Chodil do chlapčenského zboru, šťastie skúšal v rôznych detských speváckych súťažiach, z ktorých niektoré vyhral. Od malička ho fascinuje hudba, pred televízorom sledujúc hudobné stanice podľa vlastných slov presedel polovicu detstva. Vymyslel si pseudonym a teraz ide s kožou na trh. Rick Poison z Bratislavy.

"Hudba ma zaujíma od raného detstva," hovorí osemnásťročný Richard Benko vystupujúci pod pseudonymom Rick Poison. "Vždy som chcel byť hudobníkom. Jedna z mojich prvých spomienok je na to, ako som s mamou pozeral ako trojročný klipy v telke," hovorí. Neskôr si vymýšľal melódie a texty na ne v imaginárnej angličtine. "Nemali nejaký obsah či slovíčka, ale tváril som sa, že je to angličtina," spomína Richard s úsmevom.

Jeho ďalšou obľúbenou aktivitou bola úprava textov detských pesničiek. Neskôr skúšal šťastie na rôznych speváckych súťažiach, kde zbieral svoje prvé úspechy. "Povzbudilo ma to, asi ako každého," priznáva. Ako jedenásťročný dostal svoj prvý klávesový nástroj. Naučil sa na ňom hrať a o dva roky už skladal prvé pesničky. Neskôr sa prihlásil na konzervatórium, kde v súčasnosti študuje klasický spev.

Doma si postavil provizórne nahrávacie štúdio a začal pracovať na EP s názvom Many Quirks Of Solitaire. Je na ňom päť plnohodnotných pesničiek a jedno demo. "EP som sprístupnil cez digitálne služby, takže si ľudia moje pesničky môžu vypočuť cez Deezer, Spotify, iTunes i Soundcloud," hovorí mladý bratislavský spevák, ktorého skladba C5 zaujala aj v hitparáde začínajúcich interpretov a kapiel Demovnica Rádia_FM. Práve k tejto piesni nedávno zverejnil svoj prvý videoklip.



Na otázku, ako by charakterizoval svoju hudbu, reaguje Richard slovami: "Je to indie pop s prvkami elektroniky, hip-hopu či pop rocku. Miestami je to baladické či romantické." Medzi jeho obľúbencov patria M.I.A., Florence and the Machine, Marina and the Diamonds či Lady Gaga. Počúva však aj umelcov ako Grimes, Stromae alebo Bigbang. "Inšpiruje ma tiež hudba 80. a 90. rokov, na ktorej som viacmenej vyrastal, a šansón alebo klasická hudba, s ktorou sa stretávam v škole."

Rick Poison je väčšinovým autorom všetkých pesničiek na EP Many Quirks Of Solitaire. Nás z neho v redakcii Hudba.sk zaujala najviac pesnička Wasting Time, ktorá má potenciál presadiť sa nielen v slovenskom rozhlasovom éteri. Výnimočná je aj Music Was There For Me. Demonahrávka pesničky Roses má úplne inú náladu ako zvyšok EP. Môže však byť ďalším singlom Ricka Poisona, ktorý nás milo prekvapil a veríme, že zaujme aj vás.




Autor: Peter Lehotský
Foto: Facebook.com/RPmusic