Len nedávno sme písali o tom, že v Česku zrejme vznikol nový hudobný žáner - islamofóbny pop, ktorého protagonistkami sa stali dosiaľ nie veľmi známe speváčky Olívia Žižková a Dominika Myslivcová. Okrem nich však s kontroverzným textom prišiel aj legendárny Jaromír Nohavica, ktorý pobúril a rozdelil verejnosť.

Jaromír Nohavica vystúpil nedávno (12.8.) na hrade Hukvaldy a počas koncertu predviedol aj niečo nečakané. Na motív francúzskej piesne Un Homme et un Femme z rovnomenného filmu dotvoril český popevok, ktorý časť poslucháčov odsúdila pre jeho rasistický podtón, druhá časť však hudobníka obhajuje, že ide len o iróniu a vtip. Hoci diskusia okolo piesne sa rozprúdila až v ostatných dňoch po zverejnení videa na Youtube, podľa dostupných zdrojov ju pesničkár na koncertoch spieval už minimálne od apríla tohto roka, teda omnoho skôr než na najpálčivejšiu tému súčasnosti svojimi skladbami reagovali spomínané speváčky.

"Arab mi šahá na babu, já mu snad oči vydlabu. Zabiju toho Barabu, toho Barabu, Alibabu, ze Sýrie," zaspieval Nohavica a rozdúchal tak ďalšie vášne v diskusii o protiislamských a protiimigrantských náladách v spoločnosti. Najmä na sociálnych sieťach sa dočkal rozporuplných reakcií, a to nielen od hudobných fanúšikov a poslucháčov, ale aj od novinárov či od ľudskoprávneho aktivistu a šéfa európskej sekcie Human Rights Watch, Andrewa Stroehleina, ktorý sa podľa vlastných slov pri Nohavicových pesničkách učil po česky.

"Naozaj by som si veľmi rád myslel, že kritizoval xenofóbiu v Českej republike, ale jeho slová mi vôbec nie sú jasné," vyjadril sa pre Denník N Stroehlein. Podobne sa k problému stavia i František Kostlán z webu Romea.cz: "Na rozdiel od Kamila Filu si myslím, že Nohavica je rasista, respektíve spevák, ktorý je pre svoju popularitu ochotný čohokoľvek, trebárs i rasizmu. Prikláňam sa preto k tomu, že to nemyslí dobre ani s Arabmi vo svojej novej piesni. Stopercentne istý si však nie som."


Nebojácny vlastenec?

Nohavicu odsúdili aj viacerí jeho fanúšikovia, ktorí mu na sociálne siete vyjadrujú svoje názory priamo. "Vážený pán Nohavica, podľa posledného výplodu usudzujem, že odišiel váš vkus a s ním i značná časť vášho duševného zdravia," napísal užívateľ Tomáš. 

Iným je však text úplne jasný a nepovažujú ho za prejav xenofóbie či rasizmu. Či už ide o podporné slová fanúšikov obľúbeného pesničkára, ktorí ho označujú za vlastenca, alebo aj šéfredaktora Echo24 Dalibora Balšínka: "Nohavica tým kúzelne mätie, ako to vlastne myslí. Je evidentné, že to myslí správne... pre blbých: žiadna xenofóbia, len irónia a satira. A tiež ma baví, ako zase vytočil pražských besných intošov."

Pravdou však je, že toto nie je prvé kontroverzné dielo Nohavicu, ktoré vzbudilo pohoršenie a evokuje rasizmus. Český pesničkár má vo svojom repertoári aj protirómsku pieseň s názvom Dežo, za ktorej text ho verejnosť už v minulosti kritizovala. Aktuálne video s protiarabským popevkom má už teraz viac než 203-tisíc videní na Youtube a ticho zo strany hudobníka neprispieva k pozitívnemu obrazu o jeho zámere.

Čo si o novej piesni myslíte vy? Ide o satiru alebo nie?

Text: Michaela Žureková (Zdroj: Denník N, Echo24.cz, Romea.cz)
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Jaromír Nohavica