Ak vám jej meno nič nehovorí, je najvyšší čas to napraviť. Jana Andevská je klasicky študovanou huslistkou s bohatými medzinárodnými skúsenosťami. Dvanásť rokov pôsobila v New Yorku, kde sa začala venovať aj skladaniu vlastných piesní. Minulý týždeň vydala svoj debutový album, ktorým chce nadviazať na neuveriteľný začiatok svojej speváckej kariéry.

Jana Andevská pochádza z Trnavy a z otcovej strany má macedónske korene. Zdedila po ňom aj hudobný talent - už od šiestich rokov sa venuje hre na husliach, ktorú študovala v Bratislave na konzervatóriu a neskôr aj na VŠMU. Po odchode do USA pokračovala v štúdiu na Hudobnej univerzite v New Yorku, kde koncertovala s komornými a symfonickými orchestrami v slávnych koncertných sálach ako Carnegie Hall či Lincoln Center. Pôsobila aj ako pedagogička na najstaršej a uznávanej Greenwich House Music School na Manhattane a Brooklyn Conservatory v New Yorku.

Od huslí k spevu

Klasickú hudbu opisuje ako "krásnu krabičku pravidiel a perfekcionizmu", pobyt v americkej metropole s pestrofarebnou hudobnou scénou ju však inšpiroval k slobodnejšej tvorbe, v ktorej si pravidlá určuje sama. Reputácia skúsenej huslistky, ktorá je otvorená rôznym žánrom, jej v roku 2008 priniesla príležitosť zahrať si na albume Radio Retaliation známej americkej formácie Thievery Corporation, na ktorom hosťovala popri menách ako Seu Jorge, Anoushka Shankar, Femi Kuti a Chuck Brown. Napokon táto skúsenosť významne ovplyvnila jej ďalšie umelecké smerovanie.

"Thievery Corporation som spoznala cez kamaráta. Dostala som pozvanie prísť do ich štúdia vo Washingtone D.C. nahrať husle do piesne Beautiful Drug, ktorá nemala ešte nahraný spev. Počas zvukových experimentov s husľami som dostala z ich strany kompliment a spýtali sa ma, či by som neskúsila nahrať aj vokál do danej piesne," spomína sympatická hudobníčka. "Skúšali neskôr aj iné speváčky a spevákov, ale nakoniec vybrali verziu s mojím hlasom a husľami. Pieseň sa stala najpredávanejšou skladbou albumu, čo mi otvorilo nové dvere do sveta hudby ako speváčke a skladateľke," dodáva. Úspech to bol o to väčší, že album neskôr získal aj nomináciu na Grammy.

Jana Andevská Zdroj: Janaandevska.com

Už pred nahrávaním a vystupovaním s Thievery Corporation začala Jana s vlastnou tvorbou koncertovať na hudobnej scéne v newyorskom Downtowne. Spievala autorské piesne, s ktorými sa sama sprevádzala na klavíri, gitare a husliach. Úspech nečakanej spolupráce však jej sólovú kariéru posunul o kus ďalej a začala intenzívne pracovať na debutovom autorskom albume. Nahrávka, ktorú si sama produkovala a aranžovala, má názov Bright Avenues a vyšla len pred pár dňami - 16. októbra.

Ešte predtým speváčka zverejnila svoj prvý videoklip s rovnomenným názvom, ktorý sa natáčal v Bratislave, v Maďarsku a pri rakúskom jazere Neusiedler s malým štábom v zloženíMiro Málek, Lucia Siposová, Simona Weisslechner, Lubo Málek. "Chceli sme natočiť príjemný klip, ktorý bude hlavne v súlade s piesňou a s osobnosťou speváčky. Symbolizuje nové začiatky," uvádzajú tvorcovia. 
 

Newyorsko-slovenský album

V deň vydania speváčka album naživo predstavila a pokrstila v bratislavskom V-klube. Na pódiu sa spolu s ňou predstavili aj 
koncertný majster slovenskej filharmónie Jozef Horváth, ktorý ju počas hry na klavíri zastúpil v hre na husliach, a Daniel Kravec (cajon). Samotná hudobníčka sa okrem klavíra a huslí predviedla aj s gitarou či looperom. "Privítanie môjho debutového albumu na slovenskej scéne prebehlo nad moje očakávania. Mali sme vynikajúci zvuk, plnú sálu divákov, príjemnú atmosféru - dobre sa mi hralo, čo viac si môžem želať. Osobne som bola zvedavá na reakcie ľudí po koncerte, ktoré boli viac pozitívne ako negatívne, čo ma potešilo," hovorí spokojne Jana Andevská.

"Album uviedol na svet výtvarník a filmár Ondrej Rudavský a herečka Lucia Siposová, ktorí neboli náhodnými hosťami. Prežili sme spolu v New Yorku značnú časť života a takisto nás troch spája aj príchod späť domov na Slovensko," prezradila speváčka, ktorá nahrávku už tento piatok, 24. októbra, predstaví aj Divadle Jána Palárika v rodnej Trnave.

S tvorbou debutu začala ešte počas pôsobenia v Amerike. V domácom štúdiu na newyorskom Manhattane jej s ním pomáhali priatelia, ktorí patria medzi známe mená hudobnej scény - skladateľ, producent a gitarista Barry Reynolds (Grace Jones, Marianne Faithfull) a perkusionista Mauro Refosco (Red Hot Chilli Peppers, Atoms for Peace). Po návrate na Slovensko v roku 2012 pokračovala v začatej práci a chcela rozpracovaný materiál dokončiť do podoby kompletného CD a uzavrieť tak jednu hudobnú aj osobnú kapitolu. Nepodarilo sa jej však nájsť producenta podľa svojich predstáv, a tak sa rozhodla, že to skúsi spraviť sama. Doma a v štúdiu Rádia Bunker v Trnave s pomocou gitaristu, speváka a skladateľa skupiny Hash Mária Gajarského spestrila niektoré skladby klavírom, akustickou gitarou, vokálmi a husľami. Kompletná produkcia aj aranžmány tak boli vo finále pod kompletnou taktovkou samotnej autorky. Finálny mix a mastering CD robila spolu s Milanom Tokolym v štúdiu J v Trnave.

Výsledkom náročného procesu vzniku albumu je príjemne vyzretá intímna výpoveď, ktorá spája pesničkovú tvorbu s prvkami vážnej hudby a je nasiaknutá atmosférami a náladami, ktorými speváčka a skladateľka počas jej tvorby prechádzala. "Uvidíme, čo ukáže čas a aké budú reakcie na celú nahrávku. Počas koncertu sme hrali piesne z nového albumu, ale aj úplne nové piesne, ktorých je stále viac a viac, tak sa dá povedať, že už zbieram materiál na ďalší album, ktorý bude komplet vznikať tu na Slovensku a verím, že v hudobnej spolupráci s niekým novým," dodáva hudobníčka.

Viac informácií o Jane Andevskej a albume Bright Avenues nájdete na stránkach janaandevska.com (CD sa dá momentálne objednať iba tam) a facebook.com/janaandevskamusic.

Vypočujte si spoluprácu s Thievery Corporation, ktorou to "všetko začalo":


Autor: Patrik Marflák
Foto: Janaandevska.com