V predvianočnom období sa nám po piatich rokoch pripomenula Apocalyptica. Nuž dajme si teda novinku od štvorice, ktorá spôsobila, že ľudia po celom svete poznajú violončelo.

Magnet týždňa

Fínski majstri violončela, Apocalyptica, vydajú v apríli nový album. Po takmer piatich rokoch od poslednej Siedmej symfónie, sa tak môžme tešiť na nový autorský materiál štvorice. Zatiaľ bezmenná nahrávka bude obsahovať aj skladbu Shadowmaker, ktorej lyric video si môžete pozrieť nižšie. Vokály zaobstaral Franky Perez, ktorý pôsobí sólovo, no v minulosti hral v kapele Scars on Broadway a spolupracoval aj so Slashom. (ak)


Šrot týždňa

Členovia anglickej progressive rockovej kapely Crippled Black Phoenix sa rozhádali a projekt skončil. Gitarista Karl Demata názov potichu zaregistroval ako ochrannú známku a líder a zakladajúci člen Justin Greaves, ktorý projekt považuje za svoj, o tom dva roky netušil. Demata teraz z kapely odišiel, tvrdiac, že z hrania hudby CBP ani z predaja CD nikdy nemal žiadne peniaze. Práva na názov plánuje rovnomerne rozdeliť medzi všetkých členov a tiež na Facebooku napísal, že sa zrieka práv na hudbu, ktorú zložil. Greaves hovorí že 90% všetkých nápadov je jeho, a že ostatní členovia boli riadne zaplatení. Demata zrušil FB i oficiálnu stránku kapely a obaja sa k situácii vyjadrovali na sociálnej sieti. V kapele sa vystriedalo takmer 30 členov a preto by sa o Greavesových vyjadreniach o tom, že je autorom väčšiny nápadov, dalo pochybovať. (ak)


Novinky

Minulý týždeň bol extrémne plodný na novinky ohľadom nových superkapiel ale aj navrátilcov. Začnime so System of a Down – kapelou, ktorá nič zmysluplné už nespravila tak dlho, že takmer zapadla prachom. Nedávno ale ohlásili malé turné. Ako po toľkých rokoch znejú si môžete kuknúť v zázname z prvého koncertu.


Netrvalo dlho a odídenci z Megadeth – Chris Broderick a Shawn Drover – majú novú skupinu. Dali sa dokopy s bývalým spevákom Scar the Martyr (Henry Derek Bonner), kto sadne za bicie zatiaľ nevedno. Rovnako neznámy je aj samotný názov zoskupenia.

Označiť projekt Teenage Time Killer nálepkou "superkapela" by zrejme bolo trochu neúctivé. Veď posúďte sami – celé šialenstvo má na svedomí Reed Mullin (Corrosion of Conformity), ktorý na spoluprácu postupne zozbieral také mená, ako Randy Blythe (Lamb of God), Dave Grohl (Foo Fighters), Corey Taylor (Slipknot, Stone Sour), Neil Fallon (Clutch), Jello Biafra (Dead Kennedys) a mnohých ďalších! V podstate taká superkapela na steroidoch. Kedy im vyjde prvý album známe nie je, ale minulý týždeň podpísali zmluvu s vydavateľstvom Rise Records, takže už je zrejme na ceste.

Keď už je reč o CoC – v roku 2015 vydajú po takmer desiatich rokoch album, na ktorom sa opäť objaví aj Pepper Keenan. To viete, Vianoce, udobrovanie...

Na albume ďalšej supergrupy sa objaví Juliette Lewis. Konkrétne sa jedná o spoločný projekt chalanov z The Dillinger Escape Plan (Ben Weinman), Mastodon (Brent Hinds), Janes Addiction (Eric Avery) a Queens of the Stone Age (Jon Theodore) pod menom Giraffe Tongue Orchestra. Debut by už mal byť tiež na spadnutie.

A ak by vám bolo málo, ešte tu máme nový song od (ďalšej...) superkapely Terror Universal. Zložená je z členov Machine Head, Ill Nino a Soulfly, čo je aj hneď počuť. O koho konkrétne sa jedná však známe nie je. Skúste lyric video ku Welcome to Hell nižšie. (pm)


Nórski experimentátori Solefald vydali nový singel z pripravovaného albumu World Metal: Kosmopolis Sud, ktorý sa objaví 2. februára 2015. Skladba Bububu Bad Beuys v sebe kombinuje surový nórsky metal, holandské techno a africký folklór a rytmy. Netradičná kombinácia, ktorá však funguje dokonale. Skladbu si vypočujte na Metalstorm. (ak)

Aaron Turner, zakladateľ kapely Isis má nový projekt s bubeníkom Baptists a basgitaristom Russian Circles. Projekt Sumac má nahratý debut The Deal, pripravený na februárové vydanie. Vypočujte si zverejnenú skladbu Thorn In The Lion's Paw, ťažkotonážnu sludgeovú deväťminútovku, so zábleskami blacku, ale i groovu. (ak)


Marilyn Manson vydal veľmi zvláštny klip k novej pesničke Deep Six. Samotná skladba znie veľmi priateľne a takmer popovo, no na videu vidieť ženu, odetú do niečoho, čo pripomína prezervatív. Celý klip je akousi metaforou na – interpretujte si ho sami. Nový album The Pale Emperor vychádza v januári. (ak)


Callisto je post-metalová kapela z Fínska a je to výborná záležitosť. Ich posledný album Providence má už päť rokov a kapela nedávno prelomila dlhoročné mlčanie. Nahrali nový album Secret Youth, ktorý vyjde na konci januára a na Soundcloude streamujú skladbu Pale Pretender. Úvod budúceho roka bude silný! (ak)


Veľmi ma nadchla správa zo stajne nórskych žrebcov progresívneho metalu, Enslaved, ktorí oznámili vydanie nového CD. Album In Time v Európe vyjde 6. marca. Hudobníci na Facebooku zverejnili obal nahrávky aj zoznam skladieb, ktorých bude celkom šesť. Hlavný skladateľ Ivar Bjornson o novinke hovorí ako o (samozrejme) najkonzistentnejšej nahrávke s vplyvmi blacku a prog rocku. Je agresívnejšia, no o to krajšia. Promo rečiam v tomto prípade rád uverím, pretože ich predošlý opus RIITIIR je pre mňa jednou z najlepších progressive nahrávok posledných rokov. (ak)


Ak vás už predvianočné obdobie úplne dostalo, pustite si na ukľudnenie novinku Invierno od Xibalba. Chalani celkom umne prepájajú hardcore a death metal (nie, nie je to deathcore). Mne sa táto vec fakt páči, takže určite skúsim aj celé LP Tierra y Libertad, ktoré vyjde na konci januára. (pm)


Celkom zaujímavo znie aj novinka od nie-úplne-typických metalcoreistov Kublai Khan. Ghost Pains Part III je celkom solídny nášup. (pm)


Haluz týždňa

Na spríjemnenie si dajte Sock Puppet Parody s názvom Immortal Christmas. Sledujte najmä fantastický text. Hail Santa! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/Apocalyptica

Súvisiaci interpreti: Apocalyptica, System of a Down