Pri príležitosti tohtoročných nedožitých 70. narodenín legendárneho českého pesničkára Karla Kryla vychádza DVD so záznamom z koncertu, ktorý sa uskutočnil 8. apríla 2014 v pražskej Lucerne. Počas večera sa predstavili mená ako Tomáš Klus, Aneta Langerová či Xindl X. Videá z vystúpení prvých dvoch menovaných sú dostupné na Youtube.

Záznam z večera sa v elektronickej podobe objaví na trhu už 24. októbra, kompletný set CD+DVD sa na pulty obchodov dostane o týždeň neskôr. DVD bude obsahovať coververzie Krylových piesní v prevedení rôznych českých umelcov. Jednotlivé skladby zazneli v podaní mien ako Projekt Salome, Xindl X, Michal Hrůza, Aneta Langerová, Divokej Bill či Tomáš Klus. V priebehu večera sa predstavili aj sestry Irglové. Niektorí interpreti predviedli piesne v doprovode vlastných kapiel, iní zase s aranžmánmi Petra Maláska a za doprovodu Epoque Quartetu.

"Bola to radosť i obava zároveň. Všetci zúčastnení si uvedomovali, že pracujú s veľmi osobitým a krehkým materiálom, ktorý je mnohými ľuďmi vnímaný ako nedotknuteľný. Novú podobu mu vdýchli interpreti, ktorí na Krylovi nielen vyrastali, ale zároveň sú hudobne natoľko zrelí, že jeho dielu dokázali dodať svoj osobitý a súčasný štýl. Atmosféra vo vypredanej Lucerne nás utvrdila v tom, že sa to podarilo," uviedol pre portál iDnes.cz iniciátor a moderátor večera Petr Král z Radiožurnálu.

Komplet bude obsahovať 20 skladieb, medzi ktorými nebudú chýbať kúsky ako Veličenstvo Kat, Znamení doby, Bratříčku, zavírej vrátka, Nevidomá dívka, Karavana mraků, Jeřabiny či Pieta. Záver je venovaný spevu celej Lucerny, ktorá takto predviedla Krylovho Anděla.


Zdroj: iDnes.cz
Foto: Karelkryl.cz - Bob Pacholík

Súvisiaci interpreti: Karel Kryl