vplyvom alkoholu. V júni 2011 po fiasku na belehradskom koncerte zrušila celé európske turné. Speváčka zomrela 23. júla 2011 vo veku 27 rokov. Príčinou jej úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu.

Zdroj: SITA (Theguardian.com, archív)

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse