Už dnes večer sa v Bratislave uskutoční dlho avizovaný koncert venovaný pamiatke hudobníka Deža Ursinyho. Význam jeho tvorby si uvedomujú nielen zorientovaní poslucháči, ale aj hudobníci všetkých generácií. Výzvu interpretovať jeho piesne tak prijali rovnako Dežovi generační umeleckí súputnici, hviezdy strednej generácie, ale aj mladí interpreti.

Na podujatí s názvom Big Beat Deluxe: Lekcia Ursiny vystúpia Jana Kirschner, Miro Žbirka, David Koller, Peter Lipa, Buty, Katarzia a Talent Transport, ktorí zahrajú piesne z Ursinyho albumov ale aj muzikálov podľa vlastného výberu. Sprevádzať ich bude kapela v zložení Martin Gašpar (basgitara), Igor "Ajdži" Sabo (bicie), Martin Wittgruber (klávesy), Štefan Lengyel, Martin Zajko (obaja gitara) a Ondřej Konrád (harmonika). Program doplnia archívne televízne dokumenty ilustrujúce Ursinyho tvorbu a tiež vystúpenie jeho priateľa a spolupracovníka, autora väčšiny textov jeho skladieb Ivana Štrpku. Záznam z koncertu neskôr odvysiela RTVS.

Dodnes bez konkurencie

"Dežove pesničky ovplyvnili celé generácie. Podarilo sa mu vytvoriť obrovské dielo, ktoré tu s nami zostane ešte veľmi dlho. Z detstva si samozrejme najviac pamätám Neberte nám princeznú. Filmový muzikál, ktorý dýchal tajomstvom a nostalgiou a pesničky, ktoré spievali mladí Meky a Marika, si spieva ešte aj moja dcéra," hovorí Jana Kirschner. "Po príchode do Bratislavy som objavila oveľa viac z Dežovej tvorby a takmer každý muzikant, s ktorým som v tej dobe spolupracovala, bol nejakým spôsobom s ním spojený. Tak som sa postupne dostala k jeho skladbám. Štrpkove texty sú geniálne a čím viac ich človek číta a počúva, tým viac sa mu otvárajú. Pre mnohých pôsobia niektoré Dežove skladby komplikovane, no treba ich len otvoriť a trpezlivo počúvať a človek v nich nájde originalitu a krásu, ktorá ani dnes nemá konkurenciu."

Speváčka a skladateľka dnes večer na pódiu v Starej tržnici predvedie svoj pohľad na piesne Pod hladinouVšetko je vo vajci a Svitá, ktorá je jej obľúbenou Ursinyho skladbou. Možno práve preto, že som tiež nočný človek a častokrát som kráčala domov rannou Bratislavou. Vyberala som si podľa srdca, i keď môj pôvodný výber bol trošku iný, nie všetky skladby sú vhodné pre speváčku," dodáva Jana.

Vladislav "Slnko" Šarišský Ursinyho hudbu označil za "stelesnenie snahy o dosiahnutie rovnosti medzi obsahom a formou", jeho trio Talent Transport dnes zahrá pesničky, ktorú už hralo naživo v muzikáli Peter a Lucia. Miro Žbirka taktiež ponúkne piesne, ktoré už v minulosti hrával, medzi nimi napríklad Let's Make a Summer, ktorej coververziu nahral aj na svoj album K.O. (1991). Koncertnú premiéru po dlhých 34 rokoch však bude mať pieseň Dvaja zo slávneho muzikálu Neberte nám princeznú, ktorú Meky nikdy predtým naživo neinterpretoval.

Koller ho objavil nedávno, Buty s ním vyrastali

David Koller, ktorý zaspieva piesne Hádanka, Louka a Modrý vrch, sa k Ursinyho hudbe dostal pomerne neskoro. "Keď som ako chlapec počúval Collegium musicum a Prúdy, myslel som si, že mám slovenskú scénu zmapovanú. Deža Ursinyho som si vypočul až v neskoršom veku. Som skrátka iná generácia a v Českom rozhlase jeho piesne bohužiaľ nezneli. O to viac ma jeho nadčasová muzika oslovila dnes," priznáva jeden z dvoch českých hostí dnešného večera.

Druhým bude kapela Buty, ktorá mala naopak k Ursinymu veľmi blízko už počas jeho života. Otec bubeníka Richarda Kroczeka - huslista Richard Kroczek st. - bol totiž jeho dlhoročným spoluhráčom. Nahrával husle na takmer všetkých Dežových albumoch a bol aj pevnou súčasťou jeho koncertov, na ktoré často chodil aj so synom. Ten v roku 1986 spoluzakladal Buty. Spevák a gitarista Radek Pastrňák si o pár rokov neskôr zahral na albume Momentky (1990). Legenda českej alternatívnej scény si z Dežovej tvorby pre dnešný večer vybrala napríklad mrazivú pieseň Tisíc izieb.


Kolega aj idol mladej generácie

Jedným Ursinyho z generačných súputníkov bol Peter Lipa, ktorý svoju hudobný kariéru začínal približne v rovnakom čase. "Dežo bol pre mňa kolegom, s ktorým som síce nehral v tej istej skupine , ale v 60-tych rokoch sme boli obaja súčasťou bratislavskej muzikantskej komunity. Jeho vtedajšie úspechy ho postavili do svetla reflektorov a všetko, čo robil, sme bedlivo sledovali. Týka sa to najmä skupín Beatmen a Soulmen. Potom som sa už začal venovať inej muzike a naše cesty sa spojili až neskôr," spomína najznámejší slovenský jazzman. Jeho výber pre spomienkový koncert bol jasný. "Mal som šťastie, Dežo pre mňa kedysi napísal pieseň Strom šiel domov, to bola moja prvá voľba. Tvár v zrkadle síce napísal Dežov kolega a producent Palo Daněk, ale Dežo ju neopakovatelne naspieval. Tá pieseň sa mi vždy páčila a nemal som doteraz šancu si ju zaspievať. Ako tretiu som si vybral pieseň I wish I were z čias slávnych Beatmen. Rád si tak zaspomínam na starý bigbít."

Kým Peter Lipa bude najstarším účastníkom koncertu, Katarzia je v programe tou najmladšou. "Som ročník '89 a Deža Ursinyho som objavila až pred dvomi rokmi. Jeho skladby vo mne vyvolávaju nostalgiu za dobou, v ktorej som nežila, ale zanechala vo mne stopy prostredníctvom odkazov. Jedným z dôležitých odkazov sú Dežove skladby, ktoré mi dotvorili obraz jeho skvelých súputníkov v
hudbe a slovenskom textárstve," hovorí pesničkárka, ktorú najviac oslovili práve geniálne nadčasové texty. "Vyberala som si hlavne podľa textu a nálady pesničiek, pretože sa venujem predovšetkým textom, boli pre mňa dôležitejšie. Harakiri som si vybrala kvôli tomu, že som chcela Deža spoznať hlbšie, a práve tento text je jeho vlastný, čo je vzácne. Zároveň sa musím priznať, že sa s týmto textom
dokážem takmer v každej strofe stotožniť a potešil ma rozpor osobnosti a drzosť vo veršoch. Množstvo slov je nekonečné a poňala som skladbu aj ako veľkú výzvu pre pamäť," hovorí s úsmevom. "Júlia v zime je zase hravejšia, s textom Ivana Štrpku a nádhernou zimnou atmosférou a pripomenula mi emóciu z môjho života."

Dežo a jeho spoluhráči sú ozdobou slovenskej hudby

Kapelníkom skupiny, ktorá bude v Starej tržnici sprevádzať sólových spevákov je skúsený basgitarista Martin Gašpar. "Môj názor na Deža Ursinyho je jednoduchý: bol to génius, ktorý majstrovsky narábal s formou, melódiou, harmóniou a slovenčinou. Jeho tvorba je nesmierne pestrá, prvé nahrávkym s ktorými som sa stretol, boli z obdobia druhého Provisoria, neskôr Burčiak, a doslova ma to odrovnalo. A keď som počul, s akou ľahkostou skomponoval pesničky k muzikálu Neberte nam princeznú, pochopil som, že je jednoducho geniálny. Neskôr som sa dostal k ďalším jeho nahrávkam, jedna z mojich najobľúbenejšich  je posledná platňa Príbeh."

Oproti spevákom mal muzikant viac práce, so svojimi spoluhráčmi totiž budú dnes večer prezentovať väčšinu skladieb. "Možnosť naštudovať a zahrať jeho piesne je skvelá a zároveň veľmi ťažká úloha. Človek sa hlbšie ponorí do jeho kompozícií a pochopí, aké ťažké je jeho hudbu interpretovať. Preto by som chcel vyjadriť najhlbší rešpekt k nemu a k muzikantom, ktori s ním hrali a nahrávali. Oni všetci sú ozdobou slovenskej hudby, v tom najlepšom slova zmysle."

Prečítajte si:

Zomrel pred 20 rokmi a v hudbe nechal nezmazateľnú stopu

70. roky Deža Ursinyho: Svojbytný art rock, ktorý mohol konkurovať zahraničiu

80. roky Deža Ursinyho: Od zadumanosti k väčšej zrozumiteľnosti a späť

Hudba Deža Ursinyho v 90. rokoch bola alternatívou k všetkému, čo tu vzniklo

Informácie pre Hudba.sk poskytla Katarína Ovseníková. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: SITA/archív Jakuba Ursinyho

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny