Počet súťažiacich v jednotlivých kategóriách sa po poslednej eliminácii vyrovnal. Súťaž opustili Khaya Cohen a Tim Olstad, a tak každá kategória hlási posledných dvoch adeptov na víťazstvo. Nepokoj pred elimináciou okúsila po prvýkrát aj Lillie McCloud.

Sympatická Američanka Lillie McCloud, ktorá niekoľko rokov prežila na Slovensku, v doterajšom priebehu súťaže kráčala neohrozene vpred. Štvorici porotcov zväčša po jej vystúpeniach padala dolu sánka. V podstate sa v tomto smere nič zásadné nezmenilo, no spevácka diva predsa len v každom kole poukazuje na jednu svoju "chybičku" – miluje balady. Práve to sa v tomto kole stalo osudným Timovi Olstadovi. Vyzerá to tak, že podobným smerom, aspoň podľa Simona Cowella sa uberá aj slovenská Američanka Lillie McCloud.

Simon síce označil jej verziu skladby This Woman's Work od Kate Bush za absolútne brilantnú, no napriek tomu ju v závere epizódy, ktorá predchádzala eliminácii označil za potenciálnu súťažiacu, ktorá by mohla opustiť súťaž. Predpoveď sa nenaplnila, no snáď bude pre speváčku predstavovať do budúceho týždňa aspoň zdvihnutý prst.


Khaya Cohen s najmenšou diváckou podporou

Ako prvá vypadla na základe diváckeho hlasovania mladučká Khaya Cohen, ktorá si v tomto kole vyspievala najnižší počet hlasov. Jej vypadnutie zo súťaže síce mnohých zarmútilo, pretože sa nenútene šplhala na vrchol svojej kategórie, no nebolo šokujúce. V ostatných týždňoch sa totiž Khaya umiestňovala práve na priečkach balansujúcich medzi vypadnutím a postupom.  

Pred týždňom sa jej však ešte podarilo zachrániť, keď jej ako súperka v boji o záchranu čelila Rachel Potter, ktorá v ten večer súťaž opustila. Khaya Cohen vypadla paradoxne práve vo chvíli, kedy porotkyne Paulina RubioDemi Lovato označili jej ostatný výkon za jej najlepší v súťaži.  

Simon Cowell mal drobné výhrady ani nie tak k podaniu skladby Let It Be od The Beatles, ako k samotnej speváčke. Na jednej strane vyzdvihol, že Cohen má veľký potenciál a je skvelá speváčka, no poukázal na to, že by potrebovala vokálne lekcie, aby mohla byť ešte lepšia. Tieto slová si speváčka môže vziať k srdcu a popracovať na svojom speve, no už mimo tejto súťaže.  


Rozpad kategórie chlapcov pokračuje  

Už minulý týždeň pôsobila kategória chlapcov značne otrasene, a nepoukazujem tým iba na vypadnutie Carlosa Guevaru, ale aj na výkony, ktoré by v tejto fáze súťaže mali byť na vyššej úrovni. Tento týždeň mala kategória chlapcov v ohrození hneď dvoch súťažiacich, ktorí spievali o záchranu. Boli nimi Carlito OliveroTim Olstad.  

V tejto dvojici nebolo žiadnym prekvapením, že porotcovia poslali domov práve Tima, ktorý má svoje kvality, no už istý čas stagnuje, na základe čoho sa Cowell pred týždňom jasne vyjadril, že jeho vystúpenia sa stávajú ľahko predvídateľnými. Pravidelne siahal po baladách, no diváci by ho zrejme chceli počuť aj v inej polohe. Posledný Timov súťažný song však opäť nebolo nič iné ako balada, tentoraz skladba Eltona Johna Sorry Seems to Be the Hardest Word.

"Si ako spievajúci škrečok a chcú aby si bol lev, a tým ty nie si. Myslím, že tvoja budúcnosť je kabaret, prípadne Broadway, nie nahrávajúci umelec," vyjadril sa úprimne Simon Cowell. Ženská časť poroty vo svojich hodnoteniach skloňovala slovo sexi, čo však na udržanie sa v súťaži v prípade Tima Olstada nestačilo.


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Thexfactorusa.com    

Súvisiaci interpreti: Nicole J. McCloud