Kanadská speváčka a autorka hitov ako I'm Like a Bird, Promiscuous, Maneater či Say It Right sa po niekoľkoročnej odmlke vracia na scénu až podozrivo nenápadne. Jej najnovší singel Pipe Dreams pritom naznačuje, že by mohlo ísť o jednu z najväčších premien popovej hviezdy v poslednom období.

Posledný album Nelly Furtado vyšiel v roku 2012 a bol obrovským sklamaním. Nahrávkou s veľkolepým názvom The Spirit Indestructible (duch nezničiteľný) sa jej na predchádzajúci megaúspešný a anglicky spievaný album Loose (2006; medzitým ešte v roku 2009 vydala španielsku platňu Mi Plan) nepodarilo nadviazať predajnosťou a už vôbec nie kvalitou (rozumej sviežosťou a originalitou).

Dôvod, prečo sa po dlhej pauze nedokázala obhájiť svoju pozíciu vo svete mainstreamu, trefne vystihla v našej recenzii Martina Šimoňáková, ktorá napísala, že Nelly Furtado stratila popovú ľahkosť. "The Spirit Indestructible nie je zlou nahrávkou, len je to mix kadečoho, ktorý pôsobí, akoby speváčka sama nevedela, čím chce zaujať. Je náročný na pozornosť poslucháča, nie však v tom zmysle, že by sa len postupne dostával pod kožu. Od charizmatickej Nelly Furtado, ktorá pred pár rokmi popu dávala ľahkosť a vytrácajúce sa čaro, som čakala niečo viac."

Podobne album hodnotili aj svetoví recenzenti. Nešlo síce o žiadne zdrvujúce kritiky, no ani priemerné hodnotenia nie sú žiadna sláva. Zdrvujúci bol však najmä neúspech albumu u popových fanúšikov. Komerčne išlo totiž o jeden z najväčších prepadákov veľkej hviezdy predchádzajúcich dekád v tomto desaťročí. Bol to jej vôbec prvý album, ktorý sa nedostal ani do top 40 UK Chartu a v americkom rebríčku Billboard 200 dosiahol svoje maximum v podobe nelichotivého 79. miesta. Pilotný singel Big Hoops (Bigger the Better) pred vydaním albumu síce sľuboval, že sa Nelly vracia "väčšia a lepšia", multiplatinové úspechy z druhej polovice nultých rokoch však zostali iba nedosiahnuteľnou spomienkou.

Zabudnite na urban pop, dostane vás podmanivé retro

Po takom doslova tragickom návrate do veľkého sveta pop music bolo pre ňu asi jedinou možnou cestou opäť na pár rokov "zmiznúť" z dohľadu a neskúšať to znova podobným spôsobom, ale naopak, pokúsiť sa redefinovať svoju pozíciu na scéne niečím úplne iným. A zdá sa, že presne to speváčka aktuálne robí, jej nová tvorba totiž znie a aj vyzerá úplne inak ako veľké urban-popové hity z minulosti a neslávny pokus o ich napodobnenie. 
Akoby to už vôbec nebola tá Nelly Furtado, ktorú poznáme, no napriek tomu znie skvele.

Ďalší hurikán, ktorým zmení smerovanie pop music, už od nej samozrejme čakať nemožno (a povedzme si úprimne, bola to najmä zásluha Timbalanda), no po nešťastnom roku 2012 je úspechom už i to, že prináša vo svojej tvorbe čerstvý vietor. Ten získala v spolupráci s producentom Johnom Congletonom, ktorý je podpísaný pod nahrávkami kapiel a umelcov ako Blondie, Brian Wilson, Franz Ferdinand, Marilyn Manson, David Byrne, Erykah Badu, Sigur Rós, Swans, či St. Vincent (práve cez túto hudobníčku sa s ním Nelly stretla). Už z tohto kroku je teda zrejmé, že sa rozhodla netlačiť na pílu veľkej popovej produkcie ako tomu bolo pri predchádzajúcom albume.

Dôležitým faktom je aj to, že pripravovaná šiesta štúdiovka The Ride, ktorá sa dostane na trh 31. marca, bude jej prvým anglickým albumom vydaným na vlastnej značke Nelstar Entertainment, čiže bez tlakov veľkého vydavateľstva. Ako to teda bude znieť? Niečo naznačila už prvá zverejnená ochutnávka, skladba Islands of Me, ktorá je energickou a celkom chytľavou synthpopovou záležitosťou. Oveľa viac však zaujme druhý singel Pipe Dreams so silnou atmosférou a inšpiráciou v tom najlepšom z popu 80-tych rokov. Niežeby návrat k zvuku tejto dekády bol niečím ultra originálnym, ale v prípade Nelly Furtado je to celkom nečakané a príjemné prekvapenie, a hlavne to všetko perfektne funguje - od znovunájdenej ľahkosti v speváckom prejave, cez zmysluplný osobný text, až po vskutku "oldiesácke" klávesové sólo.

K piesni tento týždeň zverejnila videoklip, v ktorom jej to, rovnako ako na obale albumu, s krátkym zostrihom naozaj svedčí. Samotný vizuál v štýle domáceho videa nahratého na VHS kazetu nielen dotvára retro atmosféru piesne, ale aj značí, že jej popové ambície sa vďaka predchádzajúcemu neúspechu dostali na celkom realistickú úroveň, a zdá sa, že sa pokúša osloviť skôr nemainstreamové, vyzretejšie publikum, ktoré nepotrebuje pri pozeraní videoklipu spadnúť/vyskočiť zo stoličky, aby dokázalo oceniť kvalitnú hudbu. Snáď bude podobne vydarených skladieb na novom albume viac.


Autor: Patrik Marflák
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Nelly Furtado